Muž je v očiach banky nedôveryhodný. Ako to zmeniť?

10. nov 2022

Ahojte. Muž mal pred 10mi rokmi úver. Vtedy ešte podnikal a nie vždy sa mu darilo, takže s asi 5mi splátkami meskal par dni. Banka to vidí a nechcú nám skrz toho dať peniaze. Ako to zmeniť? Ja mám tiež jeden úver a nikdy som nemeskala so splácaním. Muž už tiež pracuje na zmluvu (na dobu neurčitú) dokonca s dobrou výplatou. Máme ešte šancu dostať peniaze?

janett_332
10. nov 2022

hm, s tymto som sa este nestretla teda. a to akoze vo vsetkych bankach toto vidia, ano?

autor
10. nov 2022

@janett_332 z prvej banky nam prisla tato odpoveď. Vadilo im toto a zahraničný príjem. Skúšame ďalej len sme zostali v šoku, lebo na ten úver uz dávno zabudol

autor
10. nov 2022

@janett_332 ze to vidia v registri úverov

januska12323
10. nov 2022

Po určitom čase (neviem koľko rokov) bude zoznamu vymazaný. S hocijakou splátkou keď meškáš dostaneš sa tam a áno banky k tomu samozrejme majú prístup. Určite vám povedali po akom čase môžte žiadať znova.

melanta
10. nov 2022

Ale no tak. Ak pred 10 rokmi meškal s 5 splátkami pár dní, tak toto dnes už žiadna banka riešiť nebude. Toto problém určite nie je. Muselo to byť výrazné nesplácanie, žiadne pár dní, ak je to pre banku aj po 10 rokoch problém.

katarinaba
10. nov 2022

Este moze byt dovodom to, ze nie vzdy banka skuma detaily uveroveho registra. Pri rychlom prevereni klienta dostava banka info, ci ma alebo nema zaznam. Pokial vyjde, ze ma zaznam, tak to banky uzatvaraju, ze klient je nedoveryhodny.
Mala som podobny problem ked sme vybavovali prenos hypoteky. Ja som vedela, ze vsetko som splatila, no raz ci dva krat, ked som bola na dovolenke, som si zabudla nadotovat ucet odkial mi strhavali uver. A meskala som zopar dni.
Tak nam hypo poradkyna povedala, aby sme si vyziadali podrobny vypis z uveroveho registra a s tym ona potom vybavovala uver. Ked videli, ze to boli dva tri dni, a navyse z 5tich rokov len dva krat, tak ma za nedoverihodnu vobec nepovazovali.
S takymto pristupom som sa stretla v dvoch bankach, kde som bola osobne ziadat info, ci by sme vedeli uver preniest. Proste pani za PC hodila stroho udaje do dotaznika, odoslala ziadost do registra o rychlu kontrolu a sup ho - zamietla to rovno od stola.
Odporucam, oslovte hypo poradcu, tomu na rovinu povedzte vsetko z minulosti, ake mate prijmy a vydaje a on Vam urcite uver vybavi (teda ak je problemom len to co si opisala). Vraj pre banky je uz aj info, ze Vam ina banka hypo zamietla jednym zo zlych kriterii. Tak aby ste ich v zaznamoch nemali zbytocne vela.

autor
10. nov 2022

@melanta posledna splatka bola zaplatená v roku 2019
To nam povedal náš poradca ,že toto im vadí

sissy27
10. nov 2022

od 2019 do 2022 sú tri roky, nie 10 rokov. Minimálne 5 rokov sa uchovávajú záznamy v úverovom registri, takže ešte dva roky. Potom môžete požiadať o vymazanie.

melanta
10. nov 2022

To je jedno, že posledná splátka bola až v 2019. Ak nesplácaných bolo len 5 splátok a aj to iba pár dní omeškania, tak by to problém nebol. Tie omeškania museli byť pravidelné a nie asi 5 omeškaných splátok. Alebo išlo iba o 5 splátok, ale omeškanie bolo niekoľkotýždňové a nie pár dňové.

pukina
10. nov 2022

@melanta nemusi. napriklad vubka okrem bankoveho a nebankoveho registra skuma aj svoj register, kde napr. spada aj historia platieb za faktury v orange (patria pod jednu skupinu), nam kvoli tomu zamietli uver kvoli 5 rokov starej par dni omeskanej platbe za telefon aj po tom, co sme im dolozili cisty vypis z bankoveho aj nebankoveho registra. takze to moze byt kludne nieco podobne

tosomja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
10. nov 2022

@pukina to nebol určite dôvod zamietnutia, to bol len komunikovaný dôvod. Pár dní omeškaná platba spred 5 rokov nie je dôvod na zamietnutie úveru v žiadnej banke.

