Nájom + režijné náklady platiť na polovicu

22. sep 2021

Ahojte,
Prepáčte, že píšem anonymne...je mi to trošku trápne...
Aby som to trošku zhrnula nech to nepíšem dlhé ako román...
Žijem vo vzťahu s mužom...on ma syna, ja dve deti z predchádzajúceho vzťahu...a máme spolu malé dieťa...do teraz sme to riešili tak, že on platil (inkaso, plyn, elektrinu...internet, skylink a pod) a ja som kupovala potraviny, drogériu...kozmetiku pre všetkých...) on pracuje ja som na RD...takže "plat" nemám vysoký...z toho splácam pôžičku, ktorú som zobrala na Prerabku domu (bývame v jeho dome...pôžičku som brala, ešte keď som bola zamestnaná) no potom som neplánovane otehotnela... Takže tak....nacala som rozhovor na tému, že či by si vedel predstaviť písať dom aj na mňa...to bol výbuch hnevu...som bola mierne v šoku...tak ok...vravim tak mi vrátiš peniaze čo vrazam do prerabky...suhlasil, ale až keď by som od neho odišla...🤔 A nakoniec z neho vypadlo, že teda keď už nebudem ďalej investovať do domu mám pllovicu výdajov platiť teda aj inkaso...a pod. No len ja kupujem aj potraviny a pod. takže plus tie režijné výdavky by mi neostalo skoro nič...súhlasiť s tým?

anjelicek26
22. sep 2021

Prijde mi, ze ste nastvaty jeden na druheho a chcete mu trosku vytriet rybnik... dom je jeho, ano samozrejme - vrazat do prerabky jeho domu si skutocne nemala, zly napad , ale aj tvoje proste rozhodnutie. Nikdy by som nesuhlasila prepisat moj majetok na partnera, kde nie sme manzelia... ked mam deti s predchadzajuceho vztahu a viem, ako "blbo" to moze vypalit a prijde aj o dom nad hlavou, lebo sa bude delit a obaja majitelia maju narok trvat na predaji...nenene... no a k tym nakladom doma, kym si na rodicovskej, tak nech nevyskakuje... proste kludne sa o tom porozpravat, ze sa to proste neda, ked platis pozicku a reziu okolo dietata, alebo ci mas ist do prace a male uz do jasiel? Takze nie, s tymto nesuhlasis. Staras sa o jeho dieta, varis mu, upratujes doma, ma full servis. Moze byt rad ze je rad a ze neplati tretie vyzivne... ale skuste ostat vecne, proste nie, teraz tie naklady prebrat nemozes, uz mas vydavkov dost.

lesana25
22. sep 2021

Koľkokrát sa to tu už hovorilo, nikdy nedávaj peniaze do niečoho, čo nie je tvoje.
A nie nesúhlasila by som, s takým kretenom by som v prvom rade ani nerobila dieťa. Keď sľúbil, že ťa vyplatí až odídeš, tak ja osobne by som balila kufre a keby sa k tomu plateniu nemal tak to riešiť súdne. Snáď si si odkladala faktúry/bločky, keď sa kupoval materiál.
Samozrejme k tomu alimenty a do budúcna viac rozmýšľať pred takými dôležitými životnými krokmi.
A aj tak to asi píšem zbytočne lebo mu na to pristúpiš, lebo "ho ľúbiš" a on sa zmení alebo to skúsite zalepiť ďalším dieťaťom.

sense
22. sep 2021

Kľudne Platte na polovicu ale nielen inkaso ale všetko aj potraviny aj drogéria, s tým ze on ti bude platiť výživné na spoločné dieťa..Plus teda prevezme aj polovicu domácich prác
A žiaľ najväčšia chyba bola brat pôžičku na prerabku niečoho co nie je tvoje, dúfam ze mate aspoň nejakú zmluvu overenú notárom že si mu tie peniaze dala

zara1357
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
syslik81
22. sep 2021

a kolko si platila za tuprerabku? kolko ta vyjde jedloa aostatne a kolko jeho?

