ahojte, chcem sa opýtať či je potrebné aby žena na MD podávala daňové priznanie? môj konkrétny prípad bol : od 27.8.2012 som na materskej, dovtedy som však pracovala.....nie je potrebné podať ročné zúčtovanie za tých necelých 8 mesiacov ?? 😕
tiez ma to zaujima, rok 2012 do 14.maja 2012 zamestnana a od 15.maja 2012 MD. Budem si podavat danove sama, alebo to urobi zamestnavatel? dakujem
@denisafono môže urobiť aj zamestnávateľ, ale je potrebné do 15.2.2013 poslať žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania dane, tlačivo sa dá kúpiť v papiernictve alebo nájsť aj na internete.
pokiaľ ti zamestnávateľ stŕhal preddavok na daň tak ti ho vráti späť nakoľko si následne bola na materskej dovolenke.
daňové priznanie si môžeš podať aj sama, ale v tom prípade ti daňovú úrad pošle peniaze neskôr cca máj, od zamestnávateľa ich máš najneskôr vo výplate za mesiac marec, teda niekedy v apríli prípadne aj skôr
@1stars111
@denisafono treba si zavolat uctovnicke u vaseho zamestnavatela a informovat sa (mali by to podat za teba), inak musis podat za tie mesiace co si odpracovala. 😉
@zuzana909 môžeš mi poradiť? ja som na materskej od 1.8.2012 - mám tedaposlať zamestnávateľovi žiadosť o vykonanie roč. zúčtovania? a treba to aj doložiť nejakým papierom, že som na materskej? ja som písala našej ekonómke, no akosi sa jej nechce odpovedať.... ☹
@vladka1828 pokiaľ si odpracovala 7 mesiacov, tak si žiadosť určite podaj, ak ti ekonómka neodpovedá pošli žiadosť doporučene na firmu. firma ti musí ročné zúčtovanie spraviť, pre ekonómku to nemôže byť problém nakoľko programy všetko robia automaticky.
ak ti spraví ročné zúčtovanie firma uvidíš skôr preplatok na dani, teda pokiaľ ti nejaký preddavok stŕhali, neviem akú mzdu si mala 😉
@zuzana909 ďakujem 🙂 a ešte by som sa chcela opýtať, či musím aj to, že som teraz na materskej nejak vydokladovať?
@vladka1828 nemusíš, lebo ak si chceš uplatniť nezdaniteľnú časť na daňovníka ty sama na seba tak materská sa nepočíta.
ak by si chcel manžel uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku tak z tejto sumy sa materská odpočítava a potom by si musela zdokladovať koľko si poberala.
neviem aký si mala príjem, ale pravdepodobne manžel nemá nárok na nezdaniteľnú časť na manželku, bude si môcť uplatniť až budúci rok ak teda nebudeš mať nejaký iný príjem.
@zuzana909 ešte raz dakujem 😉
ahojte, mna trapi ta ista otazka aj ked na materskej som az od 4.12.2012, ziadost o rocne zuctovanie dane zamestnavatelovi budem posielat, len kedze v oblasti dani som uplne mimo, tak nechapem co s tym decembrom a socialnou poistovnou, tam sa zuctovanie nerobi? 😅 Fakt sa v tom nevyznam.. No a este dalsia vec, do 31.1.2013 treba u nas v praci podpisat vyhlasenie : kopirujem -
"Vyhlasenie na zdanenie príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti podľa § 36 ods. 6 zákona: „zamestnávateľ prihliadne na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus, ak zamestnanec podá
vyhlásenie....“.
Zamestnanec, ktorý nepodpíše vyhlásenie do 31. januára 2013, nebude mať v mzde
za mesiac 01/2013 uplatnenú nezdaniteľnú časť základu dane, daňový bonus."
Ale ak tomu spravne chapem, tak toto vyhlasenie sa mna uz netyka, kedze ide uz o tento rok? Fakt som z toho jelen 😅
Vyhlásenie je povinný podpísať každý zamestnanec osobne na REPaRM.
odo mňa chce ekonómka vyplnenú žiadosť a potvrdenie o vyplatenom materskom za rok 2012....
ahojte ,mozte my poradit ,ja som na mateskej od 1.8.2012lenze od 7februara som bola na pn,musim aj ja podavat danove priznanie?
@vladka1828 Preco chce vysku materskeho? Ak si bola v roku 2012 na MD, tak ti staci podpisat u zamestnavatela tlacivo, aby podal DP on. Ak si uz v priebehu roku 2012 nastupila na RD, tak treba ist na urad soc. veci a rodiny a tam ti poskytnu tlacivo, od kedy a kolko si poberaly rodicovsky priplatok a to odovzdas zamestnavatelovi.
dakujem za odpoved 🙂 🙂
Ja som bola minuly rok pn do aprila a potom na materskej a v decembri na rodicovskej.z roboty mi poslali tlacivo,vypisala,podpisala som ho a odoslala nazad.co vypocitaju netusim.
ahojte.mna tiež trapi danove a som stoho jelen.ja som chcela uplatnit na manžela,len mu povedali,že sa to neda lebo mi vypocitali vysoky priemer.tak by vlasne nic nedostal.tiez som bola zamestnana a nastupila som na MD 1.aprila 2012 a Rodicovsky príspevpok poberam od 25.novembra.ked podam danove aj by mi mali niečo vracat alebo nie,len koli tomu že mam vysoky prijem.bola by som velmi rada keby ste mi pomohli.dufam,že som to napisala rozumitelne 😉
@macinka115 sú dve odpočítateľné položky:
- odpočítateľná položka na daňovníka, môže si ju uplatniť každý kto pracoval - pri uplatnení tejto položky sa MD a ani PN nepočítajú ako tvoj príjem, teda ak si pracovala do 1.apríla 2012 podaj si daňové priznanie a zaplatenú daň ti vrátia celú alebo časť podľa toho aký bol tvoj príjem
- odpočítateľná položka na manžela/manželku, z tejto položky sa odpočítava PN, materská a tvoj vlastný príjem, takže z toho dôvodu nevyšla žiadna čiastka, ktorý by si manžel uplatniť.
- sama za seba si podaj a vrátia ti daň, podľa toho koľko preddavkov na daň si zaplatila 😉
@hajajanka tak to netuším načo jej to bude, ale ked ho chce, tak jej ho polšem.......zbytočné papierovačky okolo toho 😠
Ahojte, chcem sa opýtať bola som nezamestnaná a išla som na MD 21.januára 2012 do 15.septembra 2012, potom som nastúpila na RD... teda som mala z materskej prijem okolo 2800 EUR... a rodičovský sa nepočíta.. mam si podavat danové priznanie? alebo si ma na mna uplatniť manžel? Ďakujem
zuzana909 dakujem 🙂 podam si to v robote,poslem im to 🙂
ano treba, tie mesiace co si pracovala pred materskou v r. 2012 😉