Môže si manžel uplatniť nárok na daňový bonus ak je SZCO?

denkaa1
4. sep 2019

Dobrý deň, poberala som bonus na syna 1-3/2019,kedy som pracovala. Od 4/2019 som PN, následne nastupujem na materskú, čiže na bonus do konca roka nemám nárok a pravdepodobne mi nevznikne nárok ani pri RZdP pre nízky príjem za tie tri mesiace. Môže si nárok na bonus od 4/2019 uplatniť manžel? (je Szco, čiže až v DP za 2019)

ikonica
4. sep 2019

@denkaa1 ano

denkaa1
autor
4. sep 2019

@ikonica a netreba v mojej práci niečo nahlasovať? Nejaké pozastavenie nároku alebo niečo také?

ikonica
4. sep 2019

@denkaa1 mozes ich na to upozornit..

denkaa1
autor
4. sep 2019

@ikonica ďakujem za odpoveď 😁👌

miriam439
4. sep 2019

@denkaa1 V tvojej práci si určite podpísala tlačivo Vyhlásenie na zdanenie príjmov.... tam žiadaj, aby uviedli zmenu, že od 1.4. nebudeš uplatňovať nárok na DB.

denkaa1
autor
5. sep 2019

@miriam439 áno, podpisovala. Preto sa pýtam, či netreba aj v práci niečo nahlásiť. Dá sa ten nárok pozastaviť aj spätne k aprílu?

marjo7035
5. sep 2019

Stačí u zamestnávateľa uviesť zmenu v tlačive Vyhlásenie na zdanenie príjmov od 1.4.2019. Manžel u svojho zamestnávateľa zas nech v tomto tlačive podpíše zmenu, že si uplatňuje DB od 1.8.2019 - ak zamestnávateľa ešte nemá uzávierku miezd za 8/2019. Mal by doručiť kópiu rodného listu dieťaťa. Za mesiace počas ktorých ste nepoberala DB z dôvodu PN požiadať v RZD za rok 2019 /podľa výšky príjmu samozrejme, mzdárka by Vám to mohla vysvetliť/, alebo ak podávate daňové priznanie FO tam sa to dá uplatniť.

ikonica
5. sep 2019

@marjo7035 pise ze manzel je szco

denkaa1
autor
5. sep 2019

@marjo7035 manžel je živnostník, on by si to uplatnil až v DP za 2019. Ale ako som pochopila, u mňa sa to dá pozastaviť ešte od aprila. Ďakujem.

marjo7035
5. sep 2019

@ikonica písala som "alebo ak podávate daňové priznanie FO tam sa to dá uplatniť"

miriam439
5. sep 2019

@denkaa1 No ak si ja správne pamätám znenie zákona, tak ak si už mala vyplatený bonus za 1-3/19 (určite si aj splnila vtedy podmienky), tak ti už nebude odňatý, aj keď po zvyšok roka nespĺňaš podmienky. Keďže si od 1.4. bola PN, bonus si nedostávala, takže nevadí, ak dodatočne podpíšeš zmenu do Vyhlásenia. Len si potom pri DP manžela dajte pozor, aby ste tam náhodou omylom neuplatnili bonus za celý rok. Teda dáte len 9/12 zo sumy. A aj tam na patričnom mieste, kde sa píše meno aj rodné číslo dieťaťa, dáte krížiky len od apríla do decembra.

denkaa1
autor
5. sep 2019

@miriam439 poslednýkrát som mala bonus v marcovej výplate, odvtedy už PN
Áno, samozrejme, u manžela dám pozor, chceme si ho uplatniť len od apríla a potom v novembri dúfam ešte na dalsie dieťa 😁
Ďakujem za radu.