Môže mi majiteľka zdvihnúť výšku nájmu?

mia1122
26. máj 2023

Ahojte.
Byvame v podnajme, ale ideme sa stahovat do vlastneho.
Prakticky byt potrebujeme len do konca tohto mesiaca, nie dlhsie co som aj majitelke vravela. Nech si pomaly uz za nas hlada nahradu.
Ide o to, ze nam minuly rok prasklo na sidlisku potrubie s vodou a voda tiekla 3 dni. Tak sa hovorilo, ze sa to rozrata medzi kazdeho.
Prisiel nam nedoplatok za vodu 500 eur, za kurenie musel byt preplatok ale to nespominala.
Povedala, ze od juna si zvysuje najom a ze od juna chce 800 eur za dvojizbovy byt. Doteraz som jej na tie jej zvysovania prikyvla, ale toto mi pride uz trosku vela.
Tie co byvate v podnajme, mate to tiez takto?

alenah31
26. máj 2023

@mia1122 tak snáď máte nájomnú zmluvu kde máš presne špecifikované aká je celková výška, ktorú mesačne platíš - suma za energie + nájom. A tiež tam máš mať uvedené za akých okolností ti môže v priebehu roka nájom zvýšiť a tiež ako prebieha vyúčtovanie.

pieksamaki
26. máj 2023

@mia1122 a poistka je naco ? spravcovska spolocnost musi mat poistenie

pieksamaki
26. máj 2023

@mia1122 najomna zmluva, plati dane? vsetko to chce chronologicky vyuctovanie a potom sa mozete bavit kto co. vypovedna doba ? podmienky?

janai1
26. máj 2023

@mia1122 keď prenájom potrebuješ len do konca mesiaca a najomne chce zvyšovať od júna tak prečo ťa to trápi? Veď sa Vás to už netýka

mia1122
autor
26. máj 2023

@janai1 lebo ona hovorila ze tam musime byt kym ona nenajde nahradu za nas, inak podla zmluvy je vypovedna doba 3 mesiace

tinkavvv
26. máj 2023

@mia1122 a kedy si jej oznamila vypoved?

alenah31
26. máj 2023

@mia1122 ak máš výpovednú dobu 3 mesiace tak si mala dať výpoveď zo zmluvy podľa podmienok v nej dohodnutých - ak sa nechce dohodnúť.

mia1122
autor
26. máj 2023

@tinkavvv uz skor. Hovorila, ze ked najde jej niekoho realitacka, ze da vediet...

janai1
26. máj 2023

@mia1122 no a kedy ste oznámili ze ukončujete nájom?
Ale teda ja tiež bývam v podnájme a najomne sa vždy upravuje dodatkom zvyčajne k datumu predĺženia zmluvy.

banalu
26. máj 2023

"Dlhsie som jej vravela" - v ramci vypovednej lehoty? Lebo ak mate vypovednu lebotu a povedali ste jej to pred tyzdnom tak je v prave. Ak ste jej to povedali pred 3ma mesiacmi tak by som jej poslala sms (aby to bolo pisomne). Ze ved ste sa bavili vtedy a vtedy, ze ku koncu Maja ukoncujete podnajom.
Co sa tyka zvysovania najmu - aj to musite mat v zmluve nejako osetrene a mali by ste mat pravo sa k tomu vyjadrit, resp. v pripade nesuhlasu sa odstahovat.

tanyag
26. máj 2023

Vždy vždy vždy to treba riešiť písomne...napísať email, prípade správu, doporučený list atď....myslím tú výpoveď z nájmu (ale aj všetko ostatné)...a tým pádom máš dátum oficialny, kedy si oznamila výpoveď...prejdú 3 mesiace a DOVIDENIA...a nie, že ja budem ešte rok (rok som len tak strelila) platiť podnájom, lebo si majiteľka nikoho nenašla? 🤭 no určite...

negymama
26. máj 2023

vy tam nie ste povinny ostavat, kym si ona najde dalsich najomnikov. Striktne sa drzte vypovednej lehoty. Ak ste dali vypoved 3 mes. dozadu, tak sa ku konci tejto lehoty odstahujte a vybavene. Jej podnikatelske problemy s hladanim dalsieho klienta vas nemusia zaujimat.
Ak ste vypoved dali neskor priklad iba jeden mesiac dozadu, ona moze od vas pozadovat najom aj za tie dni ci-mesiace, kym trva vypovedna lehota. Vyp. lehota je presne nato, aby ona mala cas najst noveho najomnika. ak to nestiha do 3 mesiacov, jej smola.

co sa tyka nedoplatku vody. videli ste vyučtovanie? prasknute potrubie je poistna udalost, to nie je o tom , ze vy ste prehajdakali tolko vody.

mia1122
autor
26. máj 2023

@negymama ta voda ma az tak netrapi, ona si to uz strhla. Len nechapem to zvysenie najmu. Ale ok.

negymama
26. máj 2023

Hlavne treba citat najomnu zmluvu, niekde je vypovedna lehota ina ako 3 mesiace, My sme napr. davali dva mesiace, lebo sme mali na byte hlavne studentky.

negymama
26. máj 2023

@mia1122 Ked chces presnu odpoved, davaj presne udaje.
co je v naj. zmluve? aka vypovedna lehota? a Kedy presne ste vypoved podali vy. To nie len pokecat s majitelkou, ze medzi recou nech si hlada, ze my uz pomaly ideme prec.
Jasne dohody, dobri priatelia.

