Nákupy stravnými lístkami

dominka2402
11. júl 2024

Zdravím chcela by som sa opýtať že či pri nákupe stravnými lístkami som povinná nakúpiť do Presnej sumy lístka?
Napr.mám stravný lístok v hodnote 5,90€
Moj nákup je v hodnote 5,20€
Nevadí že mi z lístka nevydajú som s tým stotožnena ale aby ma predavacka nepustila s nákupom pretože si musím nakúpiť presne za 5,90 je normálne ?
Veď ona ostane v pluse síce o pár centov ale predsa a mne to ušetrí čas.
Umožňuje jej nejaký zákon toto robiť ?
Ďakujem za odpovede

egonsk
11. júl 2024

@dominka2402 ona by mala z lista vydat, ked je rozdiel, no nechcu to robit a tak radsej chcu aby si kupila za viac a dala hoci centove doplatky.

mell27
11. júl 2024

@egonsk zo stravného sa nemôže vydávať, robila som za kasou....
@dominka2402 musíš si kúpiť za rovnakú alebo vyššiu sumu.

janai1
11. júl 2024

@egonsk bože, ty zas tak trepeš. Zo stravných lístkov sa nevydáva. A ak aj niekto vydá tak porušuje zmluvu s emitentom.

@dominka2402 chod robiť do obchodu, fakt ti to odporúčam a nebudeš zakladať takéto témy. Kasa nemôže byť ani do plusu.

zuzinka888
11. júl 2024

Ano je to problem. Nam sa ani nakup nedal uzavriet ak bol nakup nemsi ako cena listka. Preto vela zamestnavatelov prechadza na gastro karty. A to mas fakt problem hodit pri pokladni so kosika nejake zuvacky ci inu hlupost( ked tvrdis ze ti par centov nevadi).

egonsk
11. júl 2024

@janai1 zmluva s emitentom nemoze byt nadradena zakonu a zakon nezakazuje vydavat, naopak urcuje, ze stravenka je cenina, cize platidlo urcitej hodnoty. Takze postih za taketo konanie je nerealny a preto aj zvycajne bez problemov do 50 centov, alebo eura vydavali niektore stravovacie zariadenia.
A ked uz chces byt detailista, tak od 2023 su povinne elektronicke stravenky, takze tam ti nemaju co vydavat, lebo si stiahnu z kreditky presnu sumu.

zuzanka.zuzu
11. júl 2024

toto som nenávidela, kľudne by som im tých pár centov nechala lenže keď som prekročila výšku nákupu, po mne samozrejme predavačka chcela tie peniaze navyše 🙈

doriiis
11. júl 2024

No ostane v pluse.To je tak,že keď po uzavretí kasy ostáva až príliš často príliš veľké plus tak to trošku zavana zlodejinou.Takze tvojich 70 centov plus iných 70 centov a môže byť vo veľkom pluse.Nie každý obchodník je z toho nadšený.
Ja teda gastracmi neplatim roky....už roky platím gastro kartou,kde sú ,,gastrace" nahadzovane.Tam je uplne jedno,koľko platim

gas1201
11. júl 2024

z lístkov sa nesmie vydávať. na konci dňa keď sa uzatvárajú kasy tak nesedia čísla.
zároveň napr. kde ja som robil tak nám systém nepustil zadať väčšiu sumu lístka ako bol samotný nákup, čiže príklad
nákup za 5,30€, lístok som dostal 5,40€. na daný nákup som teda musel zadať sumu lístka 5,30€ a aby som vedel správne uzavrieť kasu tak na ďalší nákup som musel niekomu dať na bloček že mi dal stravny listok v hodnote 10centov. proste z lístkov sa nevydáva. buď daj presne alebo doplať.
prípadne si kúp žuvačky alebo lizatko

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
doriiis
11. júl 2024

A okrem toho,kým človek nie je súkromník,tak všetky plus peniaze v kasach idú do tržieb obchodu.Ziadna predavačka v Lidli,Kauflande atd. nedostane na konci dňa ,,dizko",ktoré má na kase.

viestta
11. júl 2024

@zuzanka.zuzu a co tie peniaze navyse mala zaplatit zo svojho?

maranco
11. júl 2024

Od marca 2021 môžeš požiadať zamestnávateľa o vyplácanie stravného v €. Peniazmi môžeš platiť v akomkoľvek obchode a ľubovolný tovar, v decembri ti neprepadnú. Nemusíš živiť zo svojich peňazí zbytočné stravenkové firmy.
A odpadnú ti aj problémy s výdavkami.

