Ahojte, chcela by som vedieť na čom v domácnosti šetríte? Koľko tak cca miniete na potraviny a drogériu?Tri mesiace budeme mať dosť obmedzený rozpočet. Preto ak máte nejaké triky, vychytávky, lacné recepty tak šup šup s nimi sem. Ďakujem.
U nás sa dá najviac ušetriť na strave ale nepraktizujem to, no mám v pláne 😀Napísať si zoznam čo budes počas týždňa variť a len to nakúpiť nič viac. A napríklad polievka vždy zaistí pred jedlom takze keď bude najprv polievka ktorá sa môže jesť napríklad 2-3 dni tak druhého hlavného jedla môže byt menej. A nejaké slané sladke by som tiež nekupovala ale niečo rýchle napiekla z muky vide to určite tiež lacnejšie. My napríklad nepijeme žiadne sladené vody, minerálky ale iba cistu vodu s citrónom. Čo sa týka upratovania mne mastnotu v kuchyni vyčistí najlepšie jar, ocot zriedené s vodou to mám v ostrekovači aj na sklo a okna je to perfektne. na vodný kamen používam citronku. To tiež ušetrí namiesto drahých čistiacich. Jar si inak riedim s vodou keď jej mám už malo lebo kým zo spodu vytečie nemám na to nerv. Tak možno už od otvorenia ju troska zriedit s vodou bude jej viac. No takze asi nejaký plán si treba spraviť a držať sa ho. Držím palce
Na úplných somarinach dekoraciach, hračkách, oblečení... mala som v pláne nabehnúť do pepca (keď ho otvoria) ale nakoniec nepôjdem.... načo ? Nechýba nám nič takze zbytočne by som tam len doslova vyhodila peniaze za úplne zbytočnosti
Podľa mna pri každom nákupe je dôležité zvážiť či mi to naozaj tak strašne treba 😉
Týždenný zoznam čo budem variť, idem na nakup ja sama a nakúpim v akciách, plus presne viem čo čože nekupujem somariny. Drogeriu kupujem na mall keď je akcia a maxi prášky, čiže raz za 2-3m to vystačí a to periem denne takmer. Snažím sa veľa veci robiť doma - peciem kváskový chlebík / pečivo, pribinacikov a pod robím tiež doma. Strašne veľa ide na potraviny ak neuvážene nakupujeme a tak 🙂
na všetkom. šetrenie musíš mať v krvi....
sme 6 členná rodina a minieme na stravu cca 550 e/ mesiac.
Najviac sa dá ušetriť na strave. Ja síce uprednostňujem kvalitnejšie suroviny, lokálne od pestovateľov, či chovateľov, no veľa aj tak ušetrím na tom, že denne doma varím. Žiadne objednávanie, či polotovary. Medzi najlacnejšie a najobľúbenejšie patria u nás halušky na XY spôsobov, deti by ich vedeli jest každý deň 😆 ci už so smotanou a slaninkou, bryndzou, klobásou, smotanovo perkeltove, vajickove, špenátové, šunkovo syrové..... Alebo hambáče robím domáce z kuracích prsných reznov, v budke ich majú po 6,50, doma ich za 10 € urobím 6 - 8 ks, miesto sladkostí a sladkého pečiva z obchodu doma napečiem ci už vianocky, buchty, babovky s domácim džemom, tiež torty, zákusky, suché pečivo ... Tiež mám kopec zavaranin, či už zeleniny alebo ovocia... Chováme sliepocky, vajcia rozdavame, toľko ich je....
Základom je neplytvat potravinami, kúpiť len to, čo naozaj treba, čo sa minie. Písať si zoznam pred nákupom podľa rozpisu obedov a večerí...
Ja varim vacsinou na 2 dni a take ze kompoty a zavaraniny mame od mamiek a babiek takze na tom sa da celkom usetrit..sem tam upeciem nejaky kolac, zeleninu a ovocie vacsinou kupujem na trhu,aspon teraz ked je sezona.Sme dvaja plus mame babatko to zatial potrebuje len plienky a nejake drobnosti.. minieme cca 300e na stravu a drogeriu.
