Ahojte chcem sa spýtať mám dve deti s bývalým priateľom sktorým už rok nežijeme spolu,ja som na predĺženej materskej a nemám prácu. Priateľ mi neplatí ani výživne.Nemám ani súdom stanovené výživné keďže môj ex stále opakuje že mi peniaze bude posielať. 😒 Môže si uplatniť daňový bonus na deti keď stým ja nesúhlasím?Môžem tomu niako zabrániť. ďakujem za rady 🙂
danovy bonus si moze uplatnit jedine manzel/ manzelka. Takze ak nie ste zosobaseni, ma smolu,, nic si uplatnit nemoze 😉
No podla mna by nemal,ale to musis ty nejako riesit,podla toho ci je zamestnany alebo nie,trebalo by cestne prehlasenie,ze spolu nezijete a ze ani neplati na deti.teda to si myslim ja,ale jeden otec by to ani nemal detom urobit,prizivit sa na ich peniazoch.. 😒
A urcite si daj sudom,aby ti platil vyzivne.
Hradnapani my tiez niesme zosobaseni a priatel pobera u seba v praci. Moze to len jeden rodic.
musis zavolat jeho zamestnavatelovi a povedat tam,ze mas take podozrenie,...kedze nieste manzelia tak moze si ho uplatnit,len ak by ste zili v spolocnej domacnosti a tiez musel by predlozit rodne listy deti a urobit si cestne prehlasenie,ze ty ho nepoberas,...
moze si uplatnit, aj ked nie ste zosobášení.. zavolaj na personalne oddelenie, ze spolu nezijete. Tym padom nema narok na danovy bonus..
Vyzivne si rieš cez súd.. a never slubom, ze zaplati..
@juli89, ja odporúčam poslať zamestnávateľovi Tvojho ex čestné prehlásenie, že nežijete od vtedy a odvtedy v spoločnej domácnosti a teda nemá nárok na daňový bonus. jedna z podmienok podľa zákona o dani z príjmu je, že daňovník (teda Tvoj ex) musí žiť s deťmi v jednej domácnosti, aby si na ne mohol uplatniť daňový bonus. ak iba zavoláš, nemusia to akceptovať. papierovú formu, ale ignorovať nemôžu.
@hradnapani, asi myslíš uplatnenie nezdaniteľnej čiastky na manžela/manželku. tam je podmienka, že ak chce jeden z partnerov daňovú úľavu na toho druhého, musia byť manželia. pri daňovom bonuse manželstvo nie je podmienkou. 😉
Ahoj. Na to, aby si mohol uplatnit danovy bonus na dieta, musi svojmu zamestnavatelovi predlozit potvrdenie, ze si ho neuplatnujes ty ako matka. Ak mu nedas, nemal by bonus dostat.
Taketo info mi dali vcera na HR, ked som si ja chcela uplatnit bonus.
Bez potvrdenia od manzelovho zamestnavatela nedostanem nic 😠