tosomja
10. nov 2022

@melanta aj ja si myslím. Tam musel zabudnúť päť splátok a zaplatil až 2019 aj s poriadnym úrokom. 🙂

martul
10. nov 2022

Po 5 rokoch nebude problem. Ale oslovte fin. poradcu oni majú kontakty a vedia v tom robiť, keď to bolo len pár dní, mozno s tým niečo spravia

martul
10. nov 2022

@tosomja no on mal uver pred 10 rokmi ale skončil v r. 2019 tak oni budú odvtedy počítať 5 rokov. Súhlasím že tam bude niečo ešte, kvoli pár dňom to nebude

tosomja
10. nov 2022

@martul áno tak, od poslednej splátky. Čiže od 2019, ešte dva roky

kiki234
10. nov 2022

Nemyslim si ze je problem v meskani splatok z pred 10 rokov, skor vidim problem zahranicny plat. Aspin my sme si s tym presli, konkretne sa jednalo o vyplaty vo frankoch. V ziadnej banke nam uver nedali, doslali sme ho po prichode domov, resp zo zamestnania na sk.

natalala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
duves
10. nov 2022

Robím s úvermi v banke a registrom. 5 splatok je dosť velké omeškanie. Predpokladam, že sa jednalo o mesačné splatky, takže 5 splatok v omeškaní=omeškanie 5 mesiacov. No to už banky v takých prípadoch často zosplatňujú (požadujú okamžité splatenie istiny s príslušenstvom). Ešte skuste, teda akože ten manžel kontaktovať https://www.sbcb.sk/sk/ a spýtať sa na možnosti výmazu. To ale neviem či sa dá. Nikdy som to nepotreboval. Delikvencia z roku 2019 je stále dosť "čerstvá".

lindusss2016
10. nov 2022

@melanta suhlasim, ze v tomto problem nrbude. My sme brali v lete hypo a obchodili sme viacero bank, skumali do 5 rokov a tiez sme tam mali asi dve splatky, ktore boli zameskane a zaplatene v dalsi mesiac a sami nam povedali, ze to nie je ziadny problem, ak vidia tu ochotu splacania. Ako problem sa vyhodnocuje to, ak klient nema 3-4 splatky po sebe vyplatene, a teda 10 rokov dozadu neskumal naozaj nik. Takze neviem neviem, ci manzel autorky tak trochu neprikrasluje...

selwadza22
11. nov 2022

Finančného poradcu treba. Ak je tá stará hypotéka už splatená nemal by byť problém. Ale problém môže byť, že vám zamietli úver teraz. To vidia v úverovom registri aj ostatné banky a pokúšať sa riešiť úver na vlastnú päsť v inej banke môže viesť k tomu, že už nedostanete úver nikde. Úverový poradca vie podať žiadosť tak aby to v registri neostalo ( ak aj niečo nevyjde alebo vie vyjednať výnimky)... Ale nieje poradca ako poradca tak pozor! A ja som mala problém kvôli nesplácania môjho exmanžela, bolo to viac ako 5 rokov dozadu od mojej žiadosti. Bolo im jedno, že sme rozvedení pretože úver bral ešte keď sme boli manželia a ja som bola spoludlznik. Aj keď súd po rozvode určil, že má úver dostplacat sám. A pozor je rozdiel zameskať platbu, a je rozdiel keď príde upomienka alebo rovno posledná upomienka, že ak sa to nesplatí posunie sa to na exekúciu! Preto ak sa stane, že nemôžete zaplatiť splátku včas a omeskate sa o mesiac, dva, treba to hneď riešiť s bankou a nenechať to zájsť ďalej.

onderisin
11. nov 2022

Nájdite si finančného poradcu. Ten vie presne ako to poriešiť.

sasanka605
11. nov 2022

Zahraničný príjem je väčší problém ako 5 splátok omeskanych o par dni spred 10 rokov. Skor si myslim ze ti muž nepovedal celkom pravdu.

duves
12. nov 2022

@sasanka605 A v čom konkretne? Pracujem s tym.

miriam1509
13. nov 2022

Dobrý deň, problém na 100 percent bude zahraničný plat. Tento rok nám skončila 5ročná fixácia vo VUB. Finančná poradkyňa nám odporučila Prima banku a refinanc. Mali sme už aj nový posudok nehnuteľnosti a Prima nás poslala do kelu že neakceptujú plat zo zahraničia. Nikdy sme podotýkam nemeškali s mesačnou platbou nie je problém ani s dokladovaním príjmu ani s ničím iným.... Dokonca už pracujem aj ja ako učiteľka na strednej škole...Výsledok??? Museli sme ostať vo VUB len sme si navýšili mesačnú splátku a skrátili dobu splácania o päť rokov, plus zas fixácia na 5 rokov....ale chceme to mať čím skôr z krku, takže máme ešte ďalšie šetrenie na ešte rýchlejšie splatenie úveru nech máme svätý pokoj .... 🍀 V tejto dobe si radšej nech človek ani nepožičiava... Veľa šťastia.