Môže banka žiadať o predčasné splatenie úveru, ak som bez práce?

splatters
14. mar 2012

Prednedávnom som si bral úver, ktorý som poistil aj pre prípad straty zamestnania, prácu som však opustil obojstrannou dohodou, takže poistenie úveru mi je nanič. Úver však naďalej splácam. Nemusím teda banke hlásiť, že som bez práce, keď úver platím stále načas nie?

maruschka
14. mar 2012

Pokiaľ sa banke platí načas, nie je dôvod niečo nahlasovať. Ak by sa nesplácalo, je problém. Vtedy treba ísť do banky, otvorene sa porozprávať a vyžiadať si splátkový kalendár, prípade s nimi nájsť iné riešenie. Ale prakticky ich to nemá čo zaujímať-až keď sa nedá z nejakého dôvodu splácať to budú riešiť. 😉 😉 😉

labelo
15. mar 2012

ak platis pravidelne splátky načas nikto od teba nebude žiadať o vyplatenie úveru,ak by si sa nahodou dostal do situacie,že nemožeš splácať ako píše maruschka je potrebne zajst do banky hned a riesit situaciu bud znížením splátok alebo odkladom splátok

vierasab
22. aug 2012

nie, je to v poriadku.

careamell
22. aug 2012

Hlásiť to nemusíš, no pokiaľ vieš, že možno budeš mať problém so splácaním, treba ísť do banky skôr a nie prísť, až keď budeš meškať so splátkou. Ak sa so splátkou omeškáš, za 10 dní budeš vedený v úverovom registri v čiernej listine neplatičov a mal by si problém, ak by si chcel v budúcnosti žiadať o nejaký úver. Vymazaný z neho budeš totiž až po piatich rokoch 😒