Ahojte, chcem sa opýtať na momentálnu situáciu a skúsenosti s hypotekou na RD. Aku výšku LTV vám banky dávavajú a či dostal niekto 90% LTV? A v akých bankach to bolo. Ďakujem
@erks SLSP nám 90% najskôr schválili a po dvoch dňoch zamietli...
@erks sice 4r naspat - SLSP 90%, dom na dedine pri okresnom meste
Ak ti dajú 90% tak je to výnimočný prípad. Väčšinou je štandard 80%, aby si si na zvyšok misela zobrať spotrebný úver a ten ma teda oveľa vyšší úrok. Kľudne sa ti môže stať, že splátka za spotreba je vyššia ako za hypotéku. My sme to dopredu vedeli ako to funguje a tak sme si požiadali o vyšší úver keďže sme mali ručenie. Sumu o ktorú sme žiadali sme navysili, aby tých 80% bolo presne toľko koľko potrebujeme, ale musíš mat v takej výške aj ručenie.
@luulinkaa A samozrejme v tej sume musí mať aj znalecký posudok... Myslím v tej navýšenej
Ja viem ako funguju hypotéky a co k tomu treba, len chcem vediet skusenosti ludi co brali na dom hypoteku teraz ci im dali aj 90% lebo poznam ludi ktorym dali aj teraz tak si robim prieskum lebo myslim si ze my mame vsetko co banky chcu teraz od bonity, cez polohu domu. cez prijem ze aka je teraz situacia na trhu. Ďakujem za odpovede
Nie teraz, tak neviem ci ti to pomôže, ale koncom 2019, keď už tiež oficiálne sa 90 percent nedávali. Tatra, SLSP a ČSOB boli v hre, kedze bola sanca na 90. Skoncili sme u CSOB s najlepším úrokom. Dom v dedine do 15km pri BA, naša 2. Hypo.
@erks niet zač. Samozrejme to slo len ako na výnimku (kvôli tým 90 %) , tzn. trosku dlhší schvaľovaní postup. My inak mame super poradcu, všetko cez neho sme riesili, hneď vedel kde je sanca. Obe hypo i refinancovanie cez neho sme riesili. Pošlem kontakt ak chceš, ale nenútim. Ale ktovie ako korona tento trh pozmenila. Pri 90 % rátaj s vyšším urokom, banky z toho ťažia že Ti dávajú takúto výnimku, tým to trosku kompenzuju. Ale to neznamená, že nemôžeš následne (po niekoľkých mesiacoch) požiadať o zníženie, či refinancovat výhodnejšie.
tatra 80%
@erks historia ti nepomoze... ja som 7 rokov dozadu dostal 110% na byt.... dnes je to maximalne 80% a splatna nesmie byt vyssia ako 60% z tvojho cisteho prijmu (minus zivotne minimum) a vinimky su od aprila este viac obmedzene.... A pri vinimke mas hned vyssi urok.
@miskooo1987 ale pomoze lebo nevies situaciu tak len tolko na to ci mi pomoze alebo nie. A 7 rokov dozadu porovnavat teraz nema zmysel. maximalne 80% to nieje pravda lebo uz so mza dva dni nasiel tolko ludi co dostali 90% a dnes mi to potvrdili aj v bankach ze na vynimku to ide stale a davaju bezne 90% aj ked vyssi urok ale co je to 0,89 oproti 1,5 nic co by stalo za zmienku tu ide skor len o to ze namiesto 1500 na urokoch zaplatis 2000 co je stale akceptovatelne...a podmienky hypotek ja dobre poznam a nas pripad je uplne vk luide lebo nam pri vsetkych podmienkach vychadza vyse dvojnasobok keby sme chceli mne islo len o to aka je teraz skusenost s 90% a to je vsetkooo...
tak dnes dostanes len 90, a to len na so stastim.... ono zalezi od banky a podobne... limit je od 1.4. ze len 5% ziadatelov mozu dostat nad 80%
@miskooo1987 trosku mas v tom bordel tak ti to vysvetlim aby si to mal ijasnene!! banky mozu stale poskytovat 29% hypotek do 90 LTV čo znamená že každa 5 hypotéka može byť 90 LTV a preto sa pýtam na skusenosti v tejto dobe corony či už to banky pustili znovu do obehu a upustili od opatreni co mali od marca. A tych 5% čo spominaš sa tyka výšky všetkých splatok čo človek ma ku čistej mzde čo znamená že do konca roka 2019 to bolo 80 % z 1000 eur mohol mat 800 eur splatky po 1.1.2020 už iba 60% čo je 600 eur a po a iba 15 % mohlo byť nad tuto úroven na vynimku a od 1.4.2020 už môže byť len 5% nad úroven 60% čistej mzdy a maximálne do 70% čistej mzdy. Tak toľko ku 90 LTV.
na RD max 80%
ltv 90% vacsinou byt krajske mesto a bonitny klient