Musím vyžiť z 300 eur

10. aug 2021

Ahojte baby. Viem že podobné diskusie tu už boli, ale dáte mi nejaké dobré rady ako vyžiť z 300 €? Ja slobodná matka, mám dve deti.

pribinak
10. aug 2021

Výživné?

janai1
10. aug 2021

Áno, vieme ti poradiť... Nájdi si prácu

damiana1992
10. aug 2021

300e máš keď máš všetko zaplatené a ostáva na stravu a pod. alebo máš 300 k dispozícii každý mesiac? 😀 Ak dostávaš rodičak tak máš minimálne 300e na každé dieťa, čiže 600 nie?

e1i
10. aug 2021

@damiana1992 rodicak je len 1,ci mas 1 ci 5 deti

0silvia0
10. aug 2021

Pracujes?

nikha2809
10. aug 2021

Ak ti po zaplatení výdavkov ostane 300€ tak sa to dá len sa treba uskromniť,sledovať akcie.Ak máš 300€celkovo na mesiac tak nijako,reálne to možné nieje,zaplatiť nájom,energie,stravu,škôlku a pod.Jedine si nájsť prácu.A vybaviť výživné.

sasa1310
10. aug 2021

@damiana1992 sa smeješ na svojej tuposti?

taskataska
10. aug 2021

co vsetko z tych 300e musis zaplatit?

damiana1992
10. aug 2021

@sasa1310 a to už prečo hus jedna 😀 akože kde sa smejem??

damiana1992
10. aug 2021

@e1i to je blbosť,preboha to počujem prvý raz

damiana1992
10. aug 2021

Ďakujem, nasla som si to.. Nemám 2 ani 100 deti aby som riešila toto. Neuveriteľné ake sú ženské mrchy

ljzozv
11. aug 2021

@damiana1992 neuveriteľné? A tvoja rada bola pravdivá?
Lebo to vyznelo ako výsmech. Sú to písmenká. Človek nevie, čo presne ten druhý má na mysli.
Ty si si fakt myslela, že rodičak a iné príspevky sa zdovjnasobuju, keď máš dve deti?
Áno v prípade dvojičiek nedostaneš extra veľa peňazí navyše. Nikoho nezaujíma, že máš bábätká dve a potrebujú napríklad dvakrát umelé mlieko 🤷‍♀️

mogaa
11. aug 2021

nuž jedine sa zariadiť podľa tvojej situácie....teda ak máš byt a si am RD , byt dať do prenájmu a ísť dočasne k rodičom alebo dieťa do škôlky a ty do práce(ostane ti aj RP a z časti platu zaplatíš nájomné)....záleží od situácie v akej si, ale nie je to nič nezvyčajné....každá žena sa počas RD musí aspom čiastočne uskromniť...ak si bez muža, to nikoho nezaujíma- je to tvoje rozhodnutie....

zuzanockamt
11. aug 2021

@damiana1992 🤦🤦🤦

nevenka
11. aug 2021

@e1i asi tak, kde nabrala 600 e? 🤭

e1i
11. aug 2021

@nevenka to ja neviem

nafka0483
11. aug 2021

Dame ti vela dobrych rad, ale napis viac informacii:
- aky je tvoj celkovy prijem? Vyplata, vyzivivne, pripadne rodicak, pridavky...?
- ake stare su deti a ake su na ne naklady - nejake specialne zdravotne veci ako rehabilitacie, lieky, speci kozmetika, strava, alebo "len" skolka, skola, kruzky... vymenuj co a za kolko
- kde byvas - vo vlastnom, v najme, u pribuznych, kolko to mesacne stoji?
- ake su dalsie povinne platby - doprava, poistky a pod?

alana1
11. aug 2021

mne je tak luto, ked toto tu citam vsetko...lebo tu sa dookola tocia len temy, muz ma podvadza co mam robit...vsetky radia odid, rozved sa, maj hrdost...a vzapati dalsia tema ako vyzit s x detmi z 300eur...kks...zeny je potrebne najprv premyslat a potom konat! ci uz vo veci rozvodu, alebo toho, ked s niekym ides do postele, tak si nasad antikoncepciu...
ako vyzit z 300eur,? mas vela moznosti - najst si pracu, ziadat vyzivne od otcov deti, najst si bohateho frajera...atd...atd.
lutost ti nepomoze a takyto uprimny a pravdivy nazor ti mozno otvori oci a pomoze v buducnosti...drzim palce.