negymama
26. máj 2023

Ozaj platili ste depozit? Ak ano, tak v pripade porusenia zmluvy z vasej strany, napr. nedodrzanie vypovednej lehoty, majitelka moze pouzit depozit na uhradu svojej skody, napr. sumy najmu za jobdobie predcasne ukonceneho najmu.

simca06022011
26. máj 2023

Máš dokaz o tom kedy si jej vypovedala zmluvu? Riadne si to spravila? Ak áno,rátaj 3mesacnu výpovednú a zbohom. Ak zdvihne nájom, kedykoľvek, q nesúhlasíte tiež je to podľa mňa dôvod na ukončenie zmluvy, keďže nesuhlasite s novými podmienkami. Ale to si ja myslím, neviem co na to právnik. Ja ale ked dostávam nové návrhy zmluv, alebo len zmeny mi hlásia, čo je na firme časté, vždy je tam ze ak nesúhlasíme môžeme k tomu dátumu aj ukoncit zmluvu a pod.
K vyúčtovania treba vždy dávať aj dôkaz, doklad. Na základe čoho sato rátalo... preplatky, nedoplatky. Prasknutr potrubie, tam by som o.tom doklad veľmi chcela.vidiet. koľko bytov sa skladalo atd. A ak.potrubie neprasklo v nejakom byte, alebo dome je to.predsa vec vodární. V dome by si hadam vsimli ze vytapa nieco hneď, nie o x dni. Ja za.ich poruchu nemôžem...ci? 500eur na byt za sídlisko.za vodu je veľmi veľa:D

olimuc
26. máj 2023

Ukoncenie najmu - doporuceny list do vlastnych ruk. V zmluve mas vypovednu lehotu, kt je zavazna ak sa ne dohodnete inac. To, co ste si povedali po telefone - zabudni. Mozes sa odstahovat na hulvata a nedostanes naspast depozit… nezabudni si ale odfotit stavy aby si sa nemusela este natahovat o €. Co sa tyka zvysenia najomneho, musis pozriet zmluvu ako je to osetrene.

mia1122
autor
26. máj 2023
vulka
26. máj 2023

@mia1122 A to si jej tú výpoveď nedala písomne?

mia1122
autor
26. máj 2023

@vulka nie. Hovorili sme spolu cez mobil, suhlasila. S tym ze ona si ide hladat noveho najomnika, cca od polky juna ze mozem odist. Tym padom jej asi treba zaplatit len polku najmu

veronicka88
26. máj 2023

@mia1122 pisomne,nikdy nie ústne s človekom s ktorým nie je normálna reč. Prenajímame byť,a ani by mi nenapadlo držať tam ľudí nasilu. Majú zaplatený depozit po obhliadke ak bude všetko ok vraciame peniaze...je to všetko o človeku. Keď to s ňou nejde bohužiaľ budete musieť dodržať zmluvné podmienky. Na to ťa zmluva je

negymama
26. máj 2023

@mia1122 v tom uryvku zmluvy je pisane, ze preplatky su vo vas prospech a majitel je povinny vam predlozit preplatky na nahliadnutie a uhradit ich vam.
Vypovednu dobu som nenasla.
Mas poucenie...taketo dolezite veci, ked ide o peniaze, a dobu...nikdy nedavaj ustne ako nezavazny pokec. Plati to aj pre pracovne zmluvy, kupne zmluvy, ...vsetko treba citat, dohodnut si jasne podmienky.
nechapem tvoj laxny postoj...v zmluve je napr. ze najom sa zvysuje iba raz rocne k januari podla vysky inflacie. Takze preco hodis plecom, ze co uz... ked najomca zdvihne najom kedykolvek mimo tejto dohodnutej lehoty?

To iste s vyuctovanim...ak pozaduje najomca uhradu nedoplatku, ziadaj si podla zmluvy aj nahliadnutie a uhradu preplatkov.

negymama
26. máj 2023

@mia1122 minimalne sms ako dokaz si mala poslat, hovor po mobile je nic. Ona povie ze si nepamata, alebo povie, ze to nepovazovala za presnu dobu, od kedy plynie vypovedna lehota. Mala si napisat sms...dobry den, oznamujeme vam, ze ku dnu xy ukoncujeme najom. Od dnesneho dna plynie vypovedna lehota x mesiacov.

negymama
26. máj 2023

citam dodatocne, ze najom mozu zdvihnut aj pri uprave nakladov spravcom bytu. V takom pripade takisto by ste mali vidiet prislusny vymer od spravcu bytov.

pieksamaki
26. máj 2023

@mia1122 vypoved si dala dufam ze pisomne k nejakemu datumu?

alenah31
26. máj 2023

@pieksamaki ale kdeže - píše, že jej to spomenula v rozhovore cez mobil.

pieksamaki
26. máj 2023

@mia1122 tvoja vypoved na sude neobstoji
@veronicka88 dnes pisomne aj s rodinou, vcase digitlaizacie je to uplne normalne, kazdy chce zit a prezit a kazdy ma svoje zavazky

pieksamaki
26. máj 2023

@alenah31 hej bezna ludska chyba, kym este nema clovek skusenost ze kazdy si hladi svoje . ide o to ze serioznost je niekedy namieste aj cez telefon ale potom sa to odrazi inde

alenah31
26. máj 2023

@pieksamaki asi tak - tu evidentne "zmluva-nezmluva" vyhovovala obom stranám a až teraz sa začína problém.