Baby, poprosim vas, neviete nahodou ci ma priatel platit dan z pozemkov, ktore zdedil po starej mame?Priatel pobera len 22é€ opatrovatelsky prispevok na jeho mamu a pozemky predal , len niekde sme nasli, ze dan nemusi platit kedze ma nizky prijem, inde as bolo , ze v kazdom pripade musi, lebo je nepriami dedič (vnuk), nemate niekto podobnu skusenost ?Dakujem
áno musí platiť lebo je nepriamy dedič
@adka0506 ano dan zaplatit musi .... myslim tu dan z prijmov ... teda z predaja ...
Musi zaplatit dan z predaja,pokial po zdedeni nevlastnil pozemky viac ako 5 rokov.okrem dane statu aj 16% poistovni
@sunshineka teraz som sa docitala, ze je vlastne priamy dedič,a ze ked jeho rodina vlastnila pozemok viac ako pat rokov, tak je oslobodeny od platenia, co na to hovoris?
@maznacik007 aj ked je priamy dedic,lebo priamy dedic je vraj oslobodeny
@adka0506 ale odkedy vlastnila stara mama tie pozemky.... ako ich ona nadobudla ... neda sa nakuskovat zadanie a potom chciet presne odpovede....
ak ich vlastnila viac ako pat rokov tak ano dan z prijmu sa tam neplati ani do ZP ale dan z nehnutelnosti sa plati ... tej obci v ktorej katastri to je ... tam ste sa mali prihlasit do konca januara ...
@maznacik007 ona ich zdedila po svojej mame a ma ich viac ako dvadsat rokov
@maznacik007 uz ju nepletme to je iny sudok a nie tak velka ciastka
@adka0506 potom neplati dan z predaja
@sunshineka
@evita68 Dakujem baby
@sunshineka do zdravotnej sa platí 14%.. / aby to náhodou niekoho nepomýlilo/
@evita68 a fakt a napisala som 16 🙂 ale myslela som na 14% dik za opravu
@sunshineka 🙂
ahoj Priamy dedič je priamy predok alebo potomok t.j napr. Ak by zdedila mama tvojho priateľa ona je priamy dedič (dcéra).
@jankarep nemýľ ju.. ak nededí dieťa, priamym dedičom je vnuk, vnučka
V prvej skupine sa delia dedičstva rovným dielom medzi manžela / manželku a vlastné deti. Ak nededí žiadne dieťa, dedia ich deti (teda vnúčatá).
Do druhej patria manžel / manželka, spolužijící osoba (aspoň jeden rok) a rodičia. Ak dedí manžel, získava polovicu majetku a zvyšok sa delí medzi ostatné v skupine rovnakým dielom.
V tretej skupine sú súrodenci a spolužijící osoba, ktorí si rozdelia dedičstva rovným dielom. Ak nededia súrodenci, dedia ich deti (neter, synovec).
@adka0506 dan z dedicstva sa neplati