Materstvo a doktorandské štúdium

pusinka79
22. aug 2017

Ahojte mamičky. Chcela by som sa tu poradiť, počuť váš názor ... 🙂 Na začiatok spomeniem, že mám dlhodobého partnera s ktorým žijem a plánujeme spoločnú budúcnosť, rodinu. Po skončení magisterského štúdia ale váham aj nad alternatívou, že by som si dala prihlášku na postgraduál a pokračovala ešte ďalej na doktorandské štúdium. Odrádza ma ale fakt, že keď doštudujem VŠ budem mať 25 rokov. Ak by som pokračovala na doktorandské to sú minimálne ! + tri roky štúdia. No scenár mať (pri najlepšom) 28 rokov a len doštudované a nič odrobené v praxi ma odrádza. Nehovoriac o tom, že to už je vhodný vek na dieťatko. Viem, že sa dá doktorandské štúdium prerušiť a počas toho mať bábo atď... Ale mňa skôr zaujíma aj ta finančná stránka celej veci. Z doktorandského štúdia mi nevyplatia žiadnu materskú, nakoľko doktorandské štúdium sa vypláca formou štipendia. Na rozdiel, keď by som po škole išla rovno do práce a odrobila si určitý čas, vypočítali by mi príspevok na materskú. Baby čo vy na to ? Sú tu nejaké doktorandky alebo mamičky, ktoré niečo podobné riešili ? Ďakujem a prajem krásny zvyšok dňa 🙂

maminuska
22. aug 2017

@pusinka79 ano ja som takéto niečo riešila ale až pri druhom dieťati , prvé sa mi narodilo už na vysokej a volila som pracovať a potom ísť na materskú a potom urobiť si doktorát.
Dnes ten doktorát nemám a ani troška za ním nebanujem 🙂 , pretože som získala prax a reálny pohľad na moju profesiu práve tou prácou . Dnes si my praktici robíme skôr s teoretikou srandu .

chellina
22. aug 2017

A nechces si urobit PhDr maly doktorat ktory mas tusim za rok hotovy staci ti napisat pracu a odstatnicovat ? Ja som akurat tehotna a ak sa bude dat popri drobcovi si to chcem tiez urobit a drahy tiez, leno sme teraz dokoncili externe Mgr. v máji a celkom nas to laka aspon tak zo srandy to mat neni to nic narocne

maminuska
22. aug 2017

Dnes si my praktici robíme skôr s malo tam byť z

updatevani
22. aug 2017

@pusinka79 kludne mozes ist na PhD, je moznost normalne denne studovat a ked otehotnejes dat si individualny studijny plan 🙂 a taktiez ti normalne pojde to doktorandske stipendium 😉

sadika
22. aug 2017

mozes ist pokojne na postgradual, akurat si budes platit nemocenske poistenie - dobrovolne. Z toho stipka to zas az tak vela neukroji. Ja som to tak malacele 4 roky som si platila ale otehotnela som az po nastupe do prace a odrobenych dalsich 4 rokov 🙂

updatevani
22. aug 2017

@sadika ahojky mozem pisat spravu ohladom toho poistenia ? potrebujem poradit ja zas v tomto..

sadika
22. aug 2017

skus, ak budem vediet poradim

evittam
22. aug 2017

@sadika Dobrovoľne nemocenské poistenie už neexistuje. Musis platit cely balik. Co z minima v r.2017 predstavuje 155.18Eur. A aby si mala narok na MD musis mat NP minimalne 270dni za posledne dva roky pred pôrodom. A MD by bola v tomto prípade cca 330Eur/mesiac.😉

pusinka79
autor
22. aug 2017

@evittam perfektna odpoved, dakujem ti 🙂 to som potrebovala. No a ked si to prepocitavam, neviem ci sa mi to financne cele vobec oplati. Keby idem do prace kde zarobim povedzme 600 eur v cistom, dostanem neporovnatelne vyssiu matersku a balik poistenia za mna odvadza zamestnavatel.

evittam
22. aug 2017

@pusinka79 Zo zamestnania neplati odvody len zamestnavatel ale aj zamestnanec.😉

pusinka79
autor
22. aug 2017

@evittam samozrejme 🙂 no ale finacne je doktoradske ovela horsie. :(

janedoe
22. aug 2017

Ja ti na to odpoviem asi takto. Neries, neplanuj 😊 Ja si za to dodnes nadavam. Tiez som si vsetko pekne premyslela, naplanovala a potom skutek utek. Na 100% som vedela, ze chcem PhD., potom si 5 rokov odrobit, nech sa mam kam vratit a az potom babo. Ale hm.... ono akosi neslo az tak rychlo, ako som si predstavovala a drobca som mala az v 32.

