Som SZČO - podnikám od októbra minulého roka. Prvý rok sa do SP neplatí, avšak tým že som neprekročila hranicu pre povinné platenie do SP za minulý rok, nevznikla mi táto povinnosť ani tento rok (zatiaľ). V prípade ak by som sa chcela dobrovoľne poistiť kvôli možnej materskej, keďže sa snažíme o bábätko, je možné toto dobrovoľné poistenie kedykoľvek zrušiť, prípadne ho potom znova obnoviť? Alebo ako to funguje? Za rok 2022 som bola nemocensky poistená 273 dní ako zamestnanec. Tým pádom v prípade že otehotniem mi budú nejaké dní chýbať aj k tehotenskej dávke a aj k materskej. Môžem si to takýmto spôsobom dohnať? Ďakujem.
@zalka ďakujem, môžem to kedykoľvek aj zrušiť? alebo musí toto poistenie nejaký minimálny čas trvať a môžem ho zrušiť až potom?
No môžeš zrušiť ... nemusí to trvať nejaký m inimálny čas .. minimum je 1 den.
Ako na MD, a tehotenské potrebuješ 270 dní poistenia ...
Kedy ti končil PP v roku 2022
@zalka ku 30.9.
no aby sa dalo využiť poistenie čo si mala v roku 2022 tak bez poistenia môžeš byť max. 15 mesiacov, čiže najneskôr koncom roka treba poistenie uzavrieť.
Alebo ak otehotnieš od teraz do konca roka a prihlásiš sa na dobrovolné poistenie , tak aj nárok na tehotenské budeš mať aj na materské.
Ak sa napr. poistíš v roku 2024 ... zaplatíš 3 mesiace a zrušíš poistenie ...
a potom ak by si otehotnela a prihlásila sa opäť na poistneie tak už musíš platiť celé poistné, nemáš nárok na platenú PN, na tehotenské ale po zaplatení dalších 182 dní budeš mať nárok na materské.
Ako szčo môžeš byť dobrovolne poistená, ak nie si povinne poistená.
Poisti sa.