Napätý rodinný rozpočet. Ako ušetriť?

sunny8
5. sep 2016

Cauuko holky :P dnes mam taku nezvycajnu potrebu poradit sa v com a ako usetrit. Proste zobrali sme s muzom hypoteku mame klasicke poplatky elektrika plyn jedlo internet pausal cestovne (do prace dochadzam 30km) mame 2rocne batola kt si ziada tiez svoje. Nemame nic posadene ani nechovame ziadne zvierata cize zeleninu ovocie vajcia maso a proste vsetko dokupujeme. Manzel chodi na fusky a este pobersme rodicovsky. Da sa to ale neda sa nic usetrit, preto by som chcela vediet z akeho cca platu ake mate vydavky a cca kolko vam ostava. Clovek by si.pomyslel.ze ak nekupujeme lieky a nefajcime ze usetrime ale tsk.neda sa. Dakujem za kazdu radu predsa viac hlav viac rozumu. Snad sa to.nejako tento.mesiac podari. Este jedna otazocka akym systemom robite nakup ? Ked ste dalej od mesta kupujete raz mesacne vsetko a ptm dokupujete podla potreby alebo.pravidelne robite nakupy ? A akym stylom ? Co.najviac kupujete a co nekupujete vobec ? Dakujem ;))

obsadenemeno
5. sep 2016

Ja setrim tak, ze v den vyplaty odlozim sumu, ktoru chcem usetrit. A zbytok mesiaca "musim" vyjst s peniazmi, co zostali. Samozrejme, zacni s mensou sumou, aby si na konci mesiaca nehladovala...... a ak po prvom mesiaci zistis, ze si vysla, zvys sumu na dalsi mesiac.
Je to dobra metoda, proste na tie "odlozene" peniaze zabudnem, a ked si montrolujem ucet, vidim, ze co tam realne mam a podla toho nakupujem. 🙂

sunny8
autor
5. sep 2016

@obsadenemeno nieco podobne som citala ze si mam zriadit novy ucet na kt si dam z mojho terajsieho prikazom posielat istu sumu s tym ze nebudem ten ucet kontrolovat ani vediet kolko tam mam 🙂 vyskusam za vyskusanie nic nedam proste je tska doba ze nieco vyskoci a clovek nevie co robit skadial na to vziat nejaku rezervu mat treba .. a vzdy vam to takto funguje ? Nelaka vas vybrat tie peniazky ?

moni244
5. sep 2016

ja fungujem na týždennom jedálničku, presne vyčlenenej sume na stravu, do obchodu chodím raz týždne na veľký nákup, potom už len drobnosti, ale vtedy nejdem s kartou, ale zoberiem cca približnú sumu na to, čo potrebujem, na tomto som dokázala dosť skresať

jankalukasova
5. sep 2016

U nás sa tiež šetrí tak, že sa povie koľko treba odložiť, ale nerobíme to formou ďalšieho účtu, jednoducho sa dohodne koľko na účte zostane a hotovo. Nemám rada účty "bokovky", lebo potom nemáš prehľad ani o tom nasporenom, čo nepovažujem za najlepšie. Čo sa týka toho "lákania útraty úspor" tak to už je snáď trošku o prioritách a zodpovednosti. Keď si raz poviem nie, tak nie...

obsadenemeno
5. sep 2016

@sunny8 nie, nelaka, dokonca mm ma speci ucet, z ktoreho sa neda vybrat hocikedy....musi to nahlasit dopredu. A ja k tomu druhemu uctu nemam kartu ani nic, takze ak chcem vy rat peniaze, musim ich previest na bezny ucet. Takze bud do banky alebi i ternetbanking, e na ten chodim len na domacom pc, nemam IB v mobile, treba si to stazit, hlavne ak vies, ze by ta tie usporene peniazky lakali...... co mna nie, lebo mam v hlave to, na co sporim (dom, dovolenka, Vianoce atd). A este mam pokladnicku, taku co sa neda otvorit, iba ked ju znicis (taka velka konzerva, otvorit ju musis otvaracom) a do nej hadzem dvojlibrovky, ked mi vydaju v obchode. Ked je pokladnicka plna, tak je tam aj £600-700 a to tam nahadzem v priebehu roka.

