Ahojte, muž chce veľmi kúpiť pozemok v BA ktorý je ako záhrada na LV. Teraz máme byt v BA. Jeho sen je dom a zostať v hlavnom meste. Nemáme pol milióna eur na kúpu domu, on to chce riešiť tak, že kúpi záhradu, na ktorej je elektrina, voda a dá sa urobiť žumpa ako odpad. Vraj chce nejaký dom na pätkách, lebo na záhrade mu nikto nedovolí stavať. Bývate niekto takto? Kto vám robil dom a aké sú nevýhody? Ja vôbec neviem, do čoho chce ten môj blázon ísť. 😂 Predsa tu my poradíte, my ženy sme rozvaznejsie ako muži. 😀 Mám z toho divne pocity. Nedá sa skôr záhrada, vedľa ktorej stojí riadny rodinný dom a v okolí sú tiež riadne domy nejak prepísať na LV ako stavebný pozemok? Alebo aké % zastavanosti môže byť na záhrade cca 400m2? Príde mi divné mať dom na stĺpikoch 😀 ďakujem za všetky postrehy
@deti95060810 a to sa dá len tak prepísať? Aké sú tam podmienky prosím? No asi po sviatkoch oslovim nášho finančného či nám poradí s tým
@deti95060810 mobilný dom nemyslel, myslel tak že namiesto základovej dosky budú päťky aby netrebalo stavebné povolenie lebo na záhrade sa vraj stavať nedá
treba prepísať pozemok na katastri... my sme to robili..
@deti95060810 no skúsime či to bude možné. Spýtame sa na to pred kúpou. Vyšlo vás to draho prosím?
Naši majú chatu na pätkách, technický to nie je nič nerealizovatelne.
Aj dom sa dá postaviť, ale musí to byť rekreačný objekt, nie RD, zastavanost 20%, obmedzenie v počte podlaží, problém bude vykurit to v zime, aj keď zaizolovať sa dá už celkom dobre aj drevostavba, zaizolovať vodu a odpady proti mrazu, keďže budú v lufte pod stavbou.
Stačí prepísať na katastri m2 určené na dom ako stavebný pozemok. Plocha okolo môže zostať ako záhrada. 🙂
@viestta ďakujem, takže som rada, že to je zrealizovatelne. Je mi jasné, že súpisné číslo asi nedostaneme ale nemôže nám dať niekto príkaz to zbúrať? Lebo pozemok teda záhrada má nejakých 400 metrov čiže tých 20% zastavanosti by nám stačilo. Len zaizolovat vodu a všetko ostatné, uf. Ja sa toho trošku bojím, snáď muž vie, že čo chce urobiť. Pod tými patkami nemajú myši, hady alebo inú zver?
@han_ka11 to som nevedela, ďakujem. To nám povedia aj na mestskom úrade, že či sa to dá? Lebo tu v BA je to na dlhé trate.
Všetko závisí od územného plánu, teda od toho, či a čo je tam možné stavať. Žiadne "prepísanie" pozemku samo o sebe nestačí. Pozemok sa stáva stavebným vydaním stavebného povolenia.
@han_ka11 toto sa da? nevedela som
@draik a vedeli by nám to povedať aj pred kupov toho pozemku na úrade? Aby sme mačku vo vreci nekúpili. Lebo realitka môže tvrdiť jedno a realita bude inde.
Samozrejme, volá sa to uzemnoplánovacia informácia
Nie je to take jednoduche ako si to muz predstavuje. Keby to akoze bolo na patkach, je tam mnoooho obmedzeni. A tiez to nie je len tak, zo zahrady urobit stavebny pozemok. To by sme uz mali davno zastavane vsetky zahrady v Bratislave..
Ani na záhrade nemôžeš postaviť stavbu len tak. Podľa zákona ani len kadibudku, tvoj muž má naivnu predstavu, že to pôjde bez SP, keď to nebude mať zaklady
Dá sa. Veľa podnikateľov to tak robí. Skupuje ornú pôdu, lebo je cena za m2 lacnejšia ako cena stavebného pozemku. 😁 Potom spraví vyňatie na stavebný pozemok len tej časti, ktorá spadá pod dom.
@han_ka11 čiže dom najskôr postaviť? Či ako? Lebo však za to sú pokuty a to nechcem 🙁
To musí byť poriešené ešte pred stavbou.
@han_ka11 a to sa dá v každom prípade takto urobiť?
@liv1 mne sa to tiež nezdá, však to by napríklad aj záhrady na žabom majeri boli vystavané domami a tam viem, že známi urobil čiernu stavbu a mal strašne pokuty za to a doteraz s tým má problémy
Da sa to, resp dalo sa, aj u nas jeden takto byva, bez uzemneho planu, mal pozemok,.postavil vilu na pilonoch a byvaju. Ale zakon sa zmenil a uz aj taketo stavby sa maju burat, len ci sa dakto do toho pusti, to ukaze prax. Vascinou dodatocne povolia stavbu s nejakou pokutou. Mne by to ale za to nestalo...
Tak záleží aj od toho, či daná lokalita je dajme tomu obcou navrhnutá na výstavbu RD, ak sa pozemok nachádza mimo zastavaného územia. Pokiaľ je pozemok v obci, nevidím dôvod, prečo by nemali súhlasiť s vyňatím.
No neviem ako to je ale pokiaľ viem, tak môžeš bez stavebného povolenia postaviť odstranitelnu stavbu (tzn. bez zakladovej dosky) do 25m2... A to by bol teda sakra malý domček. Je to určené na garáže, prístrešky, altánky a podobne.
Odpovede na tvoje otázky by som hľadala na stavebnom úrade a nie na modrom koníku. Každé mesto môže mať aj svoje dodatočné podmienky nad rámec zákona, tak veľký pozor na to. Smeruje na stavebný úrad ešte pred kúpou, aby si nebola nemilo prekvapená, že čo ste si vymysleli sa nebude dať zrealizovať.
@deti95060810 To nie je také jednoduché. Predpokladám, že u vás to možné bolo, lebo to umožňoval územný plán. V tomto prípade to zrejme tak nebude.
Autorka, ak je pozemok záhrada, môžeš na nej postaviť záhradný domček. Takto to mnohí ľudia robia, stretla som sa s tým. Problémom záhradného domčeka je, že musí mať výmeru len do určitých metrov štvorcových (neviem presne, koľko). Čiže väčšinou na tých záhradách stoja dvojpodlažné domy s malou výmerou. Ďalšia vec je, že tam nemôžeš mať trvalý pobyt a s veľkou pravdepodobnosťou sa odtiaľ ani neodvážajú smeti.
Teraz čítam ďalej diskusiu, tak len doplním, že ak bude stavba riadne skolaudovaná, tak súpisné číslo samozrejme dostanete.
Je tu veľmi veľa mylných informácií až dezinformacií. Riešte to s odborníkom a získajte najskôr UPI k danému pozemku.
neviem ako to je právne ale v bratislavských záhradkarských oblastiach je postavených veľa domov a veľkých, pred rokom bolo stále vyvesené pred záhradami kde máme my záhradu s chatou "vybavíme stavebné povolenie" a naozaj veľa domov stavebné povolenie má, na ulici kde máme záhradu my, tak sme jediný ktorý nemáme postavený dom ale len chatu, je tam voda elektrina aj pošta tam chodí aj olo a normálne tam majú ludia trvalé bydlisko
nemyslel manžel mobilný dom?
my máme na pätkách prístrešok ....
prečo by nemohol postaviť dom na záhrade? treba ho prepísať ako stav. pozemok a môžete stavať....