Musím si priateľ zrušiť živnosť?

26. aug 2020

Prosim vas priatel ma zivnost ale momentalne sa chce normalne zamestnat je potrebne,aby ju zrusil,alebo moze pracovat ako zamestnanec aj popri zivnosti??dakujem

stakacso
26. aug 2020

Moz

stakacso
26. aug 2020

Nech sa opýta či zamestnávajú aj na živnosť? Ak áno bude dostávať výplatu a odvody si bude platiť sám,,, väčšinou tý čo pracujú vo firme na živnosť majú vyššiu hodinovku,,,,

zalka
26. aug 2020

@stakacso a nemajú dovolenku, paragrafy, a tak podobne.
zadávateľke ... môže mať súbeh živnosť a zamestnanie, no oplatí sa to len ak pracuje aj na živnosť a neplatí povinne odvody do SP.
Ak platí odvody do SP, tak tie bude musieť platiť aj nadalej, aj ked bude zamestnaný, tak tam by som pouvažovala nad pozastavením živnosti.

ivkazba
26. aug 2020

Čo sa týka platenia odvodov, platí čo píše zalka, nemusí sa to z tohto pohľadu oplatiť, nechať si živnosť. Zároveň upozorním na to, že sú zamestnávatelia, ktorí zakazujú vykonávať živnosť resp. mať aktívnu živnosť popri zamestnaní, čiže toto je potrebné si overiť u daného zamestnávateľa. Priateľ môže živnosť aj pozastaviť, nemusí ju rušiť.

ivkazba
26. aug 2020

@stakacso áno, majú vyššiu hodinovku, pretože firma za nich nič neplatí, musí si to živnostník zaplatiť sám. Čiže to, čo zarobí navyše oproti zamestnancovi, odvedie tak či tak na odvodoch.

hettinka
26. aug 2020

Môže ju iba prerušiť dá sa na 3 roky, a potom toto sj ešte predĺžiť. Môj manžel to tiež tak má.
Ak by ju zrušil, neplatí za zrušenie nič. Ale pri znovuzaložení sú poplatky. Takto to je jednoduchšie, keby chcel zasa začať podnikať.