Musím podať daňové priznanie pri predaji nehnuteľnosti?

28. jan 2024

Dobrý večer, v júli 2023 som kúpila pozemok za 13000 eur a následne o 2 mesiace august 2023 som ho predala dcere za tu istú cenu. Dcéra bola dlhšie odcestovaná, tak sme to vyriešili takýmto spôsobom. Myslela som si, že nemusím podávať DP, keďže som na tom nič nezarobila. Ale kamoška mi včera vravela, že zrejme by som mala podať DP.
Viete mi poradiť, či musím alebo nemusím podať DP? Aka je moja povinnost? A do kedy je to potrebné?
Som zamestnaná vo firme, kde mi každý rok robia DP. Podáva sa to spolu, alebo osobitne? Ďakujem za rady

lilianka28
28. jan 2024

Áno, musíš si sama podať DP.
Vo firme ti určite nerobia DP, ale ročné zúčtovanie.

autor
28. jan 2024

@lilianka28 viem nájsť aj na internete tlačivo, ktoré potrebujem vyplniť a podať? Alebo je potrebne ísť na Daňový úrad osobne po to? Nikdy som to ešte neriešila.
Tak ja nikdy nerobím DP, vo firme to robí účtovníčka všetkým.

angela85
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilianka28
28. jan 2024

Určite na internete nájdeš tlačivo. Aj stránke finančnej správy býva editovatelne.

draik
28. jan 2024

@angela85
Obecný úrad s tým nič nemá. Zadávateľka musí podať DP k dani z príjmov, ktoré je možné vyplniť aj elektronicky.

lilianka28
28. jan 2024

@angela85 To nie je pravda, že na obecnom úrade. Tam nič nevybaví.

lilianka28
28. jan 2024

Autorka, hlavne si nedávaj žiadosť o RZ u zamestnávateľa. Ale si vypytaj od zamestnávateľa Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch. To budeš potrebovať k vypísaniu DP.

autor
28. jan 2024

@draik to je to DP, ktoré mi doteraz robili vo firme? Ja v týchto veciach nemám vôbec prehľad? Alebo teraz musím podať dve DP?

autor
28. jan 2024

@lilianka28 a nemôže mi to všetko spraviť účtovníčka vo firme? Keď doteraz mi stále tam robili DP. Len by som jej nahlásila, ako som riešila kúpu a predaj pozemku.

simca06022011
28. jan 2024

ake danove ti robila uctovnicka na firme? normalne danove A/B alebo rocne zuctovanie. Lebo na toto treba urobit riadne danove. Cize ak si zamestannet tak Acko, a tam vypises veci z potvdenia o prijme z prace, ale aj predaj pozemku.

Tuto mas vsteko a na spodku aj priklad a navod ako vyplnut danove:

https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...

Kedze vydavok na kupu je danovy, tak zisk mas 0, dan platit z tohto nebudes. SOm zvedava kam as tato 0 v tom danovom vypise .. popravde este som to nevypisovala tak neviem :DD

lilianka28
28. jan 2024

Nie NEMÔŽE ti to urobiť účtovníčka vo firme. Musíš podať DP kvôli tomu predaju nehnuteľnosti a zahrnúť do neho všetky tvoje zdaniteľné príjmy v r.2023. Koľkokrát ti to tu máme ešte napísať?

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mk1111111111
28. jan 2024

Do 31.1.2024 musis podat danove priznanie k dani z nehnutelnosti, to je ine, ako Ti robi zamestnavatel z prijmu-to sa robi do 31.3.2024. To prve podas na obecnom urade, prihlasis kupu nehnutelnosti a aj predaj nehnutelnosti. Nasledne mozes robit DP z prijmu. Tam v podstate nic platit nebudes, ak si kupila a predala v rovnakej cene.

draik
28. jan 2024

@mk1111111111
Určite musí podať DP k dani z nehnuteľností?

draik
28. jan 2024
draik
28. jan 2024

Zamestnávateľ Vám nerobil daňové priznanie, ale iba zúčtovanie dane. Vy však musíte podať riadne daňové priznanie.

luliu
28. jan 2024

Teraz ti nebude robiť nič robota, spravíš si DP sama, kde zahrnies svoje príjmy z práce a tiež tu nehnuteľnost. Nie, v práci ti ho nespravia!

anos18
28. jan 2024

Musíš si podať daňové priznanie typ B

simca06022011
28. jan 2024

Spravne, typ B.. kedze su tam "ine prijmy"

anos18
28. jan 2024

Príjmy zo zamestnania sa uvedu pod paragraf 5 a z predaja nehnuteľnosti pod par.8

mk1111111111
28. jan 2024

@draik urcite na 100% neviem, ale ja som nadobudla a predala v jednom roku a DO z nehnutelnosti som podala predsa len tam bolo par mesiacov rozdiel, tak som podala, bolo to par pismeniek, mne to problem nerobilo a povinnost som si splnila. U nas, ked aa nieco na OU spytame, zvacsa nevedia preane. Ale, ked pises Ty - tak to bude asi tak, ze asi nebolo treba, ale nevadi, splnila som, splnila, na OU boli radi

hellwant
29. jan 2024

Ak nic nezarobila, preco by mala podat danove priznanie z predaja? Dava sa zo zisku z predaja ak nevlastnila 5 rokov nehnutelnost. A zisk nema.

luliu
29. jan 2024

@hellwant podať musí, platiť nebude nic

draik
29. jan 2024

@hellwant
Už z názvu zákona je jasné, že ide o daň z príjmov. Priznávajú sa teda zdaniteľné príjmy, ku ktorým je možné v DP priradiť daňové výdavky.