ukulela
22. sep 2021

Ok, ked ja polovicu rezie, ty stravu za teba plus vyzivne na dieta ..... iba BURAN najvyssieho zrna moze od zeny na materskej ziadat € na najom. A zasa len blba zena vleje € do cudzieho domu. Musis mu vysvetlit, ze ked ho klepne pepka, takto teba mozu z domu vyhodit. Pritom tam davas prachy. Tiez ze je normalne, ze kym je zena na rd, tak taha muz. Ak by si si mala za byvanie platit, akoby si bola sama, dostavas vyzivme... len ty zrataj jeho a tvoje vydavky. My prejeme bezne 600€, neviem ako vy... k tomu ta pozicka,.... inkaso a internet bude urcite menej. ukaz mu to a opytaj sa, ci sa dohodnete na spolocnom hospodarwni, lebo takto on ide do plusu na tvoj ukor. Ze nechces pol domu, ale neviem, tretinu, aby keby nahodou umrel, si mala kde ostat. Jeho dvom detom by ostalo po tretine. Da sa spisat zmluva, ze vyplatenie by bolo iba vo vyske investicie, nie v hodnote domu. Alebo spisat zavet, ze ti zanecha tretinu domu.... slebo sa vziat na urade, aby si v pripade smrti zdedila cast ako manzelka. To by prepisovat nemusel a keby ste sa rozisli, tak ani vyplacat tym padom. .. alebo nech ti vrati€, ty jemu pol rezie, on tebe pol stravy a ty si moja odkladaj, aby si mala na vlastne byvanie ....

autor
22. sep 2021

@ukulela ja mam nasetrene peniaze...veď som stále robila...sme vo vzťahu už skoro 4 roky do teraz som nemala problém kúpiť čo bolo treba...nie som vypočítava...len mam už svoj vek a žijem ďaleko od svojej rodiny...neviem nechcem sa dožiť toho, že budem investovať do domu a nakoniec ostanem bez strechy nad hlavou...

autor
22. sep 2021

@syslik81 zatiaľ cca 6000eur...ale ešte nie je to dokončené...

autor
22. sep 2021

@zara1357 jasne len on kúpi minimum...nebudeme "hladovať" pri toľkých ľuďoch v dome ta strava je top výdaj...

autor
22. sep 2021

@sense áno, tak by to bolo fér ale dosť nereálne...jeho slová som na RD tak mám všetko riešiť ohľadom domácnosti

autor
22. sep 2021

@lesana25 je to tak...my máme spisanu dohodu o pôžičke..

jumama
22. sep 2021

A na tu stravu doplacas z uspor, alebo ti na to staci rodicak? Lebo ja sa priznam, ze to mi tu nesedi najviac. Sice ak mate dom, mate asi aj zahradu a dost veci sa da dopestovat, no my sme len trojclenna rodina, s dcerou pubertackou a na stravu minieme daleko viac ako je rodicak. Plus sa musi kupovat detom stale oblecenie, topanky, veci do skoly a pod. To mas pokryte vyzivnym z minuleho manzelstva? Ja som za dohody, neoduvanie sa, nehnevanie, neutekanie. Mozete si krasne spolu zit, len sa naucte spolupracovat, porozpravat bez hnevu, urazania, podozrievania. Vzdy po hadke si daj kontrolu: uvid, co ma byt tvojim cieom o 10 minut, o 10 dni o 10 rokov. A podla toho sa skus zariadit.

autor
22. sep 2021

@anjelicek26 tak neviem on asi áno...ja ani nie...som sklamaná z jeho reakcie...doteraz sme sa vedeli dohodnúť na všetkom...ja od neho nechcem polovicu domu...len tým ze sme "len partneri" potrebujem istotu, že neostanem s "holou riťou" vieš investujem peniaze a kto mi zaručí že o týždeň, rok, 10 rokov sa nerozideme a on mi povie, že mi nič nepatrí...

stanulienkat
22. sep 2021

Prepac, ale pride ti fer, ze za tvojich 6000e by mal prepisat pol domu na teba??????? Vies pocitat?? Preco by to robil? Ved ti je cudzi clovek, ma svoje deti a kupoval to sam. Ak by vas zivil, tak by mi prislo ok, ze som investovala par tisic do domu, ktory uzivam aj ja s detmi.po dalsie, do cudzieho by som viac neinvestovala, a uz vobec nerobila dalsie dieta.

anjelicek26
22. sep 2021

Neinvestuj do niecoho, co ti nepatri, proste s tym prestan... platis toho doma aj tak uz viac ako dost... Mas len rodicak a vyzivne na tie dve prve deti, nie? S toho sa moc vyskakovat neda. On ti urcite nic neprepise, fakt na to neni dovod a bol by blby, keby to urobil. A asi by som dost zvazovala, ci ta berie ako partnerku, s ktorou chce raz zostarnut, alebo len take prechodne obdobie, kedze sa nam neplanovane zadarilo dieta...

