Ako to zvládate v dnešnej dobe? Mám pocit, že naša životná úroveň klesá, plat nám stojí ale všetko išlo nenormálne hore, som z toho strašne smutná. Prerábame domček, ale peňazí akosi niet. Ako to máte vy? Zvládate všetko, alebo mate pocit, že je to horšie a horšie. Darí sa vám niečo ušetriť, ak áno tak ako? Dajte prosím rady, potrebujeme dorobiť na dome a potrebujem čo najviac odložiť. Navýšiť príjem už nevieme, takže ďalšia práca nehrozí, ide mi o rady ako najviac ušetriť, prosím ak máte nejaké dobré rady, tak som samé ucho. Ďakujem.
Za mňa sa veľa ušetrí obmedzením donasok jedla, jedením vonku. Nechty, kadernicka, to sa dá zredukovať tiež bez toho aby to “bolelo”. A ako bolo povedané vyššie, stavba domu je bezodná studňa, mne by to nestalo za to, za takýchto okolnosti. Lebo jedna vec je niečo na čas obmedziť a druha vec je škrtiť na všetkom s dobou neurčitou.
@hederamonstera elektrika, odpad, kúrenie, všetko je urobené, spodné podlažie je prerobené na komplet, poschodie treba, vystierkovať, vymaľovať, urobiť podlahy, zariadiť. Nesúri nás to hneď, dole máme svoju izbu, deti detskú, poschodie chceme aby mali každí svoju izbu a jednu hosťovskú + kúpeľňa a WC, takže peňazí treba ešte veľa, nepotrebujeme to hneď ale tým, že všetko išlo hore, mám pocit, že to finančne už nedávame tak, ako to išlo keď sme robili prízemie, proste všetko je niekoľkonásobne drahšie, mám pocit, že môj život je len práca a dom. Neviem mám z toho doslova už depresie. Hypo máme, ale nie je to žiaden extrém.
Ahoj pridaj sa do skupin ohladom setrenia a Jedla do 5 eur.
Co sa tyka prania, tak si mozes vyrobit vlasny praci prasok,
pouzivat tuhe mydlo miesto tekuteho
Tuhy sampon na vlasy
Urobit si med z pupav, ktore si nazbieras
Urobit si bazovy sirup a ten davat miesto kupovaneho
Vytried doma veci a predaj alebo vymen za nieco co potrebujes (mama triedila skrinu a vymenila som tasku oblecenia za kavu) 😁
Nekupovat knihy, ale pozicat si z kniznice
Vela cistiacich prostriedkov v domacnosti vies nahradit bielym octom, sodou, kyselinou citronovou
Planuj si varenie a teda aj nakup potravin
Ale tu usetris iba par eur 🙂
Jedine na strave ušetriť - obmedziť mäso, viac strukovín, cestoviny, múčne jedlá... Na liekoch neušetríte, ani na energiách. Jedine ešte tak ísť do materiálov s nižšou kvalitou, a to je na zváženie. Plus čo vieš dopestovať, tsk skús zasadiť, ale na pestovanie tiež budeš potrebovať čas postarať sa o záhony.
Niekedy mám pocit, že ma tento život ani nebaví, len robota, dom, peniaze. Človek drie ako debil a čo z toho.
Veď nemusí byť všetko hneď a zaraz, my sme dom dokončievali niekoľko rokov, hlavné je, že sa vám dá bývať. Vždy lepšie ako sa tlačiť v bytovke. Nestresuj sa tým zbytočne.
Čo sa šetrenia týka tam je hlavné nekupovať blbosti, variť doma na viac dní, nekupovať zbytočné čistiace prostriedky, drahé hračky a oblečenie.
Rekonštrukcia domu v dnešnej dobe je extrémny zrut peňazí. My sme stihli zrekonštruovať ešte pred troma štyrmi rokmi a takisto najskôr prvé podlažie potom druhé, ale tie materiály isli tak extrémne hore, ze teraz by to stalo omnoho viac. Nemáte možnosť nejako refinancovat hypo, že by ste na to nemuseli sporiť každý mesiac ? To si ani neviem predstaviť sú to fakt veľké výdavky to co vás ešte caka
Verím že je to ťažké obdobie, si z toho už unavená, nevidíš "svetlo" na konci projektu. Ale určite nie ste posledná rodina, ktorá žije a dostavuje za pochodu. Skúste si s mužom vypracovať plán a dať si postupne "malé ciele", ktoré budete plniť v rámci stavby.
