Ahojte, chcem sa spýtať...
6.12. 2016 som si založil živnosť (Už ma nebavilo behať po úrade práce. Už viem, mal som počkať na nový rok.), no v ten rok som už nič nerobil, čiže nič som nezarobil. A teda musím podať daňové priznanie ? A mám tam napísať nuly ? alebo ako to má byť 🙂
Ďakujem za odpovede.
Nuž.. je tu možnosť podať priznanie, hoci u teba je to jeden mesiac a teda ide o trápne sumy a asi sa ti s tým nebude chcieť babrať (ale možno toto prečíta aj niekto iný, u koho to bude viac). Ako živnostník si predsa platil odvody, hoci si príjem nemal. Teda de facto si v strate - zaplatené preddavky na poistné či zaplatený možno nedoplatok ročného zúčtovania zdravotky = odčítateľný výdavok.
Štát ti síce vráti figu borovú (nevyplatí stratu priamo), ale stratu si potom môžeš rozrátať rovnomerne na ďalšie 4 roky a postupne umoriť, odrátať zo základu dane - zníži ti daň v ďalších rokoch. Musíš ale robiť účtovníctvo - nemôžeš byť paušalista. Ten odrátava 40% ako výdavky a podľa zákona v strate proste nie je, bodka, hoci by bol príjem nižší ako 40% výdavky plus odvedené poistné.
Dík za odpovede, čítal som si na nete a tiež som sa dočítal že im napíšem to oznámenie.
Takže vlastne môžem si podať nulové priznanie, ale pohodlnejšie bude keď im napíšem oznámenie, je tak ? 🙂
info o paušalistoch som našla tu: https://podpora.financnasprava.sk/734627-Odpoče... ale pozerám práve zákony, či je to niekde "čierne na bielom" v daktorom paragrafe.
"Daňovú stratu nemôže vykázať daňovník, ktorý uplatňuje výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 zákona."
Na druhej strane sa SZCO pri pausalnych vydavkoch malokedy dostane do straty...nakolko ten pausal sa uz tak neoplatil (az teda znovu od tohto roku). 😉 Pausalne vydavky mali strop 5040Eur....
jo.. jasne.. beriem späť, tiež mi to potom došlo :D že som mala presnejšie napísať, že v ten rok treba účtovať inak. A ak za ten jeden mesiac zaplatil cca 60€, tak sa mu s tým brbľať neoplatí - rozčítavať to na 4 roky.
No veď donesiem im tam oznámenie a nemusím podávať daňové priznanie.
@mattus3 napíš na DU oznámenie
Týmto Vám oznamujem, že môj príjem za rok 2016 nedosiahol sumu 1901,67 eur tak v zmysle zákona o Dani z príjmov nepodávam daňové priznanie za rok 2016.
samozrejme uved tam meno adresu svoje dič okrem tej vety podpíš sa a odnes na DU .. a tiež adresu DU tam napíš