Nájomné za byt

pipimonterova
17. sep 2024

Ahojte...chcem zacat prenajimat byt a zaujima ma,ci platenie internetu je v mojej rezii-ako prenajimatela.Spocitala som si ze rocne ma to vyjde 300 e.Uvazujem teda,ci je mojou povinnostou zabezpecit najomnikom internet alebo si toto zabezpecuju sami...Dakujem za odpovede🙂

sasa1310
17. sep 2024

@pipimonterova my sme samozrejme zabezpečili aj s TV

colsami
17. sep 2024

@pipimonterova dnes uz je to standard na byte. Aspon my sme tak vzdy mali na podnajmoch internet (priratany samozrejme tym padom k platbe najomneho) a tak isto teraz riesime podnajomnikov.
300e rocne na internet je cca normalna suma (tj 25 na mesiac), normalne to platia najomnici s najomnym, nemusis riesit ci je to vela.

Uprimne, neviem si predstavit uz dnes, ist do najmu a riesit si internet po vlastnej linke.

zic
17. sep 2024

@pipimonterova to je cisto na tebe. Ved aj ked to poskytnes, premietni to do ceny najmu, respektive to bude konkurencna vyhoda. Je nu5ne mat na pamati, ze ak si internet zriadi najomca a nahodou potom bude problem a odide, bude ti minimalne chvilu - nez sa to vyriesi - blokovat port na chodbe a je mozne, ze nepripojis dalsieho a bude prestoj..

ukgirls
17. sep 2024

kazdy byt ponuka daco ine.. niektore su zariadene ine su vratane energii a ine vratane tv a netu ..takze treba pozriet ako to ma byt kt si vyberiete ..ak je tam net a vy ho nechcete treba sa dohodnut .. niekto ma totiz net velmi pomaly .zly signal a podobne ..

alkoholik
17. sep 2024

Nie internet si podnajomnik riesi vo svojej rezii. Da si aky sam potrebuje,chce.

mandzula
17. sep 2024

Je to, samozrejme, na tebe, no ja osobne by som do bytu bez netu nesla. Ked si predstavim, ze mam okrem stahovania riesit zapajanie, tak dakujem pekne plus sme obaja s muzom pracovne od netu zavisli, takze ho potrebujeme mat uz v den stahovania.
Vies, kolko ta to stoji, mozes to teda zahrnut do ceny najmu.

anjelok
17. sep 2024

Je to na tebe, my uz po skusenostiach ponukame bez. Kazdy ma ine preferencie, tak nech si da podla seba.

tinalia
17. sep 2024

Bola som v najmoch aj s internetom aj bez. Bolo mi to jedno, ak nebol, vybavila som si lahko internet sama.

zuzinabila
18. sep 2024

@pipimonterova my sme hladali vyslovene holy byt bez nabytku lebo sme potrebovali dat tam svoj..aj internet sme si bez problemov poriesili sami.

gabrielkaa
18. sep 2024

@pipimonterova ja som si v prenajatom byte riešila všetko sama. Nábytok, elektrika, plyn, internet….vsetko zmluvy na moje meno. Aj v byte už internet máš zavedený tak ho nechaj a len preúčtuj.

michal711
18. sep 2024

@pipimonterova my sme dali internet za 10€ stačí to

milanemila
18. sep 2024

@pipimonterova byt sme prenajimali s internetom aj TV a bola to polozka v platbe. Tak ako si to uvedies do zmluvy, tak to bude. My mame rozdelene najomne v zmluve ako najom na byt (co je pevna ciastka) plus energie a poplatky (toto podlieha vyuctovaniu ak by platby boli vyssie ako nastavene zalohy). Nevidim problem v tom pridat do najmu tych 30e.

gas1201
18. sep 2024

dám tu ale ešte iný pohľad - ak si tam nájomca bude chcieť zaviesť internet od iného operátora ako tam bol pôvodne, je možné že si tam bude musieť natiahnuť nový kábel. ak máte napr terajšie optické vlákno zasekaná niekde v stene a iný operátor ťahá po bytovke metaliku, tak môže byť problém.
zároveň pre mňa ako nájomcu je určite lepšie ak je internet v rámci nájmu a zmluva nie je na mňa. štandardne orange, telekom a spol. vám dajú viazanosť na 24 mesiacov. Po roku sa nedohodneme na pokračovaní, ja odídem, pôjdem niekam kde už je internet zabezpečený a mám na krku ešte rok internet pretože som viazaný a neviem ho nikam preložiť.
pracujem v telekomunikáciach a príde mi že väčšina to rieši tak, že zmluva je na prenajímateľa

slniecko5
18. sep 2024

Nájomníci “zdedili” ten náš internet po odsťahovani, zdala sa nam to byt prirodzená súčasť bežného komfortu. A áno, všetky zmluvy sú na nás z praktických dôvodov ako písal
@gas1201, nezaťažujeme ich starostami navyše.

gab1sol
18. sep 2024

@pipimonterova záleží, ako si to dohodnete v zmluve. My máme napr. kombináciu TV+net a sami nájomníci nás požiadali, aby sme to vybavili (zmluva, pripojenie,…). Následne sme im to dali do zmluvy, že v rámci nájmu a ostatných platieb bude aj toto. Je to o dohode.

pipimonterova
autor
18. sep 2024

@mandzula no ale dohodla som sa na cene 510e.Ti ludia mi povedali dopredu ze viac davat nemozu.Ja ze ok a dnes zistim,ze bytove druzstvo si navysilo mesacnu platbu o 60e?Takze ja som momentalne tych 35e dole a fakt neviem,kde to mam dohnat.Mam aj hypo aj spotrebny k tomu,spravcu,elektriku a este aj internet

mandzula
18. sep 2024

@pipimonterova my mame v zmluve osetrene, ze ak by sa zvysili platby (v tvojom pripade druzstvu), suma najmu sa zvysi.

nikaeli
18. sep 2024

Nie som prenajímateľ, ani nebývam v podnájme. Ale. Keď sme sa sťahovali do tohto bytu, vybrali sme si iný internet, než tu mali pôvodní majitelia. Pri jeho zavedení museli vŕtať do bytu prípojku a ťahať ju cez chodbu do obývačky - presne ako píše @gas120. Keby to bol tvoj byt a ja by som chcela túto sieť, súhlasila by si ako majiteľka, aby som v ňom robila také úpravy? za mňa je lepšie, keď to poriešiš ty. Ak ti nový záujemca nevie dať viac, tak buď si nájdeš iného alebo bude bez internetu 🤷🏻‍♀️

dancingqueen321
18. sep 2024

@pipimonterova mozes, ale nemusis. Daj si to tak aj do zmluvy, aby bolo jasne, kto co bude znasat. Ale skor si myslim, ze v dnesnej dobe uz najomnik ocakava internet, resp. hlavne pri kratkodobom ubytovani (napr. 1 izba). Situacia, ze si najomnik musi dat nainstalovat nieco, platit, mat tam vypovednu lehotu… a mozno ti da po troch mesiacoch vypoved.. no nic moc. Ja by som do toho asi nesla, z pohladu najomnika. Ale tebe by som poradila, aby si si tych 300:12 zakomponovala do ceny prenajmu.

jamidea
18. sep 2024

@pipimonterova moj podnajomnik v SR si plati sam. Moj syn v AT si platil sam. Moj syn v inom zahranici ma v ramci najmu.....