ahojte potrebujem sa vyžalovat a možno mi poviete ze ja som ta vadna a nemám sa do toho starať ale ide o toto, už pol roka som späť doma u maminy (ta ma čoskoro 60 rokov) a som zhrozená ako plytva peniazmi a kupuje zbytočne veci a hlavne jedlo... vždy keď som prišla na víkend domov predtým tak som videla ze mame vždy nakúpené ale ako som doma tak ma to až zaráža a najhoršie že nakúpi a po čase sa to vyhadzuje do koša, a jej výhovorka že to kupuje pre mňa... Asi miliardukrat prisam bohu som jej povedala ze si kúpim sama na čo a kedy mam chuť, a strašne ma serie to vyhadzovanie....ked bola v práci tak som jeden deň triedila a vyhodila asi 5kusov 60litrovych vriec kde boli preexpirovane veci... co malo ešte záruku aspoň 2 a viac mesiacov som zaniesla jej sestre a jej mame aj susede jednej, ze ved aspoň nemusia kupovať a u nás by som vedela ze sa to zas len vyhodí, ale akonáhle bolo niekde miesto tak ho musela moja mama zaplniť novým nákupom...na nervy som z toho, priateľ mi hovorí aby som to neriešila a nevsimala si to ale ja to neviem aj vydržím ale potom zas nájdem niečo čo sa vôbec nemuselo kúpiť a už je to po záruke tak ma sliak triafa, ako pred chvíľkou som si všimla ze ma mama zoznam na nákup do lidla kde ma napísaný tatranský medovník a tie mrazené mini veterniky ale ona to neje lebo ma problémy s črevami a ja to neoblubujem, navyše ten istý medovník nám kvasi teraz v komore a mal spotrebu do decembra 2020 a nasla som ho len čistou náhodou... a kvôli tomuto sa hádame teda priznám sa ja sa hádam, lebo ma to trápi a vadí mi to aj skrz zbytočne vyhodené peniaze.... ďakujem ak ste sa dočítali až sem 🤦♀️🤷♀️... áno sú oveľa horšie problémy a choroby ale toto aktuálne vytáča mňa 🤷♀️...možno len potrebujem aby mi niekto povedal ze ja som ta co rieši zbytocne kraviny 🙄
Úplne ti rozumiem. Moja mama robí to isté. A nevyhovoríš jej to 🙂. Plný mrazák i chladnička a stále prikupuje...
poznam to, aj nasi podobne..rady, pomoc nepomahaju, este som za tu zlu ja, ze sa stariem..😒
a neni to tym, ze kedysi mali malo mozno ako rodina alebo deti, lebo sak nebolo ani tovarov tolko ani obchodov a tak, tak ma teraz potrebu skupit co vidi aby zas nezazila, ze nieco nie je?
Toto nakupovanie mize byt aj kompenzácia inej aktivity.
Nemá ani 60, to znamená te by ešte mala pracovať. Chodí do prace? Má priateľov? Lebo to nakupovanie mize byt pre ňu spoločenská udalosť. Potom keď nakúpi, cíti sa možno užitočná
Poradila by som sa s psychologickou, toto môže byt začiatok nejakej diagnózy
Moja mama to isté.... plná špajza múky, mlieka a ryže..hlavne keď to vidí v akcii tak kúpi rovno celý balík ....v chladničke zase samé tvarohy a smotany a pritom to málokedy využíva k vareniu...a ja to len vyhadzujem keď to je po záruke .... dohovárať môzem akokoľvek , neposlúchne...a ja už prestávam riešiť lebo sa zbytočne rozčuľujem
@kitycat tak ten mrazak extra mame aj my, a to mal byť len čas určitý a potom sa mal opäť vypnúť ale namiesto toho sa zaplnil aj ten... no je toho veľa ani sa to nedá všetko napísať...
@pribinak hej hej pracuje normálne 12tky ešte aj... aj keď spraví zoznam a ja sa ponúknem že nakúpim ale polovicu veci vynechám z pochopiteľných dôvodov tak sa nastve že prečo som to nekúpila a ide to toho obchodu potom sama... a kamošky no má dve také ale myslím ze su podobne "trafene" a čo sa týka jej mamy aj sestry tak su na mojej strane...
