Ahojte. Mam 28 rokov, v máji 29. Veľa ľudí z môjho okolia mi hovorí že už by som nemala dlho odkladať dieťatko, lebo potom budem stará.
Avšak ja sa fakt bojím ako to v tejto dobe zvládneme s partnerom finančne, keď vidím ako ide všetko hore.
Máme byť už 5 rokov na hypotéku, splatku mame 220€ mesačne, energie nás vyjdu cca to isté. Čiže 440€ mesačne.
Moja a priatelova positka robí dokopy asi 70€, paušál ja 6€ od asi 20€... 500€ sú nutné výdavky a zvyšok strava a benzín
Momentálne partner zarába tak 900-1000€ v čistom.
Ja zarobím viac ale bohužiaľ som trošku hlúpa a pristúpila som na prácu kde mam peniaze na ruku, lebo som nemala žiadnu inú možnosť v našom malom meste.
Viem že rodičák je cca 400-450€ čo budem mať 2,5 roka keby som doma s dieťaťom. Bojím sa ako to budeme zvládať
Keď sa ma niekto opýta na deti, mám vyslovene úzkosť... Hanbim sa povedať že sa na to necítim kvôli peniazom...
Vyrastala som v pomeroch, kde sme boli 4 deti a naši to mali hrozne ťažké aby nás uživili, nechodili sme ani moc na výlety, mali sme málo peňazí, žiadne extra výdavky... Od 18-tich som brigadovala aby som ich trošku odbremenila od vydavkov, sama som si kupovala veci na oblečenie, lebo našim by to nevydalo.
Ako ste to zvladli? Či to fakt všetci majú prácu kde majú 1500-1700€ v čistom a 13-ty plat?
Ked citam ze hypoteka 220e tak sa smejem (akoze v dobrom) my mame splatku nieco vyse 800e 😂🤦♀️
No nemusis byt doma cele 3 roky…
nie nemaju vsetci 1500 v cistom
a ludia prezivaju z ovela mensich penazi a ziju dostojne
nezabudaj, ze dietatom ziskat aj pridavok na dