Náklady na teplo

5. okt 2024

Ahojte, ako je to teeaz s rozuctovanim nakladov za dodavky tepla? Zhruba takto pred rokom zacalo platit tonove pravidlo, ze kto nakuri najmenej a bude minimalne 2,5 krat rozdiel medzi tym, co nakuri najviac, bude sa mu to, co nekuril podielat na nakladoch...potom som nieco v lete zachytila, ze toto sa ma udajne zrusit, lebo je to nespravodlive..ako to nakoniec dopadl9, plati ten zakon alebo nie?

viestta
5. okt 2024

Zatial niec nezmenili, takze plati to co vlani

11brano11
5. okt 2024

Totálna hlúposť

michal711
5. okt 2024

Platí to áno. Neoplatí sa.setrit pri kúrení .

zuzanaete
5. okt 2024

Ano. Zatial stale plati, ze dotujeme saunovacov.

niekto2hy
5. okt 2024

Teplo prestupuje cez steny,podla mna by sa mal dom pocitat ako celok.
Rozpocitavat podla plochy m2. bytu.

zuzanaete
5. okt 2024

@niekto2hy Stale to bude nespravodlive, lebo niekto potrebuje kurit na 25 a chodit v kratasoch a niekomu staci 21 stupnov, lebo teplejsie kvoli dychaniu neznesie.

niekto2hy
5. okt 2024

@zuzanaete Mas pravdu,je to nespravodlive aj kvoli roznym bytom,ktore keby aj chceli,normalnym kurenim taku teplotu nedosiahnu.Inac,riesenim by bolo,vymenit byt v strede za krajny.😎

viestta
5. okt 2024

@niekto2hy urcite kazdy, kto nespal na fyzike vie, ze teplo prestupuje cez steny, ale nie v takej miere, ze by som ja dokazala vykurit svoju vlastnu strednu izbu len tym, ze bdem kurit v bocnych (ano, viem, ze mam pod aj nad susedov). Zas ta fyzika plati a radiator ohrieva vzduch v miestnosti, prestup tepla nie je az tak vyznamny, pretoze medzi miestnostami nie je dostatocny tepelny spad a beton nie je az taky prevratny vodic tepla.
A pri rozpocitavani spotreby sa pouziva aj koeficient polohy bytu, takze krajne byty, vrchne byty a aj byty nad nevykurovanymi priestormi maju tuto polohu zohladnenu v rozuctovani.
A ano, preco ja mam platit rovnako ako sused, ktory kuri na 25, ked ja spotrebujem len tolko tepla aby som mala pohodovych 22, na noc mi vsetky hlavice stahuju teplotu na 18, pretoze sa nam tak lepsie spi? Preco mam platit je za suseda, ktory miesto toho aby reguloval teplotu na termostate radsej kuri panubohu cez otvorene okna?

summer23456
5. okt 2024

@niekto2hy prečo krajný byt?

prasiatko30
5. okt 2024

Jedine riesenie by bolo zrusit centralne kurenie a kazdy byt by mal mat namontovany boiler a platit si za to co kuri - hotovo.

11brano11
5. okt 2024

@viestta presne tak, len to podporuje míňanie energii

niekto2hy
5. okt 2024

@viestta Beton nie,ale starsia tehla ano.

niekto2hy
5. okt 2024

@summer23456 Lebo by nebol prestup tepla od suseda.Kolko x tu citas,ze v spalni maju teplo a nemaju zapnuty radiator...

rozculena
5. okt 2024

@niekto2hy ja mám v spálni vypnutý,za 50 rokov tu nikdy nebol zapnutý radiátor.
A nie je to o tom,že ma vykurujú susedia.Ostatné radiáory sú zapnuté.Je to veľmi malá miestnosť.

zuzanaete
5. okt 2024

@niekto2hy Tak napriklad my mame rozny byt orientovany na V a S. Temperujeme iba v obyvacke orientovanej na V a zrovna v tejto izbe je jedina stena, ktora je spolocna so susedmi. Ostatne miestnosti nemaju spolocnu stenu so susedmi a radiatory nezapiname. Nie je to.kvoli setreniu, ale kvoli tomu, ze nam taka teplota staci.

