Nárok na materskú, keď sa dni prekrývajú

vika416
21. aug 2016

Mám otázku ako to vlastne je keď som bola zamestnaná na zmluvu od 1.1.2016 do 31.5.2016 medzi tým som sa 1.4.2016 zamestnala na zmluvu u druhého zamestnávateľa a u toho som stále zamestnaná spĺňam podmienku tých 270 dni? Niektoré dní sa prekrývajú ako sa to ráta? ked som to rátala tak v deň pôrodu mám 304 dni platených nemocenské. pôrod mam 5.9.2016. ďakujem za odpoveď

n0mi
21. aug 2016

@vika416 ale materska sa ti bude ratat z vymeriavacieho zakladu z min roku 2015. V tom roku by si to mala splnat. Podmienku splnas ze si aktivne NP aj teraz.

majusqa77
21. aug 2016

ak bola prva zmluva ukoncena, budu sa tir atat vsetky dni, takze to splnas.
@n0mi materska sa bude pocitat (za predpokladu, ze budes pracovat do cca konca jula 2016) za obdobie 1.4. - 30.6. taktiez musi byt u tohto zamestnavatela splnena podmienka odpracovania 90 dni bez PN a OCR

saurian
21. aug 2016

@majusqa77 prosim ta nevies mi poradit... ak by som bola 6mes dobrovolne nemocensky poistena a potom cca 3,5 mes. prac.pomer u noveho zamestnavatela, mam narok na matersku? z coho by sa mi pocitala? dakujem.

majusqa77
21. aug 2016

@saurian spocitaj si dni nemocenskeho poistenia. Ak mas 270 za posledne 2 roky, mas narok. Ak mas u zamestnavatela viac ako 90 (kalendarnych) dni bez pn a ocr tak z toho

nivea777
21. aug 2016

@saurian bude sa ti to oplacat?to dobrovolne nemocenske poistenie?ja som si o tom nieco zistovala a keby si platim cca 130€(presnu sumu uz neviem lebo som sa na to vykaslala) tak by som dostala matersku minimum..okolo 250€..Druha vec..mas iste a moznost sa v pokrocilom tehu zamestnat na 3,5 mesiaca? Lebo ak nemas iste ze ta zamestnaju na cas do porodu tak sa ti to tiez neoplaca..Radsej si tych 130€ mesacne odloz ..moj nazor

majusqa77
21. aug 2016

@nivea777 ale kombinacia minimalne platenie z DNP a 90 dni u zamestnavatela z cca 1300 eur = maximalna materska. A to sa oplati

saurian
21. aug 2016

@majusqa77 ano vyde to tych 270 dni. a nejde konkretne o mna, ale o svagrinu. @nivea777 prave sme to pocitali - a zistili sme ze ak by chcela max matersku tak sa jej to cely cas neoplati, ale ak by sa materska pocitala len z tych 90 (a viac) dni u noveho zamestnavatela, tak by sa jej teoreticky oplatilo platit si 6mes dobrovolne minimalku a potom zamestnat na mzdu aby mala max vymeriavaci zaklad. len to potrebujeme stopercentne overit, lebo inak sa to neoplati. prac.pomer na tych cca 3,5 mes by mala isty 😉
tiez ona planuje "retazovy" porod, takze v takom pripade by sa jej to oplatilo. lenze s tym nemozem uplne pocitat, kedze samozrejme clovek nevie co este bude a ako sa bude citit po prvom dietatku....

saurian
21. aug 2016

@majusqa77 dakujem. nevies ktory zakon presne udava z coho sa pocita materska, aby som si to pozrela?
a ano, bola by to mzda cca 1315 eur, a ak by to vyslo spravne cez roky, tak aj dane by jej vratili...

nivea777
21. aug 2016

@majusqa77 preto som sa jej pytala ci ma istotu ze ju zamestnaju na ten cas do nastupu na MD..Povedzme si pravdu,najst pracu v 6 mesiaci za 1300€ a na slovensku..to je k**va stastie alebo silne znamosti

nivea777
21. aug 2016

@saurian Tak stale sa moze stat,ze ju v skusobnej dobe prepustia alebo nepredlzia zmluvu a tam potom uz retazovy porod nie je vyhodny..aspon si myslim..Preto treba mat 100% istotu,ze by si ju tam nechali s vedomim ze je v pokrocilom stadiu tehu..Taktiez sa moze stat,ze pojde na PN a tych 90 dni nesplni..Drzim palce..poriadne pozistujte

saurian
21. aug 2016

@nivea777 povedzme si narovinu - zamestnat sa s HM 1300e v 6mes tehotenstva je mozne akurat tak napr v rodinnej firme ci u rod.prislusnika.... a tym padom sa ani neda vypisat na PN lebo nebude treba....

majusqa77
21. aug 2016

@saurian pozri si na stranke soc.poistovne - nemocnske a materske. Tam je rozpisane kedy je kolko vym.zaklad.
Ale pozor, potom musi ostat v tej firme stale zamestnana. Lebo ak nemocenske poistenie ukonci, na dalsiu matersku narok mat nebude...

