Náhrada vkladnej knižky

16. okt 2021

Ahojte maminky,
budúci mesiac pôjdeme s manželom za krstných rodičov a rodičia drobčeka si želajú, aby sme mu založili vkladnú knižku a dali na ňu prvé peniaze, dočítala som sa však že vkladné knižky sa postupne rušia a v niektorých bankách sa nedajú zakladať nové, aký alternatívny dar by ste mi odporúčili, s ktorým ste aj vy samé spokojné? (Ps: chceli by sme niečo do budúcnosti pre malého alebo na pamiatku, nie peniaze do obálky, ktoré sa minú na plienky)
Ďakujem krásne

klip0
16. okt 2021

Tak ono ak chcú vkladnú knižku tak by som nespekulovala nad alternatívou. Možno tak vykomunikovala že v banke povedali to a to a či nechcú radšej sporiaci účet alebo niečo také.

jakubvojcik
16. okt 2021

Ja by som odporúčal dieťaťu odkladať peniaze, pravdaže nie cez banku iba žeby ste neboli otvorená iným lepším možnostiam. Aj keby ste nakoniec zmenili názor a chceli by ste mu dať peniaze do života tak by ste mohli, napríklad na vysokú školu alebo dofinancovanie vlastného bývania. Ak by ste názor nezmenili, mohli by ste mu za peniaze potom niečo kúpiť a oveľa lepšie/viac keďže na sporení s úrokom by ste aj čo to zarobili.

autor
16. okt 2021

@klip0 ďakujem za reakciu, googlila som a bola som sa aj popýtať a nenašla som banku, ktorá by založenie ponúkala, možno som zle hľadala a nejaká sa ešte nájde, sporiaci účet nechcú že vraj kvôli poplatkom (?) a rodičia im poradili tento produkt, naše deti vkladné knižky nemajú, pretože sme to považovali za nevýhodné, tak sa v tom úprimne veľmi nevyznám a inú alternatívu už nepoznám.

janai1
16. okt 2021

Vkladné knižky neexistujú už dobrých pár rokov 😀 sporiace účty sú aj bez poplatkov. Ale ak chcete potešiť to dieťa v budúcnosti volila by som investovanie 😉

autor
16. okt 2021

@janai1 aj ja som mala taký pocit, ale trvali na svojom, tak som sa bola popýtať a bola som za hlúpu😀 my by sme tú knižku mileradi vybavili, ale nedá sa.

zmrzlinka2021
16. okt 2021

prepac mimo tvojej otazky, ale pre mna je vyslovne drzost ziadat od krstnych rodicov zalozenie vkladnej knizky a vlozenie penazi do nej. Vy budete krstni, nie dojna krava.

mogaa
16. okt 2021

Inak k podstate......akýkoľvek produkt na dieťa môže založiť len zákonný zástupca....či sa mýlim?

autor
16. okt 2021

@mogaa samozrejme, že to budeme zakladať s nimi, hľadám len nápady, keďže sporaci účet odmietli a knižky sú zrušené, ďakujem za reakciu.

klip0
16. okt 2021

Sporiaci účet pre deti býva bez poplatku, teda keď som to pozerala tak všetko čo som porovnávala bolo bez poplatku.
Ale tak dajte im len peniaze s tým, že vkladnú knižku nech si spravia oni keď teda niekde spravia.. veď to aj tak býva že dieťa keď dostane peniaze tak rodič ich dá všetky dokopy a peniaze vloží. Vy pri zakladaní vôbec nemusíte byť

mogaa
16. okt 2021

bežná prax je , že dáš peniaze a rodičia ich vložia na účet(zväčša sporiaci)alebo teda investovanie do fondov, čo akcií....prípadne ich ty jednorazovo vložíš...sporiť mu budú rodičia....takže je na rodičoch aký produkt na sporenie uzatvoria, lebo tak či tak ho musia založiť oni...ty môžeš byť maximálne prítomná pro založení aby si videla že účet je na dieťa...možnosti sú : detský účet, sporiac účet, PSS, investovanie do akcií, fondov,úrazové poistenie so sporením, životné poistenie -čo sa týka poistných produktov - sú najmenej výhodné

macik34
17. okt 2021

@jakubvojcik s lepším úrokom?ten dajú kde?? Alebo myslíte sporenie do fondov??

frederika54
17. okt 2021

@zmrzlinka2021 ale oni sú už teraz myslia, že krstni rodičia sú dojna krava.
A este nechcú nič iné, len vkladnú knižku.
To bude jednorazový vklad, alebo celý život.
Takým ľuďom by som ani nešla za krstných.

dskjhfdlkdjhl
17. okt 2021

Chcu vkladnu knizku? Nech si ju zalozia a pri krste im date peniaze, ktore si tam mozu vlozit. Budu to mat presne podla ich predstav a Ty budes mat svaty pokoj.

stella14
17. okt 2021

“Vkladnu knizku pre deti mame zalozenu v SLSP nejakych 6 rokov dozadu. A nezakladali sme ju my, ale stari rodicia, no na disponovanie som zapisana ja. Mam trvaly prikaz a kazdy mesiac na nu zasielam nejake peniaze.”