Ja som si platila sama poistenie prave kvoli tomu, nech mam aspon aku taku matersku, ked otehotniem. A stipendia su teraz pomerne vysoke, takze poistka nie je az taka palka. A ako ti pisali baby, da sa kludne otehotniet aj pocas studia a ist na matersku. Potom si ho dokoncit. Mam kamaratku, co pocas doktorandskeho hned dve 😉 Ale ak by si rozmyslala nad babom, tak skus vydrzat do dizertacnej skusky. Tu je podla mna dobre mat za sebou, nech sa nemusis pri drobcovi ucit. Potom uz len dopisat pracu a obhajit 😊

A hm.... ak ta oblast studia nebavi, nemas to ako vyuzit v praxi a nechces zostat na fakulte. Tak by som na doktorandske ani nesla. Ale ja som uz vyhorena 😂 A mam napr. studijnu oblast 😊

xevulax
22. aug 2017

Osobne by som sla radsej pracovat a do praxe- PhD. si vies kedykolvek dorobit. Pokial teda nechces zostat na fakulte. V praxi som sa zatial nestretla, ze by PhD. Nejak zavazilo v pracovnom zivote. Taktiez poznam ludi, ktori si robili PhD. Popri praci. A aj x ludi ktori vraveli, ze im to boli na nic.

liz_lemon
22. aug 2017

@maminuska a to teoretikou je správne? :D

luliu
22. aug 2017

@pusinka79 treba si uvedomiť co chces. Ak chceš pracovať vo vede, na SAV, na vš PhD. titul ma zmysel. Ale ak chceš pracovať niekde v súkromnej firme, je ti nanič, je to vedecký titul a skôr ta berú ako prekvalifikovanu. U nás dievčiny väčšinou lutuju, že sa na to dali 😉

missguerlain
22. aug 2017

@chellina Maly doktorat ti je na dve veci 🙂 vlastne ani na tie nie... ale hej, znie to tak vznesene mat titul PhDr. pred menom :D

bluka2
22. aug 2017

Ak mas v plane robit PhD v BA, isla by som rovno do Viedne, ak sa v tvojom odbore da. To mas iba +1h cesty a ziadne stipendium, ale normalnu vyplatu (na zaciatok tak 1700-1800 v cistom, 14x do roka, potom to zvysuju) na nejakom institute. Materska ti potom spolu s rodinnymi pridavkami vyjde mesacne podobne ako spominany prijem

bluka2
22. aug 2017

@missguerlain na malom doktorate sa smejem uz nejaku chvilu, to som este nepocula 😂

missguerlain
22. aug 2017

@bluka2 To je prisambohu toto prezitok postkomunistickych krajin😝 A mna este vzdy bavi ten pristup, ze 'maly' nie je tak narocny ako 'velky', tak dam sa na to, lebo magister je dnes na SK kazdy druhy, tak nech som ja aspon 'maly doktor' ked uz velky nie 😅

janedoe
22. aug 2017

@missguerlain neviem ci vsade, ale u nas je maly naozaj lahsi 😁 A hlavne.... dostane ho takmer kazdy, kto sa na to da. A aj ked je na dve veci, tak aj tak si ho robi este vela ludi.

chellina
22. aug 2017

@missguerlain ja som si ani skolu nerobila aby som z toho mala nejake specialne vyhody...takze klude aj ten maly doktorat by som si urobila z dlhej chvile .... preto o nom aj uvazujem ze ak sa budem nejako prilis nudit na materskej tak si to dorobim sak to nieje narocne ani ziadna veda a lepsie jak mgr. Cize som to ponukla autorke ako alternativu

chellina
22. aug 2017

@missguerlain je pre mna jednoducho nerealne ist si urobit Phd. doktorat kedze sa neplanujem stahovat koli skole a absolutne nemozne dochadzat a pracovat tam , preto som aj studovala externe a preto rozmyslam aj nad roznymi kurzami, lekciami etac a podobne u nas lebo sa doma nechcem nudit....bavi ma to len tak a chcem ten strasne vtipny maly doktorat len pre zabavu aby som si spestrila zivot doma nejako popri dennej rutine tak ma ospravdeln ze som si to poradit dovolila ked som ti tak velmi na smiech 😂

chellina
22. aug 2017

Pisem ako madar jednou rukou vencim psiky*

pusinka79
autor
22. aug 2017

Tu naozaj neexistuje diskusia aby sa nejaka zenska nezacala navazat do tej druhej, vysmievat sa z nej alebo poucovat :D

pusinka79
autor
22. aug 2017

A este by som chcela dodat k tej Viedni. Dakujem za radu a typ ale keby to bolo take jednoduche ako pises, tak sme tam uz davno asi vsetci :D len pre par info spoluziak, najlepsi student v mojom rocniku chcel prestipit do Viedne na Mastra no nevzali ho. A sesternica si na Viedenskej Uni robi skolu a uz 3 roky predlzuje studium lebo je to narocne. Ten plat - stipko je okolo 14 400 annualy to je cca 1200 za mesiac...to len pre presne informacie 🙂

novana
22. aug 2017

@sadika, do 30 rokov veku doktoranda denného štúdia príspevky odvádza za neho štát, takže zakladateľka si v prípade pokračovania v štúdiu nič nemusí zo štipendia ukrajovať.

updatevani
22. aug 2017

@novana ano ale socialulnu poistovnu nie 🙂 dnes nas na to totiz upozornovali, ze ak mame ll. DP tak sa nam do neho nic neodvadza, pripadne ak by niekto chcel tu matersku 🙂 ma si to platit sam..tiez to nie je zdanovane...jedine co platia je zdravotka

huahua
22. aug 2017

@pusinka79 aky odbor študuješ?

novana
22. aug 2017

@updatevani, veď áno, doktorand už cca 10 rokov nemá štatút zamestnanca, čiže za neho odvádza len zdravotné. 🙂

sadika
22. aug 2017

@novana ano a preto ak chce niekto matersku,tak si ukroji zo stipka ten cely balik co spominala @evittam. Takze citam s porozumenim 😉