Ahojte, chcela som sa opýtať na čom v domácnosti šetrite? Varenie doma a nákupný zoznam to je jasné, myslím skôr konkrétne veci ako domáca aviváž, prášok na pranie,... atď.
Rada sa nechám inšpirovať. 🙂
paušál, internet, TV... ja žasnem ako tu niektoré rátajú centy do konca mesiaca a potom v diskusii dávajú "mám 20 internet, 20 telku, 20 paušál" pričom baby im radia aby si dali "zvýhodnené balíky za 30" - akože sorry ale nemám na stravu tak prejdem na kredit, internety bývajú za 8e/mes a TV chvíľku obmedzím (u nás sa napr. nepozerá vôbec už niekoľko rokov)... takže nie 60, ani 30, ale 8e 😖 hneď 50tka ušetrená
ďalšia téma sú napr. bankové poplatky, autá vyššej triedy než na akú mám a pod. 🙄 ale však moja starosť to nie je...
Presne.. Paušál, poplatky, poistky, nezmyselné nákupy na splátky a pozicky - ako niekedy sa tomu človek nevyhne ale treba s mierou... Nič z toho nemám a nechýba mi
Kde sa da ísť na bicykli, je to zdravé, nepoužívať auto zbytocne..
Kvalitné oblečenie a obuv ktoré vydržia dlho, žiadny fast fashion....
ešte mi napadli služby - kozmetička, kaderníčka, manikérka, pedikérka, masáž, fyzioterapeut, veštenie 😲 a potom otázka - čo dať decku jesť? ozaj niekedy na facku...
Tak aj ja šetrím na veštení,
ale potom hlavne na oblečeni a veciach do domácnosti, čo si vždy zaobstaram niekde z druhej ruky, väčšinou v darovacích skupinách a potom darujem ďalej.
Na jedle nie...
Mobil - mam 4ku, platím 8 eur mesacne(11 Giga dat a 100 minút) telefonuje cez whats up
TV - cez internet, nejaké kódy sa tam kupujú ale je to par eur
Oblečenie - mam kapsulovy satnik
Jedlo - 1 krát týždenne do obchodu so zoznamom
A to už mám premyslené co varim
Veľa vecí mam z druhej ruky, hlavne keď viem, že ich budem používať len určité obdobie, napr kočík, nosic pre dieťa, prebalovaci pult, tam sa dajú ušetriť nenormálne peniaze
s manzelom nepijeme alkohol, nefajčime, takze tu ušetríme dosť co počúvam ze ludia daju za cigarety a tak. V bankach mame poriesene minimalne poplatky, paušál s tv, mobilom a netom mame tiež super cenu. No a hlavne ked ma niečo očarí na internete, tak si premyslim, či to naozaj potrebujem alebo len "vymýšľam".
veľa Slovákov okolo finančnej gramotnosti ani len nešlo . Mnoho rodín žije nad svoje pomery, nemajú prehľad kam a kde im odtekajú financie , nabrané spotrebáky na kraviny lebo ONI to musia MAŤ, muž fajčí ako turek , žena zas na rukách gelové nechty, umelé mihalnice ale dieťa má na desiatu do školy ak vôbec má chleba s margarínom lebo vraj nemajú peniaze. Takých by som bila palicou . Pritom u mnohých z nich by stačilo zrevidovať financie, odstrániť neduhy urobiť si rozpočet a deti by mali aj ovocie aj jogurty , aj by išli na lacnejšiu dovolenku .
