Mesačné náklady v dome

krkavcia_mater
5. sep 2020

Dobrý deň, uvažujeme nad kúpou domu cca 160m² obytné priestory, podlahové kúrenie na plyn, varenie plynom, novostavba. Doteraz sme byvali na byte, takze naklady podstatne nizsie ako v dome. Kolko platite vy bez hypotéky? vratane internetu televizie, odpadu?
Dakujem

krkavcia_mater
autor
5. sep 2020

Dom by bol lokalita Ba az Senec

lujza123
5. sep 2020

@krkavcia_mater 4 Izbovy panelakovy byt 90 m2 náklady 230 eur, teraz rodinný dom zrekonštruovaný 80 m2 110 eur mesačne (vrátane daní, smeti, dreva na zimu aj internetu)

Na dome sú vždy nižšie náklady ako na byte vzhľadom na m2.

Spýtaj sa na energický certifikát domu a mesačne náklady, tie sú u novostavby ľahko predpokladátelne. A tak isto je naozaj rozdiel aký je to dom, v pasívnom dome sú tie náklady úplne iné ako v klasickom napriklad

suzitok
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
loginexistuje
5. sep 2020

Ak je to solídna novostavba náklady budú polovičné oproti bytu

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mlska19
5. sep 2020

85m2,mesacne naklady 100 eur,pocitam v tom vodu,elektrinu,drevo,internet,odpady,zatial sme dvaja.Dom nie je zatepleny,je z nepalenej hliny a Ytongu,okna nove,ale drevene, zalievame zahradu.Uvidime,ako to pojde hore,ked pribudne dieta a podkrovie,ktore prerabame (dalsich 65 m2).

korra
5. sep 2020

nemame sice novostabu, dom cca 50 rocny po rekonstrukcii, pocha do 150m2, kurenie+ohrev vody plyn 90e, elektrika 50e, voda 20e, internet 25e, smeti rocne 80e na nadobu, momentalne sa napajame na kanalizaciu - tam este naklady mesacne neviem....

dee01
5. sep 2020

@lujza123 fíha, to ale teda kurite len drevom? Lebo my platíme len za plyn toľko mesačne...je pravda, že m2 máme 2x toľko, ale i tak si myslim, že náklady na dome sú vyššie ako v byte...plus výdavky okolo domu..ale záleží aj teda od iných aspektov..

demetria
5. sep 2020

Nepoviem ti presne cisla, ale platime polovicu oproti bytu s polovicnou vymerou ako nas dom.

eliska13
5. sep 2020

@krkavcia_mater náklady v dome máme o polku menšie ako v byte.Kurime podlahovkou, práčka, umývačka idú denne.Elektrikou nešetrite
Ak to bude nízkoenergetický dom či máte solar budeš to mať ešte lepšie my máme tehlový klasiku

mimca77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
5. sep 2020

@krkavcia_mater V dome budes platil energie len tie, ktore ti prejdu meracmi. Takze nebudes platit ziadne straty, ako platis spravcovi v byte. Preto sa moze stat, ze to bude menej, ako v byte. Vsetko zavisi od tvojej spotreby, ako casto peries, kupes sa, ci mas rada v byte velmi teplo, alebo menej, ci mas usporne ziarovky a spotrebice, ci budes platit dan a odpad vo velkom meste, ci na dedine. Takze porovnavat sa s niekym je irelevantne.

draik
5. sep 2020

Pri porovnaní dom vs byt netreba zabúdať na to, že v tzv. nájomnom pri byte je aj fond opráv. Samozrejme, ak sa použije na výťah, tak ten v dome spravidle nie je, ale môže sa fond použiť aj na opravu-výmenu-rekonštrukciu strechy, na čo v prípade domu treba odkladať. Rovnako tak síce dodávka tepla/teplej vody bude drahšia v byte (ak nemá samostatný kotol), ale zase v dome treba mať pripravené e na opravu/výmenu kotla. Čiže energie a spol. sú bežne nižšie v dome, ale v skutočnosti z dlhšieho hľadiska je tá úspora pre uvedené skutočnosti o niečo nižšia.

deti95060810
5. sep 2020

rod. dom. 140 štvorcov obyt. plochy, zateplený, skolaudovaný, pomerne nový - neviem dokedy sa počíta že dom je nový
plyn - 36 e/ mesiac
elektrika - 25 e / mesiac
smeti - cca 80 e/ rok
voda - cca 90 e/ 6 mesiacov
poistka domu - 50 e / rok
plynom kúrime, varíme, hrejeme vodu.....

matapo
5. sep 2020

...170 m2, akurat varime na elektrike a cez zimu kurime aj v krbe ale tak naklady mame mesacne: 80 eur plyn, 30 eur voda, 30 eur elektrika, cca 20 eur internet, no a potim positka, smeti,...ale to platime 1-2x rocne. Sme 5 clenna rodina, takze pracka kazdy den, 3 detske izby takze svieti sa dost aj kuri sa dost cez zimu, sprchovanie alebo kupanie kazdy den... Preplatky pri rocnom vyrovnavani ak mame vacsinou velmi male, sem tam aj nedoplatky ale tiez velmi male...

lujza123
5. sep 2020

@dee01 ano kurime takmer iba drevom, mame kachlovu pec ta ma polovičnú spotrebu oproti klasickým krbom. Plynom sa kúri iba keď sme preč alebo ked veľmi mrzne tak v najzadnejsej izbe sa občas termostat spustí kúrenie..

Ono veľa zalezi od stavu samotného domu, my mame 90 rocny dom, ale dobre zatepleny, 3 skla atď...

vratislav_
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vratislav_
Odpoveď bola odstránená
Zobraz