@nivea777 je kvantum podnikatelov, ktori to nemaju problem urobit. Odvody si zaplatis a im to ide akurat tak do nakladov..

saurian
21. aug 2016

@majusqa77 dakujem. ano, viem ze tam musi zostat, ale v podstate zamestnavatel potom z toho nema ziadne naklady navyse, iba v pripade ak sa rozhodne zamestnankyna cerpat dovolenku po skonceni materskeho a nastupu na RD... ale to sa nemusi rozhodnut.... a ak sa zakony nezmenia, nie je problem po ukonceni RD vybrat par dni dovolenky a potom rozviazat p.pomer dohodou a hotovo... pojde zasa na podporu....

nivea777
21. aug 2016

@majusqa77 preto si to treba poriadne preratat aby nebola v strate..ked mu ma platiti odvody z 1300€ tak to je pekna palka.. nech si poriadne zistia a uvidia co sa ako oplaca viac

vika416
autor
21. aug 2016

@n0mi ako za rok 2015 keď som bola zamestnaná len od 1.1.2016

nivea777
21. aug 2016

@vika416 ak si pracovala od 1.1.2016 tak do TP ti to vyjde 200 dni NP,takze podla mna nemas narok na MD.Uz si nastupila na MD,nie? co ti povedali? Minule to baby riesili a pisali nieco take,ze aj ked sa prekryvaju zmluvy,tak den je stale len jeden.. cize sa to neda ratat ako 2 dni NP..

majusqa77
21. aug 2016

@nivea777 prosim ta, nedavaj nepravdive info, zbytocne maties....
Ak bol poistny vztah ukonceny (dohoda), rataju sa vsetky dni, aj ak sa prekryvaju s dalsim poistnym vztahom

vika416
autor
21. aug 2016

@majusqa77 no prvú zmluvu som ukončila 31.5.2016 ja že apríl máj za mňa platili 2 zamestnávatelia či sa tie dni počítajú 2 x do nemocenského poistenia tak by to malo byť za tie dva mesiace 122 dní nemocenského poistenia

majusqa77
21. aug 2016

@vika416 ak bola jedna zmluva ukoncena, pocitaju sa dvakrat. Ak by nebola ani jedna uzavreta, berie sa to ako 2 subezne poistenia, kde by si v pripade, ze by v kazdom bolo 270 dni mala narok na md z oboch

nivea777
21. aug 2016

@majusqa77 ja len pisem co minule riesili niekde v skupine.. Nikdy som nemala na MD,takze beriem info len od bab,ktore to uz zazili resp riesili niekde.. a Kedze vika ma TP 5.9.2016,uz nastupila na MD..takze musi vediet,ci to splna lebo MD uz pobera..

vika416
autor
21. aug 2016

@nivea777 ešte nepoberam materskú volali mi zo sociálky že až keď doručíme rodný list mi bude vyplácaná materská ja som sa len pýtala či sa mi tie dni pripočítavaju alebo nie mne to vypočítava známa na sociálne a povedala že áno ja som len chcela či má niekto stým skúsenosti

nivea777
21. aug 2016

@vika416 myslela som to tak,ze uz si nastupila na MD,cize urcite ti povedali,ze na nu narok mas.. Inak by si na MD nenastupila

majusqa77
21. aug 2016

@nivea777 to, ze v praci nastupila na MD neznamena, ze ma narok na materske ako nemocensku davku ;)

vika416
autor
21. aug 2016

@majusqa77 tak od 1.1.2016 do 5.9.2016 mi to vyšlo že mám 309 dní nemocenského poistenia keď sa mi vlastne ten apríl a máj zdvojnásobil dobre som to poratala. Ja som s toho jeleň.... :-/

tulenka1
21. aug 2016

tie dva mesiace kedy si pracovala na 2 zmluvy sa nezdvojnásobujú - je to súbežný prac. pomer - majusqa má pravdu. Na materskú pravdepodobne nebudeš mať nárok

holubicka28
21. aug 2016

@vika416 ked ti na socialke povedali, ze md dostanes, az ked prinesies rl dietata, tak budes dostavat len rodicak (z sp pojdes na up ho vybavit). Md sa pobera 6-8 tyzdnov pred terminom porodu, kedze ju nepoberas, tak narok na nu nemas. Aspon tak to chapem ja.

holubicka28
21. aug 2016

@vika416 iba ak by si stale pracovala, aby ti vysli tie dni, ale nvm ci sa znasobuju, o tom som este nepocula. Ja som mala popri tp dohodu este v roku, z ktoreho mam md pocitanu a vobec mi to neratali. Dohoda trvala rok.

nivea777
21. aug 2016

@tulenka1
@holubicka28 ja som si tiez myslela ze sa to nezdvojnasobuje..ale ked majusqa povedala ze mam mylne info,tak jej verim a drzim sa tojo,co povedala

vika416
autor
21. aug 2016

@holubicka28 tak ja už neviem tak mi to na sociálne poradili ako to mám urobiť aby som dostala materskú to každý píše inakšie ☹

nivea777
21. aug 2016

@vika416 no uz nespravis nic..kedze o 2-3 tyzdne ides rodit..tiez som sa stretla s tym,ze baby riesili ze im daju RP az po predlozeni RL..ale to su len veci,ktore som citala od inych..tak ako aj to co som pisala,ze sa ti nerataju 2 dni..ale majusqa povedala,ze mam mylne info..Tak som sa drzala jej nazoru..Kedze baby pisu ze sa ti to nerata lebo to zazili.tak som asi mala aj ja pravdu a narok na MD nemas