ivkazba
22. sep 2021

Ak by dom bol tvoj, darovala by si mu polovičný podiel? Aby v prípade tvojej smrti zdedili dom nielen tvoje deti ale aj on a tým pádom aj jeho dieťa z predchádzajúceho vzťahu? Predpokladám, že by si to neurobila, neobrala by si svoje deti o podiel. Tak sa nečuduj, že to neurobí ani on. Príde mi to normálne.
Na druhej strane, prečo si do toho domu investovala? A prečo nemáte od začiatku spoločného bývania toto poriešené? Veď to je prvá vec, ktorú majú ľudia riešiť, ak idú spoločne bývať. Dohodnúť sa, že režijné náklady budú platiť na polovicu. A investície do nehnuteľnosti ten, koho nehnuteľnosť je. Ak si investovala vlastné peniaze do jeho domu, bolo to tvoje rozhodnutie. A spísaná dohoda o pôžičke? Ach jaj, s veľkou pravdepodobnosťou by ti bola úplne k ničomu. Podľa mňa to celé máte od začiatku nastavené zle resp. nenastavené. A v takom prípade vždy skôr či neskôr príde ku konfliktom. Treba si sadnúť, v kľude, nevyčítať si nič a dohodnúť sa na rozdelené režijných nákladov a nákladov na stravu.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
22. sep 2021

@jumama dá sa to zvládnuť ak človek varí...pečie prevažne jedla, ktoré nie sú až tak finančne náročné a áno mam aj výživné na staršie dve deti...

autor
22. sep 2021

@stanulienkat veď ja nechcem, aby hneď v momente na mňa prepísal dom...ja som s nim rozprávala či by si to vedel predstaviť...je to starší dom...je tu ešte kopec roboty a teda aj kopec výdavkov...on mi stále o tom rozpráva čo všetko by ešte chcel, aby sme prerobili...dokupili a pod. tak som sa ho teda spýtala či by potom bol ochotný dom napísať aj na mňa...ja s nim plánujem ostať až "kým nás smrť nerozdelí" lenže nemám už 15-nast takže nebudem sa spoliehať na jeho pekné slovo...

autor
22. sep 2021

@anjelicek26 áno mám aj výživné...ja sa snažím šetrne nakupovať a aj variť...určite to berie seriózne...my sa poznáme ešte z výšky takže nie je to "cudzí človek"....

liljana
22. sep 2021

Zmluva o pozicke u notara by mohla stacit, co sa tyka investici do domu. Tazko ti prepise polku domu za par tisic eur. Kym si na materskej, mal by reziu (najom, jedlo,...) platit celu on. Najma ak ty este platis vyzivne na svoje deti. Alebo nech ide na matersku on, si to skusit sam. Alebo ako spomenute, nech ti vzdy posle vyzivne na teba, dieta a z toho kludne to jedlo zaplatis.

autor
22. sep 2021

@ivkazba veď rozumiem tomu je to jeho dom...jeho úsilie..peniaze čo do toho vložil, ale je tu ešte kopec toho čo sa dá vylepšiť a teda aj investovať...zo začiatku som pracovala...mala dobrý plat takže sme platili na striedačku a aj kupovali...drobcom sa to zmenilo keďže mi klesol príjem...ale áno priamo sme o tom nerozprávali, nedohodli sa kto čo bude platiť...ja si skôr myslím že sa nahneval...že nechcem viac vrážať do domu a asi aj to, že si nárokujem na dom..

sense
22. sep 2021

Tak on ma všetko riešiť ohľadom financovania rodiny... A práve preto by som žiadala výživné...
Lebo nie nie je normálne kde mu to vyhovuje všetko na polovicu ale inak staraj sa si na doma...

autor
22. sep 2021

@stvura sme spolu lebo sa mame radi, rozumieme si..toto je dôležitá vec...nedohodli sme sa predom...musime to doriešiť

ivkazba
22. sep 2021

Ak by ste to mali vyriešené hneď v úvode ako ste začali spolu bývať, nemusel byť teraz nahnevaný. Doteraz si dávala do domu a zrazu nechceš. Tak z určitého pohľadu reakcia je logická. Nelogické je to, že si do tomu niečo investovala. Neinvestovala by som ani euro do domu, ktorý nie je môj. A nemala by som s nám dieťa, ak si nie je vedomý toho, že počas MD a RD má financovanie nákladov potiahnuť on. Veď ty máš znížený príjem, pretože sa staráš aj o jeho dieťa.

