Môžem si založiť druhý pilier, keď som dobrovoľne nezamestnaná?

24. nov 2022

Baby mozem si zalozit ll.pilier ked som dobrovolne nezamestnana? Potrebujem ako dobrovolne nezamestnana odvadzat nieco do soc.poist. aby som si to mohla zalozit? Kde by ste mi poradili si zalozit?

alenah31
25. nov 2022

Prispievať iba do II. piliera - nie je možné. Ak si chcete dobrovoľne prispievať na dôchodok do do II. piliera musíte platiť celé dôchodkové poistenie - čiže aj odvod do SP. Resp. už nie je možné platiť len jeden odvod - musíte si platiť celý balík poistení - podľa toho, ktorý si vyberiete. Ale pokiaľ si ho chcete iba založiť s tým, že kým nie ste zamestnaná - nebudete si platiť dôch. poistenie - to môžete.

autor
27. nov 2022

@alenah31 aha a da sa ze len zalozit a ked budem zamestnana tak si odvadzat? Ja len preto lebo o 2 tyzdne mam 35. Tak keby sa tak dalo to by bolo super by som si ho teda zalozila. Vo vubke mi ponukli v alianz a union kde je lepsie?

alenah31
27. nov 2022

Mozes si ho kludne zalozit....o tom, ktory je lepsi sa treba porozpravat s nejakym poradcom.

autor
28. nov 2022

Dakujem

jarka_black
29. nov 2022

2. pilier si môžete založiť, ak ste niekedy v minulosti Vy alebo Váš zamestnávateľ poslali odvod do Sociálnej poisťovne. Odporúčam urobiť tak hneď, v podstate v hre sú 3 porovnateľne dobré spoločnosti. Ozvite sa mi cez správu, poriešime to.