Tak ja nemám ešte 60, ale o hodne menej a tiež mám v špajzi 5 kg ryže, 10 kg cukru, aj zásobu múky, cestoviny, strukoviny, kompóty a 300 litrový mraziak. Ale u nás sa nič nevyhadzuje. A teda nemyslím, že by som nevedela hospodáriť.
@kaja01 taketo zasoby ma doma vacsina domacnosti ale spotrebujes a kupis dalsie, skor autorka asi narazala na take veci ako jogurt tvaroh smotana vies co dlho nevydrzi alebo veci ktore mama nespotrebuje lebo nepotrebuje
Nie su to kraviny. Je to nezodpovedne takto bezhlavo nakupovat. Trpi tym planeta ale aj rodinna ekonomika. A iste to ma aj dalsie nevyhody o ktorych je debata na velmi dlho. No co narobis. 🤷
@21anjelik19 ved zbytočne nervy a ozaj toto by nemal byt dôvod prečo sa niekto s niekym hada... ja som z domu už pár rokov a mala som iný režim v podstate vo všetkom... doma som sa prispôsobila opäť režimu maminy ale toto jedine ozaj nedávam, ináč by bola úplná pohoda
@21anjelik19 Tak pokial to po záruke aj neje...Lebo aj to sa dá ☹
Podľa mňa to nevyriešis. Títo starší ľudia to majú spojené s :
A) vojnou
B) komunizmom
V oboch situáciách mali malo a tak majú v mozgu takú časť ktorá im hovorí ze urob si zásoby ako škrečok, lebo bude horšie 🐹.
Neovplyvnís to a ani ich nezmeníš. Skus to brat z tej lepšej stránky = najedz sa vždy keď dôjdeš z čoho chceš, naber si aj domov, ponukni susedky..mozno aj nejakého bezdaka. 😀 Inak ti asi neporadím.
Naši majú plnú mrazničku mäsa, netuším načo.. Tak na 5 mesiacov. A stále keď ubudne dokupuju 🙄 sú raz takí.
Ja som tiež ešte dočasne pri mame a úprimne sa teším keď odídem nebudem musieť toto riešit ale zároveň sa aj bojím toho ako to bude ďalej pokračovať lebo moja mama nielen jedlo ale aj somariny čo nikdy nevyužije....keď kúpi raz obliečky na periny tak ich kupuje dovtedy kým ich nemá kam dávať .... a najhoršie je že jedna sestra ju v tom "podporuje" a chváli aké pekné, ale nevidí že je to už chorobné ..... o to ťažšie keď vidí mama že ju v tom niekto "podporuje"
@denopeno no aj to som ju už raz priatihla ako tú smotanu po záruke leje do omáčky alebo tvaroh po záruke dáva do kolienok .....
@21anjelik19 To dôverne poznám ☹ A potom žalúdočné ťažkosti
@denopeno pravda a potom sa sťažuje že ju bolí žalúdok .....ale povedať si nedá
@21anjelik19 uteráky a navlecky z lidla jaj ďalšia kapitola 😂😂😭😭😭.... som jej raz od nervov povedala ze po jej smrti to pôjde všetko do nejakého centra pre sociálne prípady a keď to tam nebudú chcieť tak budú mať psíkovia z útulku
@21anjelik19
@denopeno
Smotana po záruke nemusí byť vôbec pokazená. Práve možnosť dať ju do omáčky je úplne normálna vec, tam sa prevari poriadne takže baktérie I keby sa tam nejaké dostali človeku neublizia. Po záruke sa nemá jest čerstvá (ako príloha).
