Metóda zápočtu alebo metóda vyňatia príjmov pri švajčiarskych príjmoch

martina374
9. máj 2017

Ahojte, potrebujem poradiť ohľadom daňového priznania. Mám príjmy zo Švajčiarska a neviem akú metódu použiť? Našla som síce niečo na nete, že Slovensko asi podpísalo zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia ale nedopátrala som sa k štátom ktoré tam patria. Respektíve som tam nenašla Švajčiarsko. Môžem použiť metódu vyňatia príjmov? Prosím poraďte mi. Ďakujem.

evittam
9. máj 2017

@martina374 Ahoj, Švajčiarsko - zápočet dane. Mám tabuľku o zaradení štátov. Pošli mi e-mailovu adresu do IP a pošlem ti to. Mám to v pdf a tu sa dajú posielať len fotky.

evittam
9. máj 2017

@martina374 Tuná to máš:
https://www.financnasprava.sk/sk/danovi-a-colni...
Otvor si toto okno:
•Metódy na elimináciu dvojitého zdanenia príjmov plynúcich daňovým rezidentom SR zo zdrojov v zahraničí (zmluvné štáty)

1andrea111
9. máj 2017

@martina374 môžeš použiť aj metodu vyňatia, ktorá je výhodnejšia ak bol príjem zdanený:
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...

Pri príjmoch zo závislej činnosti vykonávanej v zmluvnom štáte však môže rezident SR využiť výnimku, ktorú ukladá zákon o dani z príjmov a na elimináciu dvojitého zdanenia týchto príjmov použiť metódu vyňatia príjmov (aj napriek tomu, že v danej zmluve bude uvedená metóda zápočtu dane), ak tieto príjmy boli v zahraničí preukázateľne zdanené a ak je tento postup pre neho výhodnejší. Metódu vyňatia príjmov môže použiť aj ten daňovník, ktorý poberal príjmy zo závislej činnosti vykonávanej v štáte, s ktorým SR nemá uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojtého zdanenia avšak za podmienky, že jeho príjmy boli v tom štáte preukázateľne zdanené.

martina374
autor
9. máj 2017

@evittam
@1andrea111 no doteraz tu surfujem po nete na tuto temu, uz som nasla aj ja tieto odkazy co ste mi poslali, takze Švajčiarsko-metóda zápočtu, ale ak je to vyhodnejšie možem použiť vyňatie ano?.....tak asi použijem vyňatie......len tá veta: avšak za podmienky, že jeho príjmy boli v tom štáte preukázateľne zdanené. Ako to dokážem že bolo zdanené? Može to byť to, že na papieri od zahranič.zamestnávateľa je posledná položka uvedená že daň a suma? tak to je toto,ten doklad,že to bolo zdanené??

1andrea111
9. máj 2017

@martina374 áno, na potvrdení od zamestnávateľa musíš mať vyčíslenú daň, ktorú Ti zrazili, ak tam máš, použi metódu vyňatia