Teraz máte každý svoju izbu a spodné podlazie je celé hotové to je veľký úspech a radost nie?
Maľovanie a parkety nie sú veľká položka kúpeľňa áno.Tak budete zatiaľ dole veď sama píšeš, že to nesuri.
My to mame rovnako. Doravame dom, manzel zarobi nadstandardne, ale aj tak mam pocit, ze pucime vela do domu a zahrady a tak. Moje tipy: nakupujem na akcie do zasoby. Kvalitne potraviny, ale fakt na akciu Mame zvlast chladnicku s mraznickou a mraznicku, fakt vsetko co vyuzijeme, na kvanta. Je toaletany 3 vrstvovy 8 kusov za 2€? Kupim 10. Olej v akcii? Kupim 5.-6. atd. Niektore veci ako trstinovy cukor, himalajsku sol, susene ovocie a tiez lieky a vyzivove doplny kupujem online, je to vyhodnejsie ako v obchode. A myslim, ze aj kvalitnejsie. Oblecenie pozeram po sekacoch, knizky napr. Na Knihobotovi, teraz som detom nakupila 16 kniziek za 40€. Priesadky do zahrady si pestujem sama zo semiacok a ze fakt aj 200-300. Teraz som si vrublovala ovocne stromy, mnozim si kriky. Brezy som si kupila minuly rok cez bazos, atd. A ked kupujeme veci do domu, veruze niekedy googlim x dni a hladam najlepsi produkt za najlepsiu cenu. Ked sme kupovali vela materialu, posielala som cenove ponuky, vzdy ti daju pri vacsom odbere zlavy. Samozrejme, su veci, na ktorych nesetrim, ale na nepodstatnych veciach sa snazim setrit. Psom kupim kvalitne granule, ale tiez objednavam. Nechcem tvrdit, ze treba ovracat kazde euro, ale treba pozret, ci zbytocne nepreplacam. Minule nam kurier niesol tri 50m sietky na omietky, sa cudoval, ze objednavam. Ano, lebo rozdiel na 1 baliku oproti obchodu 10€. A setrime si na dovolenku, aj ked bude nizkorozpoctova, ale je to velka psychicka pomoc od tej vsetkej roboty. To urcite odporucam.
@sun_shine_2020 bože, tak toto by ma fakt nebavilo...
Je to horsie a horsie. A to neprerabame nic..
Akurat sme sa o tom včera s mužom bavili. Ze niekedy sme ešte aj leasing mali kade co a sme ešte aj ušetrili a teraz odkedy išlo všetko neskutočne hore od potravin, cez benzín, lieky je to fakt desne. Človek už ledva niečo ušetrí,
Ja by som zmenila priority. Dávnejšie tu jedna podobná téma bola. Presne ako píšeš... taky život by ma naozaj nebavil. V starobe by som lutovala, že som si život neužívajte kvôli nejakej starej ....
Vykaslat sa na nejaký dom a ísť do bytu. Získate peniaze a kopu času pre spoločné chvíle.
Toto nie je len o prerábke. Kým dokončite hore, môžte začať od začiatku dole. Nehovoriac o záhrade. Stále kosiť, maľovať plot, tu odíde kotol, ... ako keď nemáte prijmem s ktorým tieto veci bez problémov utiahnuť, načo sa trápiť?
Celý život šetriť?
Dom bude cely zivot pozierac penazi. Byvam v dome 32 rokov a radsej ti nepisem, co sme za tie roky menili. A to sme mali novostabu.
