Ahojte! Stále mi vŕta v hlave,či je to dobrý ťah alebo kašľať nato. Hypotéku máme z ČSOB,teraz je možnosť mesačnej jednorazovej splátky je to síce od cca 50-400eu.
Skráti sa doba splatnosti o nejaké mesiace. Rozmýšľam keď dám napr.teraz tých 400 a potom zase niekedy keď sa mi bude dať... Išli by ste do toho?
Nie, nešla by som do toho, ak budeš dávať tú mimoriadnu splátku raz za čas.
to myslis ze mesacne das viac ako treba? my vo VUB mame ze raz rocne zlozit kolko chceme (max 20 % celej sumy) a vyuzivame to. Chceme splatit co najskor
Máme rezervu,s tou nechcem hýbať. Ale keď sa mi sem tam podarí ušetriť niečo,žeby som tam vložila alebo aj tých cca 100eu mesačne navyše k hypotéke,teraz je taká možnosť v ČSOB.... Aspoň znížiť dobu splácania... Joj akosi neviem...
Ak sa rozhodujes medzi tym, ci tie peniaze minut alebo dat ako splatku, tak samozrejme radsej vyplatit dlh (zalezi aj aku mas urokovu mieru). Ale ak mas este dlhu fixaciu a dobru urokovu mieru - a tie peniaze radsej investujes - momentalne je celkom dobra situacia a je celkom predpoklad ze akciove trhy pojdu pomaly hore. Vacsina velkych bank ponuka ETF fondy (je to mix akcii) a mas dobru flexibilitu a relativne dobry (negarantovany!) vynos.
@laura07 no ved prave na tom ucte ti zerie peniaze inflacia 🙈 to je naozaj vyborna financacka :D
@milanemila ona výborná je. Ja som lenivá to ďalej riešiť ⛱
@zuzanaete suhlasim a teraz duplom ak idu uroky na hypo hore a napriklad konci fix, tak samozrejme je lepsie vyplatit a znizit si istinu ako nechat peniaze na beznom ucte 🙈 a ked niekto take nieco spravi (na zaklade rady neschopnej financacky), tak pochybujem, ze je schopny investovat peniaze sposobom, aby mu tych 5-7% zarobili 🤷🏼♀️
@laura07 tak poradit nechat peniaze na beznom ucte a nesplatit cas hypoteky pri rastucich urokoch je uplne mimo. Nehovorim, keby ti tie peniaze niekde dalej zarabali, ale takto je to uplne zle.
@milanemila tak pozor. Ja mám stále úrok 1,2 🤫 boli sme fixnut pred tým celým šialenstvom. Zas nie som úplne blba. Len mne sa nechce hľadať fondy a podobne ptakoviny. Tak či tak, žiadne ti nezaručia výnos a žiadne ti nezaručia stratu 🤷♀️
@milanemila a kde ich mám dať? 🙂
@laura07 my sme tiez fixli na 10 rokov 0,99% tesne predtym ako zacali rast uroky. Tak ak tych 20k je jedina rezerva, tak ok maj ich na ucte keby sa nieco stalo. Fondy su z dlhodobeho hladiska najlepsia investicia, my sa s muzom s tym viac menej hrame, lebo nas to bavi. Tak ak by si ich dala aj na nejaky podpriemerny sporiaci ucet v banke, tak aspon nejake % dostanes a ked ti nude koncit fix a dostanes urok 7% tak potom och pouzit na hypo.
@erikad82 tato moznost je v csob kazdych 31 dni. Klient si moze takto skratite dobu splacania, alebo znizite splatku. Takze sa to da kazdy mesiac, minimum je tych 50 eur.
@milanemila som rada že máš prehľad, že je to moja jediná rezerva 😁 asi by som nad tým viac uvažovala, keby ma to tlači.
Ja sa hrať s peniazmi nechcem. Je to hazard. Ak Vás to baví, robte si tak.
@milanemila a úrok 0,99? Vážne? Nevymyslaj. Baťa tu bol už dávno a takéto úroky nedávajú banky už ani omylom. Zaokrúhľujú.
@laura07 ano mame na 10 rokov fixnute 0,99% brali sme 80% tak snad viem kolko mam urok 🤦🏼♀️ a tu mas screen k tomu tvojmu zaokruhlovaniu :D
Napisala som AK tych 20k je jedina rezerva, tak skus citat to co je napisane ;)
Veď jasne že využiť...čím skôr splatíte, tým menej preplatíte...kto berie teraz hypo za 4.5% a požičia si napríklad 80 000€ , vráti za 30 rokov takmer 160 000€...ale kto má fixnutú staršiu hypo za 0.99% na 10 rokov, tak sa nemá kde ponáhľať, keďže napr. FIO má teraz sporiaci účet s 2% zhodnotením...všetko závisí od výšky úrokov...
Ja ak budem mať extra peniaze tak plánujem robiť tieto mesačne splátky navyše. Hlavne nechcem aby mi mesačná splátka išla hore ani po ukončení fix tak do vtedy budem musieť vypočítať kolko budem musieť mať splatené. Ale dosť špekulatívne lebo nemôžeme vedieť koľko budú úroky v budúcnosti
@milanemila všetci sme brali 80% alebo menej. Však viac ani nedajú. Oukej. Tak gratulujem k 0,99. Som myslela, že take už ani neexistuje. Prenasali sme a takáto možnosť nebola nikde. Alebo to proste už pri rozhovore zaokrúhlili na 1%. Ale tak treba si to užiť. 😏 takto dobre už nikto nenakúpi.
@erikad82 a tp nemozes robi kazdu sekundu do vysky 20% z uveru? my to mame tak. na to mam aplikaciu . ukazuje mi kolko moze bez pomuty vyplatit.
Záleží aký máš úrok a ci ti tie peniaze nebudú chýbať. Ja radšej každé navyše šetrí na sporiace produkty, lebo úrok mam asi pätinu z teraz bežných úrokov. Takže sú to peniaze zadarmo a tieto zhodnocujem
Nie lebo 400 eur je nič. Keby 4000 eur tak hej ale 400 je moja 1 splátka
Aha mesačnej, ja ze myslíš raz ročne
Mesacne tak skus keď máš navyse