Dobrý chcem sa opýtať, keď ma zobrali na maturitu od septembra a zamestnám sa môžem si vybaviť sirotský dôchodok keď mi mama zomrela v novembri?
Ono mozno by ti ho aj spatne priznali za nejake obdobie, ak v tom obdobi by si mohla byt chapana ako nezaopatrene dieta. Najlepsie spravis, ak sa pojdes opytat na pobocku socialnej poistovne. Tu mas podmienky, kedy mas narok aj kesy sa povazuje dieta za nezaopatrene: https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodca/ziadat...
Aj keby si študovala externe, máš nárok na sirotský dôchodok. Poviem príklad-po ukončení SŠ budeš chcieť študovať externe a pracovať (TPP)-stále máš nárok na sirotský pretože študuješ (do 26 rokov)
@tterezka_ to vazne?
áno, aj ja tak poberám. určite sa na to informuj. Nezáleží na forme štúdia, ale že študuješ. Avšak ak prechádzaš zo SŠ na VŠ a poberáš sirotský, k 31.08.2024 ak nedoručíš zo školy právoplatné prijatie, sirotský ti pozastavia, keď budeš mať rozhodnutie o prijatí tak znovu požiadaš a spätne ti ho vrátia (aj keď to bude trvať dlhšie)
@tterezka_ ja studujem externe a pracujem a myslela som si, že už nie som nezaopatrené dieta. Studujem od 10/2023
sirotsky sa vyplaca nezaopatrenemu dietatu do 26r. + dalsie podmienky su tam, ak pracujes nie si nezaopatrena