Ahojte, prosím vás mám 2 ročne dieťa má meno otca my sme není zobrati nežijeme spolu.... Ma úver 20tisic ak by tento úver nesplacal alebo by sa mu niečo nedaj bože stalo môže tento úver prejsť na neplnoletý dieťa alebo keď bude plnoletý môžu tieto ťažkosti prejsť na dieťa? Alebo na mňa keď spolu nežijeme?
To je jedno či spolu žijete alebo nie. Je zapísaný v RL ako otec. To je podstatne
A áno, dieťa zdedí aj dlhy.
Keď chce plusy, tak s tým aj mínusy... keď chce dom, zdedí aj úver... keď sa zriekne dedičstva, tak ani úver nebude
Ty nemas s jeho dlhmi nic spolocne...pokial teda nie si vedena ako spoludlznik....ostatne plati, ako ti napisali vyssie, dedi dieta bud vsetko , alebo nic
Synovec dedil po jeho otcovi. Stará mama sestru nahovarala, nech sa vzdá dedičstva, že sú tam len dlhy... Nevzdala sa, z dedičstva sa dlhý vyplatili a ostalo ešte aspoň na zariadenie izby. Takže tak. Ak otec umrie, bude dedičské konanie. Tam môže syn, alebo tú ako zákonný zástupca, dedičstvo odmietnuť. Alebo to porate, a ak bude zdedený majetok (dom, byt, pozemok, ...) v nejakej hodnote, z ktorej sa dajú dlhy vyplatiť a ešte ostanú €, tak zvážite, či to chcete takto. Avšak nehrozí, aby uver prešiel na dieťa, kým rodič žije. To by sa riešilo len v prípade úmrtia v dedičstve.
(1) Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.
Teda podľa majetku ktorý bude v konaní...
Dlhy prechádzajú dedičstvom.....čiže ak zákonný zástuppca prijme dedičstvo po otcovi tak ho preberá celé komplet -t.j. aj s dlhmi.....samozrejme dedičstvo sa dá aj odmietnuť - ale celé...