1katus1
17. okt 2021

Ja na tvojom mieste by som ich nechala nech si zistia a potom povedia kde chcú knižku keď si myslia že sa ešte dá. Prípadne nakontaktujte sa na poradcu ktorý by vám vedel poradiť čo by bolo dobré na sporenie pre .ale dieťa. Ale mali by to primárne riešiť rodičia. A ako prepáč ale príde mi vrcholné hlúpe a neslušné pýtať od krstnych rodičov peniaze ku krstu. Krstný rodič nie je sponzor a ak nechápu význam tak by si mali niečo o Tom prečítať. Syn dostal od svojej krstnej oblečenie a hračku. Žiadne peniaze a viac ma to potešilo než čokoľvek. Hlavne preto že je to naozaj veriaca a praktizujúca katolíčka.

tncka
17. okt 2021

Neviem ci vo vsetkych bankach je to tak ale nedavno v slsp som bola a zrusila ju lebo mi vraveli ze VK sa idu rusit k nejakemu datumu a nedostanem sa k peniazom potom,jedine v krajskom meste este nejaky cas. Previedla som na sporiaci ucet.

aknimam5
17. okt 2021

@tncka presne tak, mne tusim vravela pani v banke, ze len do konca roka su

stanislavicenka
17. okt 2021

Vkladne knizky koncia, a otvorit dietatu produkt financny moze tak ci tak iba zakonny zastupca

jakubvojcik
17. okt 2021

@macik34 áno

macik34
17. okt 2021

@jakubvojcik potom nepiste o sporení s úrokom... nezabudnite na vstupne/výstupné poplatky a možnosť prerobenia

janai1
17. okt 2021

@macik34 na sporení si nonstop v mínuse, to ti nevadí?

jakubvojcik
17. okt 2021

@macik34 prepáčte ale nerozumiem. Vstupné ani výstupné poplatky nemáte všade. Čo sa týka možnosti prerobenia tak ak si zvolíte niečo bez úroku alebo s minimálnym úrokom, tak práveže pri tom máte garanciu prerobenia v čase vďaka inflácii a 2% každý rok v mínuse nie je málo. Z fondov som nemyslel len agresívne fondy s rizikovosťou 9/10 ale existujú aj konzervatívne fondy si veľmi nízkym rizikom, ale logicky aj nižším zhodnotením. No 3/4 percentá v takých fondoch sú stále lepšie ako napríklad podúčet kde máte istý výnos -2.

macik34
17. okt 2021

@jakubvojcik kde mate ten úrok????

jakubvojcik
17. okt 2021

@macik34 áno zle som sa vyjadril 😀 neviem prečo som napísal úrok. Samozrejme som myslel percentuálny výnos nie úrok. Ospravedlňujem sa.

macik34
18. okt 2021

@jakubvojcik ktorý nie je garantovaný!!!! A sporenie môže prerábať!!! Tak nezavádzajte!!

jakubvojcik
19. okt 2021

@macik34 veď nepovedal som že je to garantované. Čítajte vyššie a prosím nevkladajte mi do úst slova ktoré som nevyslovil.

Rozdiel je v tom že ano, sporenie môže prerábať ak je nastavené zle, máte ale sporenia ktore sú veľmi konzervatívne a šanca na prerobenie je minimálna. Pri bežných účtoch máte garantované prerobenie čo je oveľa horšie.

Odporucam si o tom niečo prečítať a postudovat. V dnešnej dobe netreba byt pri všetkom skepticky, už tu nemáme iba sporiace poistky na ktorých hlavne ľudia prerabali a pofidérne spoločnosti. Sú tu aj veľmi dobre možnosti.

macik34
19. okt 2021

@jakubvojcik ja odporucam Vám si naštudovať pravidlá ,ktoré platia na modrom koniku

jakubvojcik
19. okt 2021

@macik34 nerozumiem prečo ste taká negatívna. Veď som sa snažil iba pomôcť lebo viem, že na dlhodobé odkladanie peňazí sú produkty ako vkladná knižka, termínovaný vklad, bežný účet a podúčet veľmi nekvalitné a ľudia na nich v dôsledku inflácie prerobia dosť peňazí.

A neviem aké pravidlo som v tejto diskusii porušil..

macik34
19. okt 2021

@jakubvojcik skôr ste sa snažili predať ako pomôcť.. pekný vecer

jakubvojcik
19. okt 2021

@macik34 neviem v ktorej správe som ponúkal moje služby, ale myslím že táto debata je už tak či tak bezpredmetná pre ostatných ľudí... každý nech si z toho zoberie to najlepšie čo mu pomôže