ivkazba
22. sep 2021

Ste spolu lebo sa máre radi a rozumiete si. To je síce pekné, ale čo máte 20 rokov? Že vám nedošlo, že toto nestačí? Že roky spolu žijete a nemáte doriešené financovanie? Milovať sa a pritom riešiť takéto veci keď začíname spolu žiť sa predsa nijak nevylučuje. Práve naopak, znamená to určitú vyzretosť a to, že nám na tom záleží.

jumama
22. sep 2021

Vies, ono je to ozaj aj tak ako pisu baby vyssie, ze neinvestovat velke sumy, kym nieco nie je tvoje, ale stale by som to nehranila az tak velmi, ze odchod, rozchod, neplatim... stale len hadky budu a nakoniec ten rozchod... Verim, ze sa vam podari nejakym sposobom sa dohodnut a zit stastne, v laske. Naozaj, zasluzis si to, aj vase deti - vsetky. Ber to ako prve kolo vyjednavania a aj jemu to tak povedz, nech len o tom popremysla, ze necakas odpovede hned... Len kym do takychto rozhovorov vstupuju z jednej aj druhej strany city, je to tazke, treba aby tam bol pritomny iba rozum, racionalita. Lebo tak viete na vsetko pozriet iba ako ekonomovia, planovaci, pravnici a dohodnut sa rozumne, bez emocii, bez krivd, k vasej vzajomnej spokojnosti. Ak by si byvala niekde v prenajme, tak by si tiez musela platit za byvanie, aj tu sa vase byvanie opotrebovava a teda sa do neho investuje. Da sa to chapat aj takto, ze pokial byvas, tak do toho byvania cosi das, z coho sa ti peniazky uz nevratia. No na druhej strane, nespravodlive je, ze sa nepodiela na strave a ostatnom, co je velka polozka pre taku velku domacnost. A nevidi, ze ty teda investujes aj do domu aj do stravy a je to nepomer. Dalsia otazka je, zaraba dostatocne? Lebo mozno ak nezaraba dost, tak aby zaplatil aj vyzivne na svoje vacsie dieta, investoval do domu a zostalo mu aj na stravu... tak asi aj tam moze byt preco neprispieva. On si dava nejake peniazky bokom? Na co ich mina, alebo si setri, ak nema sam na investovanie do domu? Mozno si potom skuste ako rodina sadnut a vycislit mesacne naklady, kolko sa co plati, uplne podrobne od elektriky, radia, telky, drogerky, stravy, vratane vyzivneho atd. a kolko mate kto ake prijmy, a nejakym sposobom to rozumne zadelit, ze toto su teraz spolocne peniaze, nie moje a nie tvoje, ale spolocne, a idu na spolocne veci... podme si to nastavit a zadelit. A potom ak zacnes zarabat, tak zase to mozete zadelit trochu inak. Ty si mozes zacat viac sporit, pretoze aj to sa chladnej hlave vysvetlit da, ze ak by si len investovala do jeho domu, tvoje deti raz nic po tebe nezdedia, tak im zalozis sporenie a budes im setrit. Iba vase spolocne dieta zdedi nejaku cast domu a zase - to je uz na tebe, ako daleko chces toto vidiet a riesit za svojho zivota, aby to bolo voci vsetkym vasim detom spravodlive... proste chladne hlavy sa o takychto veciach dokazu bavit vecne, citovo zainteresovane debaty o tomto nikam nevedu. Dzim palecky, nech sa dohodnete. Nic nie je ultimativne.

ivkazba
22. sep 2021

Apropo, prečo si si úver na jeho dom zobrala ty a nie on?

autor
22. sep 2021

@ivkazba neriešila som to a áno bola som trošku naivná...on je teraz nahnevaný....chce aby som platila polovicu nákladov...čo sa mi nezdá fér preto som sa to tu pýtala..to, že nechce v budúcnosti ani rozmýšľať o možnosti ma zapísať do domu musím akceptovať...tak teda nebudem už investovať do domu nič nech si to rieši vo vlastnej réžii...

autor
22. sep 2021

@ivkazba pretože on už hypotéku má ...tak chcel, aby som zobrala ja...a keďže som myslela keď sa suma, ktorú investujem do domu (nehovorím len o tých 6000eur čo som investovala) výrovna aspoň polke hodnoty domu že ma do toho domu zahrnie...myslela s zle...