Nárok na nemocenskú dávku

24. apr 2023

Ahojte, po 8 mesiacoch ako nezamestnaná na úrade práce (pracovala som od roku 2019 do augusta 2022) som pred týždňom nastúpila do novej práce a dnes som zistila že som tehotná. O týždeň idem ku gynekológovi, budem mať nárok na nemocenskú dávku ak by ma gynekológ vypísal na PN ( prvé tehotenstvo som mala rizikové)? Ak áno, z čoho mi to vyrátajú? Budem mať nárok aj na tehotenské a materské? Resp. koľko musím odpracovať aby mi vznikol nárok?

mamina7070
24. apr 2023

nemocenske ano mas narok tehotenske nie a mazerske najskor tiez nie
pocas skusobnej doby ti vedia ukoncit pracovny pomer aj ako tehotnej

kristinka92
24. apr 2023

nárok na tehotenstke vznika ak si v čase 27.tyz pred porodom- teda ku cca 13.týždnu tehotenstva, odpracovala v posledných 2 rokoch aspoň 270dni z ktorého za teba bolo platené nemocenské.
nárok na matersku vzniká ak tých odpracovaných 270dni v posledných dvoch rokoch bolo ku dnu porodu tusim.
tak si to vypočítaj kedy presne si pracovala podľa toho

lilinka88
24. apr 2023

Nárok na dávky by si mala mať.
Na PN určite, pokiaľ nebudeš mať v tomto zamestnaní odpracovaných 90 dní, bude sa počítať z minulého roka (ak si v ňom u iných zamestnavatelov ako je súčasný odpracovala min 90 dní).
Na tehotenské a materské by si tiež mala mať nárok, závisí od termínu pôrodu. Do 270 dní sa ti počítajú všetky dni už ukončených nemocneskych poistení v posledných dvoch rokoch, rovnako dní na PN pokiaľ v Tom čase trvá pracovný pomer. Ak by ti aj ukončili PP v skúšobnej dobe, si v ochrannej lehote čo sa nároku na dávku týka. Len si treba vypočítať tých 270 dní, či to budeš mať nazbierané.

lilinka88
24. apr 2023

@mamina7070 prečo by nemala mať nárok na tehotenské a materské?

floki1994
24. apr 2023

Narok na davky by si mala mat...poziadaj si a uvidis ci to vyjde...novy zamestnavatel asi isto nebude nadseny a tipujem ze aj ukonci pracovny pomer ale tak co uz 🙂