- nekupujeme alkohol, cigarety, cipsy a ine slane pochutiny (velmi vynimocne mozno 1-2x za rok), ale zas kupujeme oriesky
- nekupujeme pravidelne sladke sytene vody, sirupy a pod. Pijeme cistu vodu pripadne cistu ovocnu stavu, obcas pocas tehotenstva kofolu
- donasku jedla alebo restauraciu vyuzivame len v nevyhnutnych pripadoch alebo pri prilezitostiach (narodeniny...), inak varime doma
- neplytvame jedlom, nevyhadzujeme
- oblecenie a topanky kupujeme ked potrebujeme, nie len tak lebo moda, lebo sa mi to paci, lebo chcem
- nekupujeme bytove doplnky, kompletne sezonne umele vyzdoby - vystacime si s prirodnymi vecami, ktore su zadarmo
- pausal a internet mame optimalizovany na najvyhodnejsi balicek, tv pozerame smart cez internet
- manzel intenzivne sportuje, vyuziva multisport kartu - ma prepocitane ze sa mu to oplati
- v ramci byvania a cestovania vyuzivame alternativne zdroje sice s vysokou vstupnou investiciou ale navratnostou (domacs fotovolticka elektraren, elektromobil...)
- neplytvame vodou ani elektrinou
- z drogerie kupujeme pravidelne toaletak vo velkom baleni v akcii, mydlo, sampon, zubnu pastu. Telove kremy a pod. veci casto dostanene a neminiene do dalsieho sviatku cize nemusim kupovat
- cistiace veci - kapsule do umyvacky (velke akciove balenie), jar, cif, clin, domestos, ocot, kyselina citronova a kupim mozno raz za 3 mesiace, pracie mydlo a soda a domaci praci gel mam na x mesiacov
Ja šetrím na oblečení, do práce pod vetrovku si dám hoc aj starší sveter, tričko,mám zopár kusov lepšieho oblečenia, ktoré si dám, keď idem na návštevu alebo si niekde sadnúť 😊 mám paušál s internetom a neobmedzenými volaniami za 15€, ovocie, zeleninu si dopestujem, mäso mám od rodičov, za celé roky som žiadne okrem rýb nekúpila, keď sa dá navarím si aj na viac dní😊 cestujem MHD, mám ročný lístok, chodím na dentálnu hygienu (poisťovňa mi ju preplatí), poriadne sa starám o chrup, snažím sa športovať ... Takto sa dá dosť ušetriť, potrpím si na lepšej strave, často prispievam niekomu, kto potrebuje pomoc alebo rada len tak niekoho poteším, koho mám rada 😊
Rozne poplatky ako pisu hore, to je 20€ sem 20€ tam. Sluzby ako kadernicka, nechty, restauracie, kaviarne, cukrarne. Plus cigarety, alkohol co vobec netreba k zivotu. Daju sa znizit aj poplatky za elektrinu, vymena ziaroviek za Ledky, zrusenie zbytocnych pristrojov ako mikrovlnka, rychlovarna, atd. Aj voda sa da recyklovat v domacnosti. S vodou z pracky mozes splachovat, to mas dost vody kazde splachnutie.
Taktiez si mozes vyrabat domacu kozmetiku, urcite vyjde lacnejsie a bude aj ekologickejsia.
Už si kupujem iba kvalitné topánky, ktoré vydržia niekoľko rokov; oblečenie si kúpim radšej kvalitnejšie a nadčasové; občas idem aj do textile-house; kozmetiku ako sprchové gély, šampóny kupujem litrové balenia značky Kallos (sú neskutočne lacné a nepostrehla som rozdiel oproti drahým šampónom) a už som obmedzila aj zbytočné nakupovanie dekoratívky (mám asi 7 paletiek očných tieňov a mám pocit, že ani za 10 rokov ich nestihnem spotrebovať :D)
sme 6 clenna rodina.
- najviac setrime na obleceni, mladsi synovia maju oblecenie z rodiny, alebo zo sekaca, uz si kolkokrat aj sami kupia vo vintage sekaci, dcery aj chlapci. Nove kupujeme len spodnu bielizen a topanky. Ja mam kopec peknych veci z druhej ruky, ak si nieco vznimocne kupim nove - tak trvace, kombinovatelne jednoduche kusky, ktore potom nosim cele roky.
- nekupujem roky rokuce ziadnu avivaz, periem v mydlovych pracich prostriedkoch setrnych k prostrediu a nasej cisticke, pranie pre 6 clennu rodinu ma vyjde na 8-12 eur na mesiac
nepouzivam susicku /susim na dvore alebo na terase/ ani mikrovlnku - vsetko co vyraba teplo zerie vela energie
- setrim na jedle, kupujeme malo masa, tak 0,5-1 kg tyzdenne, v tom nie su ziadne udeniny
nekupujeme sirupy, sladke vody , sem tam na vikend Vineu
cast potravin dopestujem na zahrade, co nezuzitkujem hned - mrazim
- neplatim ziaden televizny pausal, iba net a netflix, telenny pausal mame obaja s muzom 17 eur mesacne dokopy, detom nabijame karty cca 10 eur na 3 mesiace, niekedy ani to neminu, pouzivaju soc. siete zadarmo miesto volania a sms.
- nefajcime, obcas si dame vino
- nikdy sme nevzali za cely zivot slobodny ci 18rokov v manzelstve ziaden spotrebak, uver na spotrebne veci ci dovolenky, Jedina nasa pozicka bol uver na dom, ten uz je splateny. Takze ziadne preplacanie poplatkov a urokov.
- chodime na lacne dovolenky na Domašu ci madarske kupaliska
Paušál 10e, internet 20, nefajčím, nepijem alkohol, kaviarne len výnimočne, strava väčšinou doma, nie reštiky, nechodím na manikúru, pedikúru, kozmetiku, masáže, veštenie, nepodlieham overeným dietam a budovaniu imunity založených na kupovaní produktov LR a pod., nekupujem zaručene ekonomicky výhodné produkty firiem ako Amway a pod. sú to vyhodené peniaze na predražené výrobky...a je toho veľa ☺
Nakupujem v second hande keď maju akciu za 0,50 centov. Veci vydržia dlhšie ako drahé zo značkového obchodu. Ale iba v Humane
co mozeme si dopestujeme a ako nemozem povedat, ze by sme nakupovali uplne lacne veci, to nie lebo pri niektorych plati, ze dlho nevydrzia, takze su veci, co si doprajeme aj kvalitnejsie. tazko povedat, ono je to mozno zakazdym nieco ine
@negymama ono rozumný pohľad na financie je základom finančnej stability rodiny . Mne osobne sa páči tvoj prístup.
Mám klienta ktorý vlastnil dom o rozlohe 700 m2 , roky sa mu darilo ale rezervy žiadne . Na ten dom boli traja , on , manželka a syn. Prišiel covid , firma išla do útlmu , žena doma roky lebo pracovať nemusela, syn na VŠ a on nemá z čoho financovať tú opachu , zároveň sa mu ju nedarí predať, lebo málokto má vo vrecku nejakých 1, 5 miliona eur. A ak aj už má , postaví si svoj vlastný podľa svojich predstáv. Takže kedysi navonok pre druhých bohatý človek , dnes je to človek čo nemá ani euro úspor s takmer nemožnosťou predať dom .
Moja kamarátka žije v 4 izbovom byte s manželom a dvoma deťmi , vždy mali hypotéku na hrane ale čo raz viac počúvam ako nevládzu splácať , aké má nedoplatky za vodu , elektriku , plyn ..ale keď varí pokrievka na hrniec pre ňu neexistuje, rodina sa rada kúpe , tak plné vane vody , prídeš ku nej byt prekúrený , navarené sa u nich na druhý deň nezje , plná chodba topánok , na kozmetickom stolíku kopec skrášlovacích hovadín ako toto aj chápem , lebo aj ja som tak mala 100 mastičiek a krémikov, šminiek , ale potom som to celé vypráskala . Keď sa jej snažíš poradiť tak to sú blbosti z ktorých predsa nemôže to vznikať, tak už som to u nej vzdala. Jednoducho niektorí ľudia nedokážu , nechcú alebo nevedia pružne reagovať na zmeny, rezervy sú pre nich zbytočnosťou lebo žijeme len raz , peniaze treba točiť .
Na hypoteke, kedze ziadnu nemame 🙂 na pausale, uz roky mam kredit a telefonujem minimalne, na strave: na zelenine a ovoci, tu si dopestujem, vela zavaram, kapustu, leco, kompoty, mrazim tekvice, cukety, kupujeme vacsinou xxl alebo family balenia, vyjde to lacnejsie, ja osobne na kadernicke, ku ktorej idem raz za rok, na nechty som nebola nikdy, na kozmetiku tiez nechodim. Na energiach: vacsinou uvarim na 2 dni, pouzivam pokrievku na vsetko, recyklujem vodu, snazim sa nou setrit. Zberam papier, vymienam za toaletne papiere alebo utierky, este spomeniem snahu o kapsulovy satnik :D Vseobecne uznavam zasadu, na co nemam, to si nekupim, dokym si nasporim, uz mi to netreba :D
Ja šetrím na blbostiach do domácnosti (ozdoby, sošky, obrázky, zberače prachov)
A ešte na oblečení. Nepotrebujem mat na výmenu 5 zimných búnd, mám jednu kvalitnú športovú a jednu elegantnú bundu a jeden kabát.
Som v skupine About you a zalando a keď vidím koľko STOVIEK eur dievčatá dokážu minúť za jeden mesiac tak mám dosť.
Nezávidím, kľudne keby chcem tak si dovolím toľko aj ja, ale načo ?
Šetrím si alebo kupujem niečo praktickejšie..
@danieladeley A ako mate zabezpecene byvanie? Ste v najme, alebo vlastne ste vyplatili v hotovosti? Pripadne mate zdedene, darovane?
@nafka0483 aj ja aj manzel sme pracovali pred svadbou v zahranici, kupili sme nehnutelnost na polovicu v hotovosti.
Našťastie nie sme v momentálnej situácii odkázaní na to nejak sa obmedzovať, ale samozrejme, že nerozhadzujeme zbytočne. V oblečení preferujem minimalizmus, kupujem si kvalitné veci ale nemám 10 zimných búnd a kabátov ale 3. Čistiace prostriedky a podobne kupujeme vždy akciové. Nákupy jedla sa snažím obmedziť na 1x za týždeň a z toho varím cez týždeň. Jedlom samozrejme neplýtvame. Nič nevyhadzujeme. Všetko vždy domíňam, či už jedlo alebo kozmetiku. My sme taký že si doprajeme aj restiku, výlet a aj drahšiu dovolenku, ale tie reštiky iba cez vikendy. Niektoré veci, ktoré nepotrebujem mat vyslovene nové predtým než kúpim skúsim zohnať na swape 🙂
Môj názor ale je, že aj šetriť treba s mierou. Kedysi som pozerala na každý cent a mala som z toho serióznu neurózu. Teraz si doprajem veci po ktorých túžim a som oveľa šťastnejšia.
@danieladeley Tak to mate super ked ste vo vlastnom za vlastnu hotovost, to musi byt parada bez hypoteky 🙂
@nafka0483 ano, nestazujem sa 🙂 ale je to tvrdo odmakane, mala som dobru pracu aj tu, ale to by som setrila do 120 rokov, tak som sa zriekla vela veci a hlavne pohodlia a zbalila kufre, ono je to vzdy nieco za nieco
podobne ako @luna379 - nie som odkázaná na šetrenie a obmedzovanie sa, nemíňam viac len preto že zarábam viac ako keď som začínala pracovať, vždy som vedela rozumne využiť peniaze, istý čas som ťahala dve práce, nikdy som nečerpala úver a nemám ani hypotéku, nepotrebujem kaderníčku, kozmetičku, oblečenia mám dosť a keďže som momentálne dosť schudla tak nosím veci do ktorých sa znovu zmestím, + mám pár nových kúskov, ovocie a zeleninu mám od rodičov, ale samozrejme nemám problém si aj kúpiť ak práve momentálne nemám od nich zásoby, nákupy 1-2 krát do týždňa, na obedy využívam gastráče
telka - momentálne izbová anténa+skylink cez internet
MHD - ročný lístok/BA/
@danieladeley To verim, nie je lahke zarobit na kupu nehnutelnosti v hotovosti. Ale boli ste sikovni, zamakali ste a oplatilo sa 🙂 to je rozdiel oddriet si to a dostat nieco len tak.
avivaz a tieto veci kupujem cez wereco