Potrebujem súrne radu. Manžel asi pred siedmymi rokmi ručil kamarátovi na 100 000sk a to mal v prvej stavebnej sporiteľni,má to nejaký medziúver so sporením. Doposiaľ neboli nikdy nejaké vážne problémy, asi pred rokom prišli upomienky, že zabudol zaplatiť, ale to doplatil vždy, ale teraz mu nejaký exekútor stiahol z toho sporenia 1077€ a poslali ešte aj upomienku len ten dotyčný na ňu nereagoval. Takže vznikla situácia, že pokiaľ to ten dotyčný nezaplatí do 15.10 tak to dajú k súdu a exekútorovi. Môj manžel je ručiteľ tak sa bojíme čo bude nasledovať, ak to nezaplatí!!!! Máte niekto s tým skúsenosti ako sa postupuje???? Ten dotyčný je živnostník a pracuje. Čo nám hrozí???? Mám s toho strašný strach!!! Nikdy som nemala úver ani pôžičku neviem ako sa v takýchto veciach postupuje je možné, že to môžeme aj my platiť???? Čo máme robiť??? Poraďte prosím niekto ak sa tomu vyznáte????!!!!!!
@vinea15 preto existuje status RUCITEL, že keď nebude splácať dĺžnik a veriteľ vyčerpá všetky spôsoby (upomienky a pod.), tak zaň nastupuje ručiteľ a ten to musí dospácať ešte aj s tými trovmi, ktoré pri tom vzniknú (veľa inštitúcii si zarátava posielanie upomienok, právne a exekučné služby a pod.) vy sa potommôžte o tie peniaze s dotyčným súdiť a dať naňho exekúciu. Všetky dokumenty si dobre uschovajte, poprípade ho hneď kontaktujte a zistite čo sa deje,prečo nespláca - možno by sa to dalo riešiť ešte pred tým ako narastú dodatočné náklady v súvislosti s vymáhaním.... riešte to radšej skôr. Takéto veci sa neoplatí odkladať. Môžte sa dohodnúť s dotyčným, že predá nejaký majetok aby to dosplácal a pod. Príliš dlhé naťahovanie stojí kopec ďalších peňazí....
Má vypnutý telfón je v Čechách v robote a tvrdí, že on žiadne dlhy nemá pritom vieme, že má na zdravotnej 2137€ a na socílnom 246€ a ešte bohvie čo. Včera mu volal cez jeho brata a povedal, že sa nemáme strachovať, že on peniaze má, ale my mu už nič neveríme pokiaľ neuvidím zaplatený doklad tak neverím ničomu
@vinea15 Je rucitelom alebo spoludlznikom? Ak rucitelom, tak to je este ten lepsi pripad... Spoludlznik totiz dlhuje za pozicku spolocne a nerozdielne, teda svoje peniaze by videl len v pripade, ak ma hlavny dlznik chrbtovu kost - co teda byva malokedy. A ak je rucitelom, je sice povinny dlh zaplatit, ak tak nekona dlznik, ale svoje peniaze vie vysudit spat, presne ako pisala @elienka Teda... Vie... Ma na nich narok a ci mu budu vratene alebo nie, to uz je o inom... 😔 drzim palce...
uz teraz by som zacal cez nejakeho pravnika apod dokazovat resp. zistovat,ci dotycny ma ucet s nejakym kapitalom,aby mu bolo dokazane,ze disponuje hotovostou resp. majetkom
Predpokladám, že ako ručiteľ bude platiť namiesto kamaráta, bohužiaľ