@21anjelik19 aJ už sliznúca šunka je ešte dobrá....škoda vyhodiť. Je to smutné, tiež. Občas som zúfalá
Autorka ..... a asi ani to nepomohlo však? U nás najhorsie aj to ze mi jedny obliečky dala aj na vianoce ako darček...akoro ma rozdrapilo keď som to videla .... dostala som ich 2x po sebe na vianoce....tesim sa na dalsie 🤣
@lenkakravcova Veď trošku po záruke - nehovorím, že hneď na druhy deň treba vyhodiť. Ale keď je dlhšie po záruke a zjavne už zlá a nevhodná na konzumáciu. o tom sa asi bavíme....
@denopeno presne aj toto .... ja takisto ..😏
@21anjelik19 Aj obliečky....poznám to tiež. Ale len na skladovanie. Dookola sa obliekajú tie isté. Z nových sa nevyberá. Ale načo ich odkladá netuším. A pri tejto otázke nedostanem odpoved.
Moja mamka detto. No ju absolútne chápem: mala hrozne detstvo a prvé manželstvo ešte horšie. Jej švagriná (otcova sestra) bývalá vedľa nás. A ona chodila k nám ako doma: do komory, do chladničky,do záhrady na úrodu, do kurnika pre vajcia... Keď jej moja mamka nechcela dať,tak bola v rodine lakomá a najhoršia... Je toho toľko až by som dokázala knihu napísať.
A teraz je moja mamka na tom finančné lepšie,tak kupuje aj to čo netreba. Chvalabohu,že nemá veci po záruke. Napr. robí v kuchyni. Odtiaľ by si mohla doniesť navarené jedlo. No ona radšej pôjde kúpiť si niečo na večeru na čo má chuť. Jedno sa nedoje a už varí ďalšie. Býva sama. Keď prídem k nej,tak vypratávam chladničku a mraziak. Už som jej kúpila menšiu chladničku a pomohlo to- kupuje oveľa menej do zásob. Neriešim to. Nech si dopraje.
A ináč má momentálne v pivnici 4 kartóny po 12 ks mlieka 🤦
Aha...
Chorobné nakupovanie, inak nazývané aj oniománia, vie rovnako ako drogy zruinovať nielen vás, ale aj vašu rodinu. Oniománia patrí medzi impulzívno-kompulzívne poruchy, pričom môže mať viaceré formy od nuktavého míňania peňazí na zbytočnosti (shopoholizmus), cez nutkavé nakupovanie, až po závislosť od nakupovania.
Ako ale rozlíšiť, či len radi nakupujeme od skutočného problému? Zhrňme si hlavné črty tohto ochorenia:
pred samotným nakupovaním pacient pociťuje veľkú neodolateľnú chuť vlastniť vyhliadnutú vec
v čase nákupu pociťuje veľkú eufóriu
môžu nasledovať krátkodobé výčitky typu „zase som neodolala“
pacient si vyhliadne v obchode ďalšiu vec, ktorú „musí mať“
nakupuje aj tovar, ktorý nepotrebuje ani nevyužije, v byte má sklad
neustále hľadá prostriedky na kúpu vyhliadnutých vecí
často je neúmerne zadĺžený, zhoršujú sa rodinné vzťahy, klame a zavádza, trpí depresiami, môžu sa pridružiť aj poruchy príjmu potravy, či iné závislosti.
Chorobným nakupovaním zvyčajne trpí viac žien ako mužov a samotnými spúšťačmi môžu byť samota, stres, partnerské nezhody, ale aj voľné finančné prostriedky. Príkladom sú napríklad aj ženy, ktoré po prevalení nevery manžela nachádzajú útechu práve v obchodoch. Takéto správanie môže byť nebezpečné, ak sa nepodchytí včas.
Myslim, ze moja mama ma to iste... Ja to nastastie nevidim lebo byvam daleko a domov chodim velmi malo... Priam sa mi to stiti a mam migrenu len na to pomyslim. Lebo moja mama byva sama ma vecne plnu chladnicku a dokupila extra mensi mrazak na maso... Az mi je zle len som si spomenula... Je to boj s veternym mlynom... Myslim, ze sa u nej zacina prejavovať nejaka porucha lebo nezhromazduje len jedlo ale aj ponozky, ktore nemaju par a ine chujoviny.. Ach 😢