Môže ma zamestnávateľ nútiť do III. piliera?

dkethe
14. aug 2015

Prosim pomozte... moze ma zamestnavatel nutit do iii. Piliera? Nechcem ho. Ake argumenty mam pouzit? Je mi z toho uprimne do revu :/

sandey
14. aug 2015

Nemôže. A netreba ti argumenty, proste nechceš a hotovo. Jedine, že ti tam bude iba zamestnávateľ dávať peniaze, potom kľudne.

bbtina
14. aug 2015

Asi si na rizikovom pracovisku, vtedy nieze zamestnavatel ale ty mas povinnost uzavriet zmluvu na 3.pilier a to do 30 dni od zaciatku vykonu prace

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Prečo nechceš? Veď ak ti prispieva aj zamestnávateľ, je to len a len výhodné.

koniarova
14. aug 2015

@bbtina To ozaj? Nemôžeš napísať, kde si to pozriem? To som nevedela.

sandey
14. aug 2015

Tak to je už čo... Ešte nejaké poistenie nepoviem, ale že 3.pilier... To som ešte nepočula

libka1
14. aug 2015

http://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poiste...

@dkethe ake mas dovody ze tam nechces vstupit? pokial nerobis rizikove prace nikto ta nutit nemoze. nepodpises zmluvu a hotovo, ak mas rizikove prace, je to povinne.

dkethe
autor
14. aug 2015

Dievcata spat k teme.
Zamestnavatel tvrdi ze vsetci vo firme ho maju a ja nemozem byt vynimka lebo tak to proste je!...

koniarova
14. aug 2015

@libka1 Vďaka za link.

koniarova
14. aug 2015

@dkethe A robíš tie rizikové práce?

libka1
14. aug 2015

@dkethe tak to teda nie. 😉 ak ho mas mat zato, ze vsetci ho maju tak to by som sa na to pozrela. vytlac si tie informacie z toho linku co som ti pridala a ukaz to zamestnavatelovi. ale osobne si myslim, ze ked ti tam bude zamestnavatel prispievat nemas dovod branit sa tomu 😉

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Koľko vám zamestnávateľ prispieva?

dkethe
autor
14. aug 2015

@libka1 ako viem ze robim rizikovu pracu? Myslim si ze mam. Ci presne splnam parametre si este v zakone zistim ale v zmluve o tom nemam ani zmienku tzn z pravneho hladiska nie som rizik?

koniarova
14. aug 2015

@dkethe To nemá z právnym hľadiskom nič spoločné. Ide o bezpečnosť pri práci. Akú máš robou?

dkethe
autor
14. aug 2015

Branim sa tomu pretoze 1, mi idu kvoli tomu zobrat tu ciastku zo mDy 2. Mi zamestnavatel tvrdi ze som povinna bo maju vsetci

sandey
14. aug 2015

Tak mu povedz, že keď ti bude všetko on uhrádzať tak ok, ináč má smolu, budeš výnimka.

libka1
14. aug 2015

@dkethe tak to by si mala mat aj v zmluve, aj by si dostavala priplatky
ja to mam v robote tak, ze si mozem dat strhavat tolko % zo mzdy kolko chcem a zamestnavatel mi da tolko isto ako si prispejem ja, ale max 3% zo mzdy. ak nie si rizikova nikto ta nemoze nutit ze si musis prispievat do 3. piliera

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Tak asi si povinná a robíš tie rizikové práce.

koniarova
14. aug 2015

@dkethe Ale rovnakú čiastku zo mzdy ti pošle aj zamestnávateľ. Takže je to výhodné.

dkethe
autor
14. aug 2015

@libka1 v zmluve o tom nic nemam!!! O tom ze mozno do danej kategorie patrim som si vsimla pred par dnami prave z dovodu ze mi nutia 3P!!! Priplatky? Chacha

sandey
14. aug 2015

Lebo ak naozaj ide O rizikovu prácu je povinný on všetko platiť.

lydus2015
14. aug 2015

nútiť ťa nemôže, jednoducho nepodpíšeš zmluvu a hotovo, ale nechápem, prečo nechceš, veď teba to nič nestojí a zamestnávateľ ti tam bude posielať peniaze... nechápem, že si niekto nechce uzatvoriť účet, kde mu druhý človek bude posielať každý mesiac peniaze... my by sme vo firme čo za to dali, ak by nám zamestnávateľ prispieval do tretieho piliera, a on nechce, lebo pre neho by to boli logický výdavky navyše...

koniarova
14. aug 2015

@lydus2015 Veď presne. Je to len veľké plus.Mala by sa skôr z toho tešiť.

sandey
14. aug 2015

Aspoň tak som to pochopila z toho článku

libka1
14. aug 2015

@lydus2015 tak teoreticky niekto kto malo zaraba a moze mu v danom momente chybat kazdy cent by to mohol povazovat za nevyhodne. to ma len tak napadlo ako asi jediny rozumny dovod. 😒

sandey
14. aug 2015

@lydus2015 ale ona píše žeby jej to strhli zo mzdy, nie že to bude on platiť

libka1
14. aug 2015

Za zamestnancov vykonávajúcich tzv. rizikové práce, ktorí majú uzatvorenú účastnícku zmluvu, platí príspevky zamestnávateľ, a to od prvého dňa výkonu danej práce. Zamestnanec počas obdobia vykonávania týchto prác príspevky môže, ale nemusí platiť.

len stale neviem co zakladatelka robi a ci do tej skupiny patri 😅

koniarova
14. aug 2015

@sandey To isté čo jej strhnú, pošle aj zamestnávateľ.

sandey
14. aug 2015

Ale V tom článku je že ona nemusí vôbec prispievat

libka1
14. aug 2015

záver: zisti si ci robis rizikove prace,
a) ak ano, III. pilier musis mat, ale ty osobne nemusis platit ani cent
b) ak nie, ziadnu zmluvu nepodpises, lebo nemusis a problem je vyrieseny. argumentovat nemusis nicim, proste III. pilier v takomto pripade je dobrovolny a ty zaujem nemas 😉

dkethe
autor
14. aug 2015

Z mojej sucasnej mzdy mi idu strhnut 3% ktore budu posielane do 3p. ZIADNY BENEFIT. akurat ze 3% mojich terajsich penazi uvidim za 35 rokov. Chapeme? Cokolvek dalsie si tam budem posielat je dalsie minus z mojej sucasnej mzdy. Chapeme sa?

Ako zistim ci patrim do rizik kategorii ak to nemam v zmluve? A toto je argument o ktory sa opieraju??