Mesačný rozpočet - 2 dospelí, 2 školopovinné deti

vzugar
8. okt 2024

Ako vychádzate z rozpočtom? Obaja z manželom pracujeme a máme 2 školopovinné deti. A vychádzame len tak tak. Manžel je robotník z veľa nadčasmi, ja administratíva. Najviac míňame na potraviny, a to nekupujem žiadne hlúposti.

tilly
8. okt 2024

Minule sme sa tak bavili so známymi, že na taký bežný život potrebuješ minimálne 3000 mesačný rozpočet. To nijako nevyskakuješ.

vzugar
autor
8. okt 2024

Aj mne sa zdá, že čím viac zarábame tým je to horšie a možno aj bude ešte horšie v tejto republike.

anajka266
8. okt 2024

@vzugar nezáleži vôbec na príjme..ale na výdavkoch… hypo prípadne nájom býva najvyššia položka väčšinou..najľahšie sa žije, ak človek nemá ani jedno z toho😀

rosannar
8. okt 2024

nezalezi kolko zarobis ale kolko ti ostane ked poplatis všetky výdaje, potom si to treba rozdeliť na tyždne ale tiež niekedy uvažujem, že mi niekto kradne penazie z účtu😂

zic
8. okt 2024

Mozes si skusit zapisovat (alebo spatne pozriet), kolko ste kde pominali a zvazit, ci to bolo nutne (v style cigarety, alkohol, posilka, kino apod)...
Ak nic z toho uz nemozeste skrtnut, tak jedine snazit sa zvysit priijem. V podstate matika nepusti...

btus
8. okt 2024

@tilly koľko? Veď to nemáme ani pri spočítaní naších výplat dohromady.

btus
8. okt 2024

vychádzame v pohode. Vyplatíme hypotéku a všetko ostatné a ešte odložíme cca 200 E. A to 3x do týždňa precestujeme s dieťaťom na tréning cca 370km. Nevyskakujeme, ale nie je to až také hrozné. Našťastie neznášame dovolenky v rezortoch ( unudili by sme sa k smrti), takže stíhame našetriť aj na dovolenku podľa naších predstáv.

cookie29
8. okt 2024

@tilly je Ti jasne, ze dochodky sa na SLovensku pohybuju okolo 500-600€ ? Ja viem, ze deti spotrebuju nemalo, ale dochodcovia tiez najma lieky, lekari atd. Cize ak su dvaja, tak z 1200 € by podla Teba nevyzili

@vzugar nesmerne zavisi aj od toho, kde zijete. Velkomesto a dedina na vychode su dva rozne svety, co sa tyka poloziek. Ale je fakt ze strava a potraviny su nehorazne drahe a pokial nemate moznost mat nieco domace, tak to ide do slusnych vysok

vzugar
autor
8. okt 2024

Takže podľa odpovedí musím niečo robiť z mojim rozpočtom. Viac škrtať asi. Bývame pri Bratislave. Takže je jasné že aj väčšie výdavky, hlavne na deti.

tilly
8. okt 2024

@cookie29 bavíme sa o rodine s deťmi, nie o dôchodcoch. Tí majú predsa nižšie výdavky, teda ak nepotrebujú drahé lieky... porovnávať rodinu s dvomi deťmi a pár dôchodcov sa nedá.

tilly
8. okt 2024

@btus hovorili sme o slušnom živote v Bratislave... veď len deti čo stoja. Ja veľa nespotrebujem, ale deti stále niečo potrebujú. Školský výlet, krúžok, kamaráti...

mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vzugar
autor
8. okt 2024

Ale v zahraničí majú iste aj iné prímy.

cookie29
8. okt 2024

@vzugar Ale aj naklady. A naklady rastu neporovnatelne rychlejsie ako prijmy

puertorico
8. okt 2024

závisí to od výdavkov. niekto platí hypotéku 400€ na dom, my teraz pri týchto šialených úrokoch musíme kúpiť niečo v čom budeme bývať a hypo na byt nás mesačne vyjde 800€ . plus energie, všetko . ak by sme aj my platili len o polovicu menej za bývanie , tak by sa nám ľahšie odkladalo . a to nehovorím o autách . skoro v každej rodine sú dve autá .
niekto má na celý mesiac 1000€ a aj odloží , niekomu by to nestačilo ani na týždeň . je to aj o tom ako si zvyknutá žiť , míňať a čo potrebuješ. niekedy mám pocit že čím viac chcem usporiť, tým väčšie sú výdavky.

muchotrafka298
8. okt 2024

U mna dost pomohlo /nemam ale zlozenie ako ty/, ze som si spravila XLS tabulku s tym, ze som si tam zapisala kazdy vydaj, ked som bola v obchode/eshop. MImo toho mam kazdomesacne tie iste vydavky, tie su tam na cely rok uz nahodene. Mozes mat appku, tabulku, pisat si na papier, to je na tebe. Tak ale uvidis, ze na co davas peniaze a kolko. U mna su potraviny coraz vacsia polozka, ale nemam nic domace ani zadarmo zo zahrady, cize vsetko kupujem a na ovoci a zelenine nechcem setrit.