jankalukasova
5. sep 2016

A ešte ma napadlo.. naši veľa ušetrili na tom, že si kúpili domácu pekáreň chleba 😀 lebo tatino chodil nakupovať a pokúpil hoc čo... medzi iným aj pekáreň chleba 😀 a potom sa zrazu prestalo každý deň chodiť pre pečivo a tým pádom sa nekupovalo kadečo, lebo sa jednoducho do obchodu nešlo... nebol to síce zo strany našich nejaký sporiaci úmysel ale ušetrilo sa 😀

sunny8
autor
5. sep 2016

@moni244 karta ma v sebe to kuzlo ze cloveka nuti minat hlavne nechapem tie "skvele" bezkontaktne platby. Myslela som uz nad tym ze si presne napisem na kazdy den co budem varit a podla toho aby som nekupila zbytocnosti. Nieco jeme a jje nam malo.z ineho sa zasa dost vyhodi este nebyvame sami dlho je to aj.moja chyba este nemam v oku kolko coho presne vacsinou prestrelim s ryzou dam jej vela a vyhodi sa zbytocne.

moni244
5. sep 2016

@sunny8 tak nevyhadzuj ryžu, to je škoda, keď ti ostane ryža z obeda, tak môžeš na druhý deň urobiť takéto super jedlo, zvlášť uvariť hrášok (nemusíš), urobiť praženicu, tak redšie, zamiešať ryžu, hrášok, sójovú omáčku, premiešať a hotovo, dať na tanier a už len postrúhaný syr navrch

sunny8
autor
5. sep 2016

@jankalukasova a to pecivo sa v tej pekarnicke robi podstste len z muky a drozdia ze ? To robi cca 50centov tak o dost menej ako chlebik a rozky 🙂 raz sa investuje ale potom sa da usetrit. A ako dlho trva vyrobit chlebik ?

obsadenemeno
5. sep 2016

@sunny8 ved s ryzou co ti ostala, sa da tolko vymysliet.... su recepty na nete, ja ak mam vela, tak k tomu orestujem zeleninu co mam doma, posypem syrom a mm sa oblizuje az za usami..... alebo talianske gulky z ryze, plnene syrom a v trojobale.....

sunny8
autor
5. sep 2016

@obsadenemeno znie to.lakavo ked si.naraz clovek.vyberie taku sumu ... asi si musim povedat musim a hotovo ! Ono par mesiacov co byvame sami cloveka lakaju vselijake dekoracie ci spotrebice lebo nemam este vsetko co by som potrebovala a to tu par eur tam a uz to ide ako po.masle. pisete si aj zoznam co vam treba zaplatit alebo kde ste v ten a ten.mesiac utratili? Niekto si zbiera blocky ptm

hettinka
5. sep 2016

ty chceš popri dieťatku a splátkach hypo ešte akože odkladať? No nám sa veru nedarí, sme spolu už 16 rokov, ani hypo nemáme, 2 deti máme, obaja pracujeme a až teraz to začína byť také, že nežijeme od výplaty do výplaty. Šetríme niečo deťom, sebe platím životné poistenie (to sú jediné peniaze, s ktorými naozaj nehýbeme). No a zvyšok minieme, ak nie hneď, tak v priebehu roka, keďže radi cestujeme a dovolenka a výlety proste "musia byť".

