Náklady na bývanie okrem hypotéky

veltraud
26. jan 2016

Ahojte, prosim, s akymi nakladmi na byvanie mam ratat okrem hypoteky. Chystam sa brat hypo sama na byt v BA-Ruzinove. Co mam vyratane je vyska splatky, plus ratam "najomne" - predplatby (to je okolo 130 ratane na jednu osobu, budeme dve osoby v byte), potom zvlast elekrinu a plyn - netusim kolko sa plati, ak je plyn na varenie a elektrina na bezne spotrebice. A co dalsie poplatky? Predpokladam nejake poistenie k uveru, koncesionarske, dame... Trochu z toho chytam paniku, lebo hypoteka je jedna vec, ale celkove naklady vychadzaju takmer rovnako ako splatka. A to som urcite na nieco zabudla. Dakujem

wena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kikushaa
26. jan 2016

+vodne stocne + poplatok za rozhlas televiziu + poplatok za upc/telekom/ ak chces mat internet a telku 😉

mimikas
26. jan 2016

@wena fiha, preddavkove platby 220 su neake vysoke nie?

mimikas
26. jan 2016

u nas 3 osoby v 3 izb byte: plun 50e (kurenie samostatne plus ohrev vody), 40 elektina, 86 spravca a voda, udrzba arealu, osvetlenie a pod. Plus internetm tekla, Potom este rataj dan z nehnutelnosti 1x do roka, u nas udrzba kotla a neake tie opravy pocas roka.

deltaa
26. jan 2016

my platime za energiu 19 eur, plyn 3, koncesionarske okolo 4 eur to vsetko mesacne pre 2 osoby za 3izbovy byt. Najomne platime 185 eur.

deltaa
26. jan 2016

@mimikas maju druzstevny byt tak tam by som ocakavala viac + zavisi od toho kolko prispievaju do fondu oprav. Ja byvam v BA a platime menej ako moji rodicia v MT za taky isty byt.

zacik
26. jan 2016

doporucujem vypytat od sucasneho majitela rozpis platieb, tam uvidis co je za aku polozku. Mesacne naklady mozu byt rozne podla toho ci sa jedna o novostavbu alebo o byt v bytovom dome ktory bol nedavno zrekonstruovany/zatepleny, tam moze tvorit splatka uveru kludne aj 70E mesacne.
Niektore polozky sa pri dvoch osobach zdvojnasobia (voda/vytah/smeti), niektore sa nezmenia (kurenie)
Osobne som za 2 osoby v 2i byte v novostavbe v ruzinove platil komplet 110E mesacne, vratane elektriny, kablovky a internetu, avsak tam bolo vela veci zabezpecovanych externe (strazna sluzba, zahradne sluzby, odhadzovanie snehu)

wena
26. jan 2016

@mimikas Tak byvame tam zatial prvy rok a takto nam to vyratali po predchadzajucich majiteloch, takze uvidime po vyuctovani ci sa to znizi. Ale mame aj dost velku rozlohu bytu, takze to je aj tym.

8291
26. jan 2016

My mame 3izb.byt počitaju nam len dve osoby aj keď mame malú,pretože nam rocne vracajú na nájme od 210-240€.takže nájomné 170€ je v tom uz aj uver na zateplenie,elektrina 25€-ročne nam vždy okolo 20€ vracajú,plyn 5€.čize suma sumarum 220€/mesacne.byt má 68m2,plus 11m2 lodžia,pivnica,

veverka24
27. jan 2016

Doporucujem si vypytat vyuctovanie od predavajuceho. MY sme raz mali zaujem o iny byt a ked nam povedali vysku najmu v 10 rocnej novostavbe skoro sme odpadli. 2izbovy a 200€!!!!! Bez elektriny. My platime teraz 80€ za 2i. V rovnakej lokalite aj ked trosku mensi. A to nam vracaju 300€ rocne na preplatkoch. Tak sme to nechali tak.;)

katika2983
17. feb 2017

Ahojte,ja by som tiež potrebovala poradit,ake celkové náklady ma čakaju v 8 ročnej novostavbe, zateplenej,kupujem garsonku,30 m2....čo všetko obsahuju celkové náklady na bývanie...a je to dedinka 15 km od Bratislavy.Ďakujem pekne.

dai
17. feb 2017

Ahojte... odporucam toto riesit cez predavajuceho - je to velmi individualne co kto plati... ked ja napisem ze okolo 500 euro tak to nikomu nepomoze ... zalezi od velkosti bytu, stavu, sluzieb v dome, co byt potrebuje , poctu osob a v neposlednom rade narokou na pohodlie... ked kurim na 27 stupnov budem mat ine naklady ako osoba co kuri na 22, ked sa kupim vo vani kazdy den opaet na vodu ine naklady ako niekto kto sa 2x do tyzdna osprchuje etc. ...

mimikas
17. feb 2017

@katika2983 mas tam vodu, elektrinu, kurenie, propadne plyn, upratovanie spolocnych priestorov, fond oprav a spravca, udrzba okolia, ci platite upravu ciest a travnikov v okoli a pod. Pkus este zvaz kolko minies na cestovanie ak robis v BA, jednak casu a kolko ta to cestovanie bude stat mesacne.

didamt
17. feb 2017

My sme v paneláku spodný krajný byt, takže kúrime celú zimu. Naše náklady na 3 izbový zateplený panelák, varíme na plyne, máme doma bežné spotrebiče, aj umývačku riadu, elektrický ohrievač v kupelni a tak....platíme so všetkým nájomné plus elektrika, inkaso, koncesie 220€. V tejto cene za bývanie je však 60€ splátka za zateplenie domu, kt. mesačne splácame. Nešetríme nijako špeciálne, aj normálne splachujeme 🙂

marianna162
17. feb 2017

@mimikas neviem ako v BA ale na východe platíme byt 90 eur,inkaso to jest elektrina,plyn,koncesionarsky poplatok 25 eur,hypo 145 eur,internet a TV 20 eur,za smeti mestu to.teraz neviem ale na jednu osobu asi 25 eur ročne a ešte poistenie bytu 20 eur každý polrok to je všetko

kessinka
17. feb 2017

@katika2983 8 ročná novostavba 15 km od BA, len trošku menšia - 24m2, a v pohode do 60 euro sa dali zmestiť kompletné náklady, už aj s elektrikou a vodou na polievanie záhradky 🙂 Aj keď závisí od toho koľko človek míňa, ale do 100 sa to musí zmestiť snáď aj pri plytvaní 🙂

kessinka
17. feb 2017

@katika2983 Zabudla som na odpady, tie boli mimo toho, cca 30 euro na osobu/rok 🙂

29simona29
18. apr 2023

@tomtom2 BA, 135m2 byt, 4i, 2+2 deti, 370€ + 40€ elektrina+ 25€ internet=435€

kvetinka75
18. apr 2023

spýtaj sa, aké preddavkové platby platil majiteľ a na koľko osôb. Pozri v rozúčtovaní, koľko eur na čo ide. Kúrenie, vodu, elektrina, plyn, to sa dá ovplyvniť. Niekto minie viac, niekto menej. To už bude na vás záležať, akú budete mať spotrebu. K tomu si prirátaj poistku za byt, dane, koncesionárske poplatky, smetné. Majiteľ by ti mal vedieť povedať, aké poplatky ročne platí za byt a v akej výške. neviem, akú máš splátku ale môže byť, že nájomné bude podobné alebo len o kúsok nižšie.

samskia
18. apr 2023

vidis sama, ze je to len tazko povedat, kedze ani nezalezi od plochy, no energie su skor o tom, ako budes vediet setrit