amelia89
8. okt 2024

my mame sialenu hypoteku, byvame v Prahe, potraviny, skolky, atd. my sa smejeme ze my sme taki chudobni milionari, mame dobre platy ale aj fajne vydavky takze ziadne mercedesy sa u nas nekonaju 😂

btus
8. okt 2024

@tilly to potrebujú deti všade. Ale ako vravím, 3000 nemáme s manželom ani po sčítaní naších výplat dohromady. Takže, musíme vyžiť z menej peňazí. A dá sa. Musí sa dať. Ale asi máme íné nároky na život ako vy. Ale napr máte výhodu- za krúžkami neprecestuje týždenne cca 350-400 km.

amelia89
8. okt 2024

@btus a presne preto je uplne bezpredmetne porovnavat si vyplaty vseobecne lebo nevieme ake vsetky skryte vydavky ma kazdy clovek. niekto ma drahe kruzky,niekto pomaha rodicom,niekto ma obrovsku hypo. mozno my mame o 2000€ vacsie vyplaty ale po odratani nasich nakladov sme na tom rovnako ako clovek s uplne inou vyplatou.

vzugar
autor
8. okt 2024

@muchotrafka298 Presne mám tabuľku a zapísané čo musím zaplatiť a čo mám voľné peniaze. Je to ale stres keď musím vyberať či môžem napr. tenisky deťom kúpiť teraz alebo neskôr v zľave atď.. A na život nemám veľké nároky. Nechodíme na zahraničné dovolenky ani na zimné, ani kino ani alkohol ...

tiezjedna
8. okt 2024

@anajka266 u nás sú najväčšie položky autá a potraviny. Hypo je proti nim zanedbateľná (14 tisíc Kč)
@amelia89 presne tak. Príjem nevypovedá vôbec o ničom.
@vzugar zvýšiť príjem nie je možné? Pretože ak nevychádzate a pritom hospodárite rozumne, tak inú možnosť nevidím.

vzugar
autor
8. okt 2024

@tiezjedna Áno jedine zvýšiť príjem, ale sme radi že máme prácu blízko domu, a aj deťom sa musím každý deň venovať ( úlohy, krúžky a pod.) nemôžem byť v práci od rána do noci. Je to zložité. Len som chcela zistiť ako to majú iný.

tiezjedna
8. okt 2024

@vzugar jasné, to chápem, ale je treba to prebrať s manželom. My máme tri deti a zvládame pri tom dve firmy, a rozhodne to nie je o tom, že by sme domov chodili o ôsmej a deti nám strážili opatravateľky... Nemôže manžel zmeniť prácu?

anajka266
8. okt 2024

@tiezjedna áno tak záleží aj od toho aké ma človek priority.. ja som si kúpila jazdenku za našetrené a mesačne prejazdím max 100€ aj to musím každý deň niekam aby som tolko nalietala…servis nie je drahý ako pre luxusné auto, poistka tiež pohoda.. a to poznám ľudí s novými autami, ktorí idú radšej vlakom do práce a peši do obchodu lebo šetria na benzíne a šetria aj svoje autíčko ktoré splácajú…

katka700
8. okt 2024

@vzugar vychádzam ltt, len začiatok školského roka stal cez 500 éčok a to sú deti na štátnych školách kde je vzdelávanie akože "bezplatné". Najviac s*rie že mať takúto výplatu 5 rokov dozadu som absolútne spokojna a žijem kľudne bez stresov. Teraz je to o hubu a desím sa čo zas zdražie. Ale takto žijú všetci kolegovia s deťmi.

slniecko5
8. okt 2024

Odporúčam pouvažovať ako viac zarobiť, budúci rok vzhľadom k vyššej dani ceny všetkého pôjdu hore. Plus daňový bonus klesne.

tilly
8. okt 2024

@btus ja nikde nepíšem, my máme taký rozpočet. Úprimne netuším, aký máme rozpočet, keďže ani jeden z nás nemá mesačný príjem. Píšem, že sme sa bavili v kruhu známych, že minimálne 3000 mesačne je taký základ na taký bežný život.

tiezjedna
8. okt 2024

@anajka266 my máme autá nové, nikdy sme nemali žiadne dlhšie ako 5 rokov. A rozhodne ich nešetríme, proste auto je vec, ktorá má služiť nám, a nie my jemu. Náš "problém" je, že máme radi výkonné a pekné autá, takže živíme dve + dodávku, bez ktorej sa neobíde firma. Ale tie náklady boli len konštatovanie, nie sťažovanie si. My všetky v pohode poplatíme, inak by sme ich nemali. Počítať vieme👍

anajka266
8. okt 2024

@tiezjedna rozumiem,to nebolo voči tebe,len konštatovanie..že veľa ľudí by aj malo kde viac ušetriť ale radšej si odoprú základný štandard…ja zas dám viac na výlety, zážitky,reštiky a darčeky a nebudem splácať plechy..

kikushaa
8. okt 2024

Spolocny cisty prijem mame cca 2400 vychadzame zatial ok, deti 5 a 10, byvame v bratislave, aj ked je pravda ze coraz viac sa zaciname pozerat, co kolko stoji.