Keď bolo najhoršie (ked som bola na MD), robila som domáce jogurty, piekla domáci chlieb, varila veľa cestoviny a ryžu, strukoviny a kupovala a predávala veci po deťoch na bazárikch, privyrábala si prekladmi textov. Vtedy neboli ani toľké výlety, dovolenka len čo najlacnejšia...

sunny8
autor
5. sep 2016

@moni244 este ked na druhy den ostane urobim rizoto dakedy ono sa to nezda nasypem paru zrniecok a ked napucneje tak jej je trikrat tolko vyskusam tento receptik ked mi.niekedy ostane tskto ryza lebo viem ze jedlom sa plytvat nema je to skoda aa este nemsme mikrovlnku tak ani.moc neprihrejem v hrnci sa hned pripaluje

moni244
5. sep 2016

@sunny8 tak rob jedlá, čo sa dajú zohriať

sunny8
autor
5. sep 2016

@hettinka ved to :( a ja popri materskej pracujem sama zarabam do 400e co je blbe ... muz na fusky a to ci.nieco.pre neho.maju alebo.nie na vylety teda nemame casu tam nam peniaze neutekaju tak.neviem ani co priskrtit

moni244
5. sep 2016

@sunny8 ak chceš škrtať, tak jedine na strave, ak kupujete každý deň, vždy sa nakúpia aj zbytočnosti

obsadenemeno
5. sep 2016

@sunny8 ja osobne si zoznamy nerobim, ani blocky si neodkladam, proste ak mi na tie nove zavesy ci pohare tento mesiac nevyjde, tak proste nevyjde. My sa tiez teraz budeme stahovat do svojho, tak uspory pojdu, lebo len zaklad, pracka, chladnicka, vysavac a tisicka v cude. A to nespominam nabytok, doteraz sme boli v zariadenom podnajme, takze dokopy nemame nic. Ale pockame do vypredajov. Nema zmysel kupovat vsetko naraz.

A pekarnicka je super vec, niektore si mozes nastavit tak, ze vecer das ingrediencie a zacne piect v noci, takze rano mas cerstvy chlebik hotovy. Inak na mojej najkratsi program je asi hodinka a pol.

momoqui
5. sep 2016

Na tvojom mieste by som sa skor spytala ci chces menej jest a mat na ucte odlozene tisice eur (a pouzit ich kedy a na co?) alebo zit a jest poriadne kvalitne teraz a uzivat si mladost s rodinou bez usetrenych penazi...ja nevidim dovod na setrenie pokial cloveku nevychadza na to co potrebuje

jankalukasova
5. sep 2016

@sunny8 noo po tie múky sme chodili do rakúska... lebo to bola hotová zmes (1kg) za 0,99€.. pridala si len vodu a boli z toho dva chlebíky po 750g... ale v tej pekárni to troška trvá no... lebo ten program (miesnie, kysnutie... pečenie...) trval tuším skoro 4 hodiny. A potom ten chlebík musí ešte samozrejme vychladnúť. A je fajn, keď ho nepečieš niekde, kde sa bežne pohybuješ. Lebo prvých pár pečení si budeš vravieť, že super.. ako krásne to vonia.. hmmm.. domáci chlebík... ale ver, že po dvoch týždňoch Ti to pôjde hore krkom. A tá naša pekáreň bola aj v celku hlučná, keď miesila cesto... takže oddelená chodba je ideálna.

salfusco
5. sep 2016

@sunny8 ked mas rodinu,hypo na krku,prijem nizky,to sa tazko setri..ako bolo spominane,najlepsi sposob je odlozit hned na zaciatku a vyskusat,ci ti to vyjde a najviac sa da usetrit na strave a na drobnostiach..veci,ktore su pevne ,nezmenis.Popravde, bud rada,ked nepojdes do minusu mesacne

dominika6
5. sep 2016

@sunny8
Nauc sa varit lacno a efektivne..
Navarit na 2 -3 dni a potom len lacne rychlovky...na nicom inom neusetris

sense
5. sep 2016

@moni244 ty si ako moj chlap pri nakupoch...zoberie si zhruba tolko co potrebuje potom ho nelaka kupovat zbytocnosti

moni244
5. sep 2016

@sense presne a funguje to 😀 😀

sense
5. sep 2016

No ja odlizim cast na setriaci ucet,poplatim faktury cez ibanking a vyberiem sumu co mame na stravu a z toho musime vyjst, urobime jeden cavsi nakup al ide muz do velkoobchodu na maso a potom sa pise zoznam co treba dokupit...najcastejsie chodi do obchodu muz lebo ten kupi len to co je na lustku, ja viem sem tam uletiet .... A kupit aj co netreba... A ked je napr. Dobra skcia na cestoviny al ryzu tak namiesto jedneho balenia kupim tri styri.... Ale nestojim kvoli tomu od 6 pred obchodom ....

