Zamestnávateľ neodvádza odvody do sociálnej poisťovne ani do zdravotnej poisťovne. Môže si poisťovňa odo mňa vymáhať nedoplatky? V Apríli idem aj na materskú nebudú nejaké problémy z toho?
Jasne ze moze. Ak po nich nieco chces,musis mat odvedene. Ak nemas,nedostanes nic. A to az teraz riesis ze zamestnavatel neodvadza a mas nedoplatky? Mozes byt vobec rada ze tym padom dostanes zdrav.starostlivost zadarmo. Ved toto nie je sranda! Dievca zlate pri nedoplatkoch na zdrav. Soc.poistovni ti exekutor zablokuje ucet a si skoncila
neriešila som tom keďže sme zamestnaná na zmluvu
@marlenka222 A ako som to mala akože do teraz vedieť že neplatí keďže som normalne na zmluvu zamestnaná ,nezistovala som si to netrebalo mi to doteraz
@marlenka222 ak ma prac. pomer tak je to na ramenach zamestnavatela. ved ani len nemusela tusit, ze sa za nu neodvadza...
@marlenka222 aj moj muz pracuje vo firme kde neodvadza majitel na soc pistovnu...tiez to zistil az po case...nuz dlh 80 tisic je dlh danej firmy...ak zamestanec ma vyplatnu pasku kde ma svoje odvody stiahnute ma vsetko v poriadku...
@lavieenrose aj moj muz tak pracoval a dostali sme sa k tomu, ze mu vtedy este slobodnemu blokol exek.ucet a nechceli ho bezplatne osetrit. No.bomba kseft ti poviem. A hadaj kto dlh doriesi
@marlenka222 a mal riadnu zmluvu s vyplatnymi paskami ?
@pumperlik
Podmienky nároku
Zamestnanec
tehotenstvo alebo starostlivosť o narodené dieťa, v prípade iného poistenca starostlivosť o prevzaté dieťa,
dôvod na poskytnutie materského – u tehotnej poistenkyne je to spravidla deň začiatku šiesteho týždňa, najskôr ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr, a u iného poistenca deň prevzatia dieťaťa do starostlivosti – musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote
najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom
započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby z dôvodu nároku na rodičovský príspevok
absencia príjmu za vykonanú prácu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ, vyplateného za obdobie poberania materského (rozhoduje, za aké obdobie je príjem vyplatený, nie v akom období a či ide o príjem za vykonanú prácu)
"""" nesleduje sa, či zamestnávateľ zaplatil poistné na nemocenské poistenie """ @marlenka222
mas vyplatnu pasku kde mas tie odvody napisane ako stiahnute? ak ano tak je to dlh zamestnavatela, ty si nemala ako prist na to, ze on to neplatil, je to jeho povinnost
@marlenka222 Ano, kedysi to tak bolo-pekne davno. Ale plati co je tu uz napisane, pokial zamestnavatel stiahol odvody a neodviedol je to dlh zamestnavatela.😉
Toto ide na triko zamestnávateľa. Ak si nahlásená na soc. poisťovni, tak máš nárok na materskú. Nedoplatky sa budú vymáhať od zamestnávateľa 🙂
@pumperlik a si vôbec nahlásená ako zamestnanec v poisťovni? Ak áno tak nárok na MD mať budeš aj ked zamestnávateľ neplatí.