Baby v decembri nám konci fix a splátka narastie o 240e ... chceme refinancovat možno skúsiť v tej istej banke alebo inde podľa Toho čo bude lepšie. Avšak, ide o to ze budúci rok niekedy v apríli chceme navýšiť uver a brat viac peňazí čiže znovu refinancovat [nemôžeme skôr koli mojej práci ešte nerobím ale budem ] .... je to možné dá sa to ? Zrejme tam bude potom dáka pokuta ?
Ďakujem za rady 😊
Ešte doplním ze staviame dom mame spravenú elektriku vodu do konca roka budú aj potery , okná sú.. a preto chceme neskôr navýšiť uver a zobrať viac peňazí.... zatiaľ robíme všetko preto aby sme to potiahli co najďalej na dome aby teda keď ho dáme ohodnotiť mal vyššiu hodnotu .
Da sa vsetko 🙂 a pokuta moze byt ale nemusi. Vsetko je vysoko individualne…
@andrejkap123 chcem kontaktovať aj finančnú poradkyňu ale chcela som sa kus popýtať aj touto cestou kým za nou pôjdem ze ci sa to tak vôbec robí alebo nie 🙂
dá sa to, ale treba v prvom rade na to príjem. Ten príjem musíš rátať vyšší už aj kvôli úrokom a + to navýšenie. Dajú toľko, koľko vám vyjde
Keď máš výročie zmluvy - t.j. tam ti asi končí fix, tak k tomu dátumu môžeš vyplatiť celý úver bez pokuty. Takže áno, dá sa refinancovať. Keďže však nepracuješ, otázka je či a za akých podmienok vám schvália nový úver, keď ešte chcete aj navyšovať sumu. Tiež je otázka v akej fáze splácania súčasného úveru si. Vo všeobecnosti platí, že čím neskôr žiadaš o refinancovanie, tým je to menej výhodné. December je tu o dva mesiace, takže už nemáš veľa času na to aby si to všetko stihla. Ak to celé chceš riešiť až v tom apríli v budúcom roku, tak sa pozri do zmluvy za akých podmienok môžeš vyplatiť úver. To už budeš mať po fixácii. Nezabudni tiež, že za žiadosť o nový úver sa tiež zvykne platiť poplatok, tak si to dobre prepočítaj aby si na tom ešte aj neprerobila.
@mojemenonikto ďakujem pekne za objasnenie . Ja sa v tom vôbec nevyznám a teda nenapadlo ma pozrieť tie podmienku vyplatenia uveru a aký je poplatok a pod. Idem si to všetko prejsť a spočítať 🙂
Myslím ze kebyže refinancujeme teraz pred skončením fix tak by nám navýšenie nevyšlo nakoľko som na Tp manžel má o kus väčší plat ale nieje to až o toľko aby to asi vyšlo, plus jedno dieťa navyše ako keď sme brali uver . Takže som rozmýšľala ísť do banky keď nám bude končiť fix a skúsiť pýtať lepší úrok alebo to skúsiť inde a pprom v tom apríly aj a tou pokutou predcasne splatiť uver novým úverom už teda budem mat aj ja výplatu za tie mesiace co žiadajú... a teda racem aj s tou pokutou ale to si ešte musím zistiť aká by bola asi vysoká
Presne tak, pozri si zmluvu, zisti si, koľko percent nesplatenej sumy budú od teba žiadať pri predčasnom splatení. Možnože sa to bude dať splatiť bez navýšenia, potom nemáš problém. K tomu si pripočítaj náklady na nový úver. Neviem detaily, ale na tvojom mieste by som zvážil niekoľko možností:
- skúsiť dohodnúť s bankou nižší úrok pri výročí. Banka ti to neurobí sama od seba, ideálne by bolo, keby si mala alternatívnu ponuku od inej banky, ktorá by bola výhodnejšia ako aktuálna pôžička. Tu však môžeš naraziť na problém s tým, že ešte nepracuješ.
- dohodni s bankou fix len na jeden rok a ak by si vedela počkať, tak celú operáciu, ktorú plánuješ odlož na záver budúceho roka
- neviem o koľko chceš navýšiť sumu, ale zváž, či sa na tú sumu nedá zobrať napríklad ďalší úver, alebo spotrebák a celé si to môžeš potom upratať k decembru budúceho roka
pre každú alternatívu si spočítaj náklady a bude sa ti potom ľahšie rozhodovať.