simsalabim
5. sep 2016

@sunny8 pises, ze nemate nic posadene - mate teda zahradu? Ak ano, urcite skuste nieco dopestovat - paradajky, tekvice, cukiny, nejake ovocie...to velmi pomoze. Super je chystat si dopredu jedalnicek - ja mam appku v telefone, kde jedla planujem a podla toho nakupujem. Snazim sa zuzitkovat zvysky - napr.dnes vidim, ze chlieb z vikendu sa uz nezje. Tak zajtra veceriame chlieb vo vajci... Dobre je aj doma piect nieco sladke pre mlsne jazycky a par kuskov zmrazit a vyberat potom cez tyzden detom na desiatu. Do obchodu chodim iba 2x za tyzden, branim sa ist castejsie, lebo dokupim hluposti. Neboj sa odskusat aj potraviny oznacene logom supermarketu - mnohe su chutne a lacnejsie ako znackove. Jogurty kupujem len biele a pridavam domaci dzem. Namiesto sladkych cerealii vacsinou rano varim ovsenu kasu + med a 1 jablko vyjde pre 3. Vela varum zo strukovin - su lacne a vyzivne. Taka hrachova kasa s oprazenou cibulkou vyjde snad na 1€ pre styroch.

tutu_1
5. sep 2016

Keď som potrebovala šetriť vybrala som si príjem z účtu a rozdelila som do obálok :
- účty (všetky účty telefóny, net, plyn, voda, nájom)
- rezerva (z tejto obálky sa vzťahovalo len v nutných prípadoch (lekáreň, zubár, opravy...)
- nákupy jedlo, drogéria, veci pre drobca
v tej poslednej obálke som sumu vzdelila počtom týždňov v danom mesiaci, aby sme v pohode vyšli do nasledujúcej výplaty
týždenný rozpočet tak mohol bzť od 40€ viac
Ak bol slabší rozpočet na pranie som používala mydlový sliz, a miesto aviváže bežný ocot. Nákup som sa snažila urobiť podľa toho aký rozpis jedál som si spravila na týždeň. Varila som jednoduchšie jedlá. Napr. môžeš spraviť morčaciu poliveku z krídel, mäsko oberieš a spravíš druhý chod, alebo si nájdeš lacné sezónne zdroje potravím - predaj z dvora. Takto sa dá lacno kúpiť tekvica, zemiaky, jablká, ale aj mlieko, vajcia... Rozpis jedál som si spravila podľa aktuálneho letáku niektorého obchodu - aby som kúpila to čo je v akcii. Miesto chelbíka som niekedy radšej zamiesila na slaný osúch. Dá to troška práce, ale dá sa tým pekne ušetriť. Ak som za 3 mesiace ušetrila, ieto peniažky sa dali na účet a už sa nevyberali.
Inak na drogérii sa dá perfektne ušetriť. Na riad to si moc asi nepomôžeš - kúpiš to čo bežne používaš, ale na väčšinu čistenia ti bude stačiť jedlá sóda a ocot 🙂.

salfusco
5. sep 2016

@simsalabim mozes mi hodit nazov tej appky?
@tutu_1 miesto avivaže ocot?

moni244
5. sep 2016

@simsalabim jéj, tá appka zaujala aj mňa

tutu_1
5. sep 2016

@salfusco áno úplne bežný ocot nealergizuje, po vyschnutí prádla ho necítiť a chová sa ako aviváž, prádlo je po ňom mäkké a neelektrizuje 😉

obsadenemeno
5. sep 2016

@salfusco ja pouzivam ocot namisto avivaze hlavne na uteraky..... predtym som mavala problem, hlavne v zimnych mesiacoch, ze ak nevyschli rychlo, bolo ich tak cudne citit.... neviem to popisat, taky divny pach..... a teraz su super, odkedy pouzivam ocot....a zaroven ti ocot precisti aj pracku