Môže ex siahnuť na stavebné sporenie deti?

18. sep 2024

Chcela by som ako rozvedena, zalozit stavebne sporenie detom. Moja otazka znie, moze moj ex siahnut na tieto peniaze? Kedze mame pravo o peniazoch deti rozhodovat spolocne. Pocas manzelstva uz jedno stavebne sporenie zrusil bez mojho vedomia...

chrobak7
18. sep 2024

Teoreticky, ako zákonný zástupca má právo spravovať financie detí, takže áno, mohol by to stav. sporenie zrušiť.

Založ si SS na seba a keď bude treba, môžeš ho previesť na deti.

autor
18. sep 2024

@chrobak7 to sa dá?

sweet20
18. sep 2024

Detom zaloz investicie, vyberies im ked budu dospele, ak je to na to... preco si sa rozhodla pre stavebne? Ako vies, ze budu si z toho kupovat nehnutelnost alebo nieco? Neviem ako je to teraz ale nedavno bolo este potrebne dokladovat na co tie peniaze idu aby ich pomohol klient vybrat, to bola pss a bolo nutne dolozit, ze ich minie na vybavenie do domacnosti... ale neviem ako je to teraz

chrobak7
18. sep 2024

Čo či sa dá?

Zrušiť SS? Áno, dá sa.

Previesť SS? Áno, tiež sa dá - ale iba 1x do roka a iba na rodinného príslušníka.

Ale neviem, prečo chceš zakladať stav. sporenie. Je to neflexibilné, málo výnosné a pri predčasnom zrušení máš vysoké sankcie.

Neviem, koľko rokov majú tvoje deti a koľko ich máš, ale radšej by som im založil iný sporiaci produkt. bolo tu už spomenuté investičné sporenie. Inou alternatívou je napr. sporenie v banke. Neviem, kde máš účet, ale vo FIO banke máš na sporiacom účte úročenie 3% ročne. A peniaze môžeš kedykoľvek vybrať. Stačí, že si založíš ty bezplatný účet a pre každé dieťa môžeš v rámci neho zriadiť sporenie. Na tie peniaze ex nebude mať dosah.

Možností je veľa, stavebné sporenie by som zriaďoval naozaj len vtedy, keby si na to mala vážny dôvod, napr. vedela by si, že dieťa bude o 6-10 rokov potrebovať stavebný úver. Ale samotné stavebné sporenie legislatívne už tak dohnojili, že je absolútne neatraktívne a nevýnosné. Dokonca Wuestenrot už tento produkt zrušila z ponuky, už len dobiehajú staré zmluvy.

david1202
19. sep 2024

Neoplatilo by sa stavebné sporenie vôbec ,doporučujem investovanie ,máš portu ,finax kde môžeš dať detský účet a máš aj nižší poplatok za správu .Výnos ak dáš na 15-20 rokov ,tak budeš mať pekné 7-10% ročne ,ja takto si cez svoje investovanie setrim aj synovcovi,lebo rodičia menej zarábajú tak aby mal keď ja náhodou nebudem mať aj svoje ,lepšie výnosy a viac peňazí ale s tým ,že môžem spísať závet aby mu nedávali všetko naraz ale postupne 😆aby sa hned všetko neutratilo

janiex81
19. sep 2024

Stavebné sporenie môže pre dieťa uzatvoriť len zákonný zástupca, ten je vedený na zmluve. Pokiaľ tento istý zákonný zástupca bude chcieť zmluvu vypovedať alebo previesť, môže. Pokiaľ príde na pobočku druhý zákonný zástupca, sám zmluvu vypovedať nemôže, len za účasti toho, kto zmluvu založil. Previesť zmluvu je možné v súčasnosti na rodinného príslušníka, ale aj na cudziu osobu. Čo sa týka dokladovania účelu: momentálne prebieha úročenie od PSS na detských zmluvách nasledovne: v tomto roku úrok 4%, budúci rok 3,5%, v roku 2026 2%, potom 1% až do ukončenia. Štátna prémia je v tomto roku 7% z ročného vkladu, maximálne 70 eur. Budúci rok by to malo byť 10%. Ak zmluvu vypoviete, banka vám vyplatí vaše vklady plus pripísané úroky. Pokiaľ budete chcieť získať štátnu prémiu, máte 12 nasledujúcich mesiacov aby ste zdokladovali, že ste peniaze použili na bývanie. Doklady môžu byť vystavené od dátumu vzniku zmluvy. Pokiaľ to nezdokladujete do tých 12 mesiacov, banka je povinná vrátiť prémiu do štátneho rozpočtu.

autor
19. sep 2024

@janiex81 vdaka

eeffka
24. sep 2024

@janiex81 zaujimave, ja som zalozila dcere stavebne a ked som ho rusila musel prist aj muz podpisat.

janiex81
25. sep 2024

@eeffka toto sa mohlo stať len v krátkom období (trvalo to asi 3 mesiace) cca 2 roky dozadu. Potom sa táto podmienka zmenila keďže sporia aj slobodné mamičky, prípadne rodič sám po rozvode. V súčasnosti platí presne to, čo som napísala vyššie.