Gastrolístky sú doslova výhodné najmä pre ich emitentov a už menej pre reštaurácie, či samotných zamestnancov.
https://ekonomialudskourecou.sk/co-je-vyhodnejs...

zuzanaete
11. júl 2024

@maranco Presne. Peniaze za stravne na ucet a ziaden problem.

janai1
11. júl 2024

@egonsk zákon ale ani nešpecifikuje, či sa môže vydávať. Tak si firma určila, že nie.
A k tomu tvojmu detailizmu 😉 aj "povinné" elektronické stravné má výnimky ktoré opäť zákon konkrétne nešpecifikuje, takže kľudne môžu používať papierové naďalej.

dominka2402
autor
11. júl 2024

@janai1 nepotrebujem ísť robiť za pokladňu iba sa pýtam aby som predišla konfliktom 🫶🏼😉je na tom niečo zle mám meniť prácu koli nevedomosti pokladne nesrandujte pekný deň a ďakujem za odpoved

dominka2402
autor
11. júl 2024
janai1
11. júl 2024

@dominka2402 máš si vyskúšať prácu kvôli svojej nevedomosti 🙄 fakt, práca s ľuďmi to je čím ďalej tým horšie

medda_beda
11. júl 2024

Predavačka je v pluse 🤣.Predavačka má svoj mesačný plat a nie z lístka sa nevydáva.Proste tak to je, že buď nakúpiš za presnú sumu alebo ešte kúpiš niečo za pár centov.A buď rada, že nemáš tú priblbú kartu ktorú ti v celom meste neakceptuje ani jedna reštika, takže si môžeš urobiť fakt jedine nákup aj keď tam sa suma nerieši.

A neviem o tom, že by mohla byť kasa v pluse okrem veľkých supermarketov.Neboj sa teta predavačka nikdy nie je v pluse.Všetko zhrabne firma.

hiro
11. júl 2024

@medda_beda @janai1 Ako nemoze? Niekedy ked sa ponahlam, povedzme mam jednu vec 1,85€ tak dam 2eura mincu a poviem to je dobre. Tak sa predsa do plusu dostane, nie?

viestta
11. júl 2024

@hiro dostane sa do plusu na pokladni, ale ked vecero odovzda pokladnu, tak ti prachy idu firme. Nevyberie si z nich to co dostala "v tringeltoch".

doriiis
11. júl 2024

@hiro ....ak je to pani predavačka,ktorá je zároveň aj majiteľkou nejakej večierky tak môže si nechať.Ale vo veľkých reťazcoch pokladnici žiadne tringelty neberú.Vsetko ide firme.Dobre rano

janai1
11. júl 2024

@hiro však áno, dostane. Večer odovzdá kasu a po spočítaní všetko ostáva firme a nakoniec ma ešte predavačka zdrby, že zle vydáva a je na tom rovnako zle v reportoch ako tá ktorej chýba 🤷🏽‍♀️

medda_beda
11. júl 2024

@hiro Áno a pekne dostaneš zdrbačku.Niekde to je tak, že do pokladne dávaš len tú sumu ktorú máš zobrať a zvyšok si dávaš bokom, ale v supermarkete ti rázne povedia, že tringelt hádžeš do pokladne.
Takže ona v pluse nie je v pluse je zamestnávateľ.

maranco
11. júl 2024

@medda_beda do kasy by potom mali pridať položku tringelt a buď to nahodí ako platba v hotovosti ak je platí hiro a dominike nahodí platbu stravným lístkom, potom jej bude sedieť kasa

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
medda_beda
11. júl 2024

@maranco Pri 2000 ľuďoch každú chvíľu by som na 100% zabudla niečo také nahodiť do kasy.
Zbytočná komplikácia.Len inak sa robí keď si kasu rátaš sám aj keby si to tam prohodil tak budeš vedieť prečo si v pluse než keď to ide celé do trezoru a ty nemáš poňatia čo si v pluse, či si mal skutočne manko len viem, že jeden reťazec tak rád odrbával.

zuzuliennka1
11. júl 2024

ak mas stravny listok 5,90 a kupis za 5,20, predavacka ta urcite nemoze nutit kupovat za presnu sumu. zo stravneho listka sa nevydava.
ale na druhu stranu - ona ma “v kase” 5.90 a predala tovar za 5.20 🤷🏼‍♀️ na konci pri ratani to asi problem bude. ja som sa vzdy snazila aspon zuvacky alebo tictac vziat, aby som bud vosla do listka co najtesnejsie, alebo doplatit navyse

medda_beda
11. júl 2024

@maranco Ja obdivujem všetky predavačky/predavačov.
Neznášam prácu s kasou kde je kvantum ľudí.
Každá kasa, terminál funguje inak.
Zakaždým ma niečo prekvapilo koľko nedomyslených vecí je.

kristiii
11. júl 2024

@dominka2402 ja som sa tak raz ošuškala, o pár centov som si blbo spočítala nákup a nevydalo mi tiež do celých lístkov, tak som predavacke povedala, nech tam nahodí o jeden rožok viac. A že vidíte, toto ešte nikoho nenapadlo. Keď som odchádzala, ešte za mnou kričala nech si idem ten rožok zobrať 🤣🤣🤣 To vieš, trajdať za zas celý obchod kvôli jednému rožku. Tiež by si sa mohla vedieť trošku vynájsť.