kristiii
5. okt 2024

@viestta presne, je to strašne nedomyslená blbosť. Mne tiež stačí v zime tych 22, lebo mám tepláky a tričko s dlhým rukávom, zato prídem ku bratovi a ovalí ma horúčava, lebo on musí behať v trenkoch a tielku aj v zime. A kvôli takýmto som mala za minulý rok prvýkrát nedoplatok, a nie malý. Pritom platíme kopec peňazí do fondu opráv kvôli zatepleniu, takže kúriť v tých bytoch na maximum fakt netreba, keď sa človek oblečie primerane ročnému obdobiu.

viestta
5. okt 2024

@niekto2hy zas taky prevratny rozdiel to nie je. Koeficient tepelnej vodivosti
tehla - 1.010 [W/m.K]
beton - 1.230
A rozpocitavanie podla plochy bolo zrusene ako neobjektivne uz pred XY rokmi. Stale sa hlada objektivny model, ale nebudem platit za susedu, ktora ma v kuse vypeckovane radiatory a otvorenu vetracku, lebo nevie, nechce otocit hlavicou na radiatore. A nevykladaj mi, ze ona mi kuri, pretoze tepelne zisky prestupom cez jednu stenu su minimalne. Neinvestovala som peniaze do programovatelnych hlavic aby som doplacala na tych, co sa spravaju neekonomicky, neekologicky a nelogicky. Vypustia teplo von oknom, tak nech si ho zaplatia. Je to ich problem, nie moj. Tak isto nebudem platit za tych, ktori chcu mat trenkovu teplotu, ked mne ju netreba.

autor
5. okt 2024

@viestta presne tak , preco ja mam platit za niekoho, kto si uz v septbri zapina radiatory na plno..ved to ani zdrave nie je..hlavne, ze v roku 2022 boli po bytovkach rozvesane letaky, ako setrit energie a bum..a este by som dodala, ze byty na spodnom poschodi a vrchnom.poschodi ako aj "rohove" byty su pri kupe/ predaji za nizsiu cenu prave aj pre toto..
Vsetci dobre vieme, ze teplarnam nevychadzali dobre zisky, lebo ludia setrili, tak ich bolo treba donutit minat

rozculena
5. okt 2024

@viestta rozpočítavanie podľa plochy nebolo zrušené.Určitá časť je podľa plochy a určitá podľa meračov.
nová vyhláška
https://www.siea.sk/rozpocitavanie-nakladov-na-...

kristiii
5. okt 2024

@rozculena u nás je to napríklad až 80 % podľa rozlohy. Keďže tu mám "najväčší" byt, po prvom roku to vypadá, že vždy budem doplácať na iných. Najväčší v úvodzovkách, lebo má 60m2, nie žeby som nevedela čo s peniazmi a bývala v nejakom luxusnom nadpriemernom byte.

viestta
5. okt 2024

@rozculena ano, ale roku pana neviemktoreho sa naklady rozpocitavali len podla plochy bytu a voda a TUV podla poctu nahlasenych osob. Ano, cast spotreby domu sa teraz rozpocitava podla plochy bytov, minimalne 30% a maximalne 70% spotreby sa rozpocitava podla plochy a zvysok podla stavu meracov zohladnujuc aj polohu bytu.

rozculena
5. okt 2024

@viestta tých 30 bolo zvýšených na 60

rozculena
5. okt 2024

@kristiii to ste si ako vlastníci tak odhlasovali?

kristiii
5. okt 2024

@rozculena tak to mám vo vyúčtovaní. Či to niekto odhlasoval, neviem, neviem byt na každej schôdzi. Ale pochybujem, lebo domovník má rovnaký byt ako ja a vždy prejde to, čo on chce.

lukbe
5. okt 2024

Nie je to len o šetrení nasilu.Mam 23-24 stupňov bez kúrenia. Netuším, ako niekto môže kúriť naplno, ak je v byte takto teplo. Zapnem ráno, skôr kvôli pocitu, tam kadiaľ najviac chodíme ci sedíme, ostatné izby fakt netreba.