Praktizujem takmer vsetko uz uvedene (varime doma, nekupujeme zbytocne lapace prachu a pod., oblecenie tiez minimalne, skor si to posuvame/vymiename, cistiace prostriedky tiez minimalne, vyrobim si ich sama alebo kupim velke balenia v ackii...). Byvame vsak v meste, nemame podmienky napr. na pestovanie ci chov sliepok. Takze tiez nakupujeme vacsinou co je v akcii, aj ked to nie je vzdy pravidlom, ale vzdy podla zoznamu.
Neminame vela napr. na mobily a kredit, co viem ze niektori ano. Internet je dnes uz vsade a vacsinou si s tym vystacime.
Asi najdolezitejsie pre mna je robit si vopred plany a zoznamy. Aj ked to robime dlho, stale obcas zlyhame. Sme dvaja dospeli, miname cca 200e na stravu mesacne, to je v podstate nas najvacsi vydavok (okrem podnajmu). Na drogeriu miname minimalne. A este je dolezite pre mna viest si pravidelne rozpocet.
Ináč mi tak napadlo, vieš ešte ako ušetríš? Nechod do obchodu hladná 😅 Človek ma potom tendenciu kupit blbosti, lebo ma na vela veci , ten zoznam co varit so surovinami tiez praktizujem.
Ked mi pride vyplata, hned posielam na sporiaci ucet 60% a mozem minat len to, co mi ostane 😁
Ked je to len na 3 mesiace (prechodne obdobie) tak skuste za ten cas planovat jedalnicek tak, ze co najviac vyprazdnite spajzu, chladnicku a mrazak. Doplnite, ked opat bude z coho... A aj potom planovat jedalnicek tak, ze si najprv pozriete akcie v obchode kam chodite (podla mojich skusenosti je K...d najlacnejsi, ale mozno sa mylim) a budete varit podla toho... a pomaha chodit na nakup najedeni a len raz za tyzden (alebo menej) - kupite menej blbosti...
Inak drogeriu skuste kupovat lacnejsiu a napr. praci prasok davkovat v mensich mnozstvach (vacsinou staci polovica aby to v pohode vypralo, pripadne tazke skvrny odmocit a pretriet zlcovym mydlom).
Skuste sa zamysliet, co naozaj potrebujete a bez coho este nejake obdobie vydrzite a mozno zistite, ze ste v pohode aj bez toho 🙂
Drzim palce, nech sa Vam co najskor zlepsi situacia 🙂
Kazdy mesiac si rozplanujem vydavky, to co je navyse, poslem na sporenie. Samozrejme nechavam aj rezervu na neplanovane veci, ale zo sporenia sa da vyberat, takze da sa to. Na potraviny sa mina najviac podla mna u nas a aj zbytocne, lebo casto nieco vyhadzujeme, lebo sa pokazi, takze ocividne sme toho kupili privela. Zaklad je nechodit do obchodu hladna a planovat si co budete jest/varit a podla toho nakupit, nic navyse. Su lacnejsie aj drahsie jedla a aj lacno sa da zdravo, len samozrejme to clovek musi mat aj taky zvyk a vediet co a ako varit zdravo z lacnych surovin. Celkovo sa snazim drogeriu kupovat skor vacsie mnozstva, ked su v akcii, ale kedze ty mas teraz len par mesiacov nizsi rozpocet, tak momentalne ti to velmi nepomoze, to skor rada do buducna. Ale ked si clovek rozpocet planuje, tak vtedy sa da najlepsie usetrit
Varením doma. Ak jeme vonku, resp. teraz ak si objednáme jedlo, tak len vo výnimočných situáciách ako keď ideme k dr. a nestíha sa uvariť. Pozerám akcie a aj podľa nich nakupujem. Nekupujem veľa oblečenia, kúpim až keď mám pociť, že treba. Čo môžeme a vieme urobiť, urobíme sami. Takto mame pre syna piskovisko za 15€, tabulu na kreslenie alebo stojan na bylinky, záhony, prakticky zadarmo kedže materiál sme mali. Veľa urobí aj keď si pečivo / chleba upečieš doma ( pozri napr. chlebík pd Kalisovej ) mäso netreba každý deň. V čase keď je vela zeleniny, ovocia si mozes zavariť, íst na samozber a urobit rozne džemy, zavaraniny. Odkladať si poháriky na zaváranie. Nemusíš kupovať. Potom ako keby si našlay
Lacné recepty: špagety, zemiakové placky, rôzne prívarky ( šošovicový, zemiakovo-luskový ), špenát, perkelt, ryžový nákyp, palacinky.