Zdravím, ja po 3 odpracovaných rokoch mám nárok na to dostávať nejaké percento z platu pol roka. Neviete či môžem poberať toto a k tomu neskôr ešte aj tehotenský príspevok? Zatiaľ ešte som v práci ale som na PNke a už do práce nepôjdem. Tak by som chcela vedieť. Na čo všetko mám ja nárok od štátu. Ďakujem 🙂
@mamina7070 nie mne končí na konci mesiaca zmluva a na PNke som od mojej obvodnej lekárky. PNku mi ukončia tak na konci decembra a mala by som ísť na úrad práce aby som mohla poberať aj podporu v nezamestnanosti. Tak preto sa pýtam či môžem mať aj to aj to či to niekto tak nemal?
tak potom ano potom na UP a na podporu a ty si kedy koncila skolu ze mas v 21 rokoch tri roky odrobene? na TPP
@mamina7070 v 18 mám trojročnú a popri práci som si dorabala nadstavbu.
@kajka21 staci 730 dni a vysku davky vies aj teraz cca kolko si mala za mesiac na PN ked ti platila socialna poistovna
@mamina7070 ja som zatiaľ na PNke len od 4.10 ešte mi neprišla PNka a predtým som nebola nikdy viac ako 5 dní tak neviem. Len som chcela vedieť či mi zo sociálnej budú platiť aj dávku v nezamestnanosti a potom aj tehotenský príspevok alebo či tam nemajú nejaké iné podmienky.
oboje bude
@mamina7070 ďakujem pekne 🤗
@kajka21 ja som tak mala pocas pn (pocas tehu) skoncila tpp takze na pn som bola az po nastupu na matersku
Len jednu vec som nevedela podporu mozete vybrat max do 2r od ukončenia tpp takze po ukonceni materksej isla by som na podporu.a potom ked skonci podpora poziadat rodicak( alebo sa da ze moze ist otec za ten cas na matersku a vy na podporu ;)) a ste obaja doma polroka ;) ale mne podpora prepadla 🙂 kedze som mala.v plane vybrat ju po skončení rodicaku
@katie253 to netuším ale asi nie to iba stačí tie 2 rroky odpracované si myslím. Ja som ešte málo tehotná zdá sa mi že tehotenský príspevok sa dáva až od 20 týždňa alebo tak nejako, neviem. Ja som na PNke teraz kvôli tomu že som ochorela a už keď mi končí zmluva tak mi obvodná povedala že by bolo lepšie aby som ostala na PN nejakú dobu aby som neprišla úplne o príjem.🤷♀️
@katie253 Kto má na tehotenskú dávku nárok?
Nárok na tehotenské majú všetky tehotné ženy, ktoré sú nemocensky poistené v Sociálnej poisťovni, či už povinne ako zamestnankyne a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), alebo aj dobrovoľne. Týka sa to však aj tých žien, ktoré majú toto povinné poistenie prerušené, pretože sú práve ako zamestnankyne na rodičovskej dovolenke alebo ako SZČO poberajú rodičovský príspevok.
Príspevok pre tehotné môžu začať poberať od 4. mesiaca tehotenstva. Presnejšie je to 13. týždeň tehotenstva alebo 27. týždeň pred očakávaným dňom pôrodu. V terminológii Sociálnej poisťovne sa to označuje ako „deň vzniku dôvodu na poskytnutie tehotenského“.
@kajka21 a prečo by ti nemali chodiť zo Sociálnej poisťovne na kontrolu, či dodržiavaš liečebný režim, čo je vlastne účel PN? A nie je pravda, že počas tehotenstva nechodia kontroly. Nevadí, keď ti je zaťažko sedieť doma, stopnú ti nemocenskú na 30 dní a môžu ti dať pokutu ako grátis. Nemáš za čo.
@petronela1985 ona to práve píše v Tom zmysle, že nechce pokračovať v PN až do materskej, lebo nechce sedieť doma a čakať na kontrolu. PN má aktuálne kvôli chorobe od obvodnej dr, evidentne nie je dôvod na dlhodobú PN kvôli problémom v tehotenstve, takže za mňa má autorka 👍🏻 za prístup. Mnohé by práve naopak riešili PN až do nástupu na materskú aj keď dôvod by nebol
@petronela1985 mila pani ja nechcem byť na PNke ak som zdravá. Momentálne som na PNke sedím doma. Ale ja som zdravá a nechcem byť PN bývam ďalej od rodičov a som zvyknutá ich aspoň raz za týždeň stretávať a neviem čo tu píšete o kontrolách. Ja viem že chodia kontroly cez PN a preto NECHCEM ostať na PN ak mi nič nieje a práve kvôli tomu chcem poberať radšej dávku v nezamestnanosti. Snáď ste to už pochopili 😉
@kajka21 no ja chápem veľmi dobre, sama píšeš, že "si na pn ale si zdravá a nechceš byť na pn" Ja niečo také nepoznám, ak som na PN, tak mám zdravotný dôvod. Tentoraz ja dúfam - snáď ste to už pochopili 😉
@petronela1985 mala som silnú angínu ešte stále beriem na ňu antibiotiká. Preto som na PNke.☺️ Ja som nechodila na PNky keď som bola zdravá nikdy. Dokonca som na PNky často nechodila a aj do práce som chodila s horúčkami ale teraz som chcela ísť na PNku lebo som vedela že som tehotná a bála som sa aby som neprišla o bábätko.
A čo tak sa zamestnant do materskej?
@kajka21 však si poberaj, na čo máš nárok. Keď máš nárok na tehotenský príspevok, podporu, aj materské potom, tak ti to vyplatia tak či onak. Keď nie, žiadosti ti zamietnu. Ty vieš aké si mala odvody, dĺžku pracovného pomeru atď. Každopádne, nech je tehotenstvo bezproblémové a bábätko zdravé ✊
dostavas teraz PN a tehotenske ked nastupis na materske dostanes materske a kocikove pridavky na dieta
v suhrne vyrazne viac ako si za tie tri roky prace odviedla
na podporu v. ezamestnanosti. emas narok tvoj pracovny pomer trva