vevesh
11. aug 2021

Ak je to "iba na stravu a drogeriu", tak sa to da a celkom v pohode. Treba kupit prasok v akcii na cely mesiac (ak je to vela, da sa prat aj so sodou a octom ci mydlom), jeden sprchac+ sampon pre vsetkych. Ak vyjde, tak aj toaletny (ak nie, letaky su vzdy zadarmo). A potom vyratat, kolko vyjde suma na den a striktne sa toho drzat. Ak niektore dni usetris, na dalsi mozes kupit nieco narocnejsie. Vyuzivat zostatky (napriklad naporcovat kura- z prs sote, zvysok vyvarit do polievky a z odlupkov na dalsi den rizoto, nozky opiect a so zemiakovou/hrachovou kasou na dalsi den jedlo) alebo varit vo velkom a mrazit.

vevesh
11. aug 2021

@alana1 zivot je ako draha- clovek mieni a pan boh meni. Hovorim to preto, lebo ked sme dieta planovali a zadarilo sa nam, tak zasahom osudu, zo dna na den bolo tazko a museli sme vyzit z minima. Teraz mame nadmieru- co sa tiez moze kedykolvek zmenit. Samozrejme, ze nikto so zdravym rozumom si deti extra nerobi, ak je na tom financne zle. Ale osud neovplyvnis...

gigie24
11. aug 2021

Napiste mi do IP ake mate velke dietatko, mozno pomozem aspon oblecenim 😇.

alana1
11. aug 2021

@vevesh ale osud mas vo svojich rukach...aj ked ti moze klast polienka pod nohy, dolezite je vzdy ich preskocit a ist dalej...plakat a cakat a nadavat nepomoze. uspech = vedomost * postoj * aktivita...

iwesska
11. aug 2021

300€ je len rodicak a to mate vsetci na mesiac,ci? Strasne malo informacii si dala na to,ze chces radu.

nikyball
11. aug 2021

Baby toto je tu každý druhý deň. Oni tie veci predávajú ďalej. Občas sa nájde niekto kto pošle peniaze. Vidíte ,že ak chce niekto poradiť a pýta sa podrobnosti, tak nereaguje.

nafka0483
11. aug 2021

@vevesh Chapem co pises ty aj to co pise @alana1
Bohuzial, uz len tu na MK je plno pripadov zien, ktore su v zlej situacii, pytaju si rady, ale ziadne riesenie im nie je pohodlne. No lebo tak to je, ze v tazkych situaciach su riesenia narocne a nepohodlne.
Jasne, ze je lepsie sediet doma a brat prispevky na vsetko mozne a stazovat sa, ze je toho malo. A jasne, ze je ovela menej pohodlne vstavat rano o 5tej, odprevadit deti autobusom do skolky, skoly a ist na dalsi spoj kvoli dochadzaniu do prace. Po praci rychlo "utekat" po deti, nakupit a prist domov vecer. Alebo zabezpecit k detom niekoho, kto ich vyberie kym matka pride domov.
Ale su zivotne situacie ked sa musia zatut zuby a ist aj na vzdialenejsiu pracu, aj robit za minimalku, aj fyzicky narocnejsie pri pase, aj upratovacku a pod. a ano aj deti uvidia mamku menej, ale ide o to prezit, postavit sa na nohy.
Co mnohe odmietaju a radsej ostanu sediet doma na rodicaku a stazovat sa.

janne318
11. aug 2021

Presťahuj sa do Srbska, Moldavska, alebo na Ukrajinu. Tam budeš s 300e "v balíku". 🤷

gigie24
11. aug 2021

@janne318 Toto nebola teda pekna poznamka...

lesana25
11. aug 2021

Je to tu na MK veľmi nepopulárna možnosť, ale základom bude nájsť si prácu. Deti majú určite otca/otcov, ktorí musia platiť výživné.

luccija
11. aug 2021

@lesana25 môžu byť nezamestnaní, v dlhoch či nepriznani v RL.

nafka0483
11. aug 2021

@luccija Ak nie su v RL preto ze matka sama nevie kto je otec, pripadne nechce aby tam bol uvedeny, tak v tom pripade za to bohuzial moze sama.
Ak su v dlhoch a nezamestnani, tak navrh na sud stale moze podat, dokonca by to mala byt jej povinnost, kedze ide o vyzivu deti. A vyzivovacia povinnost ma prednost pred inymi napr. exekuciami. Cize vyzivne priznaju, aj ked minimalne, tak stale lepsie par eur navyse ako nic a ak ani to nebudu platit, tak nasleduje exekucia. A ako som pisala, takato ma prednost pred inymi. Pripadne moze ist aj do vazenia, prist o vodicak... ano su aj pripady kedy naozaj je tazke vymoct cokolvek, ale celkom dost zien sa na to proste len vykasle a ked chlap neplati, tak to neriesia - mozno velakrat ani nevedia ako sa to riesit da a ked vedia, tak sa im do toho nechce, lebo zas to nie je pohodlne - pisat navrhy, riesit sudy a exekutora.