Osobne sme zdražovanie až tak nepocítili, no my sme kúpili byt v novostavbe, čiže žiadne prerábanie nehrozilo. Dokazeme aj usetrit, hoci nie vela, kedze si radsej doprajeme ako zgrlosit. Chceme zit, nie prezivat. Najväčší zrut peňazí je ten dom, neviete navýšiť hypotéku? Bez toho to budete mat náročné, lebo kým to doprerabate tak to potrvá.
ja som si našla lepšie platenú prácu. Ale u nás sú intolerancie a tam sa nedá veľmi šetriť na strave.
aj my tak isto. neprerábame nič, ale minule som to tak počítala koľko mi ostane z výplaty a že super odložím. v tom sme sa začali skladať deťom na 1 sv. prijímanie po 80€ (výzdoba, výslužka, obetné dary, fotograf, všetko možné), ja zubárka 2 zuby plus dentálna hygiena 100€, malý zubárka (netuším koľko €, rátam tak 30€) , pes zubár(50€) , a z výplaty mi za tieto mimoriadny výdavky ostane 200€ na celý mesiac na jedlo, drogériu a to ešte musím malému kúpiť tenisky. šťastie že mám úspory, aj keď malé, ale môžem sa spoľahnúť . minulý mesiac mi prasklo čelné sklo na aute, tak krásnych 300€ mínus.
a to len v poslednej dobe mám také "nešťastie" , beriem to tak že je o len obdobie.
treba nejak vydržať, podľa mňa už lacnejšie nebude, a platy sa veľmi zdvíhať nebudú, treba sa s tým naučiť žiť 😒
fajnovo ušetriť sa dá napríklad na tom, že nebudem mať 2 kúpeľne na 2 podlažiach a hosťovskú izbu navyše, keď na to nemám a som v depresiách 🙄🙈 a nie hľadať jedlá do 5 eur 😖 fňuk nebude hosťovská, no úplná pohroma joj...
@zuzanka.zuzu no to je pravda, ja som nečítala všetky autorkine komentáre. Dá sa aj bez hosťovskej a dvoch kúpelkách.
@huginko ani mňa, ja chcem normálne žiť, šetrím aj ja, ale zase ísť až do extrému, a sledovať ozaj každý krok, každý výdaj, Na nervy
@zuzanka.zuzu zuzi, prerabaju, ak to bol starsi dom, neburas obvodove mury a m² neoklames, darmo, ze preburas mur/priecku(ak nie je nosna). To nie je novostavba, vtedy sa to da, ze nie hostovska, 2 kupelne...
Musis ich vykurit, ok nedas wc a vanu, ale aj tak je to miestnost, nechas ju prazdnu, u nikoho som to nevidel? Asi nie, cize nabytok....
@hellwant však zatvorím poschodie a je 😀 svokrovci to tak majú, bývajú 9 rokov a ešte som u nich na poschodí nebola, nie je čo vykurovať keď tam nič nie je 🙄 o akých múroch trepeš?
Keď vám plat stojí už dlhšiu dobu, je na čase požiadať o zvýšenie.
@hellwant a prečo by ju nemali nechaj prázdnu? Ke´d na to nemám, tak to nechám tak.
Veď stačí len počkať... ficopelleovci nám predsa sľúbili lacnejšie potraviny a energie. A ešte pokoj a istoty. Tak čakajme.
@rusalinka podľa mňa to nebude, lebo oni lacnejšie pre ich rodiny nepotrebujú . veď už som zachytila že daňový bonus sa má znížiť. (ale nie je vylúčené že do konca roka nenájdu nejaké zvyšné € aby ho ponechali). ja im neverím 😔
@zuzanka.zuzu môzes sa slusne vyjadrovat, ja ti nepisem, ze trepes. No ak nevykurujes poschodie, asi nevies, ze ti to môze narobit problemy. ten chlad sa prenasa na spojovom murive. Môzu(nemusia) vznknut aj plesne. A v zime musis aspon temperovat, aby ti neroztrhlo radiatory, ak tam su.
O muroch obvodovych- ak prerabas dom asi ich nezburas(inak mas stale napr. 10×10) akurat poschodie môzes zrusit cele, ale toto asi teraz nerobia a vnutornych, bud spojis 2 izby do 1 väcsej skebo nie ale m² nezmenis.
Tak dom je teraz obrovsky luxus. Na to nenasetrite z nejakych mini uspor. Ako velmi vam chyba k finalizacii? Mate hypo? Nejaky refinanc? Mate poistky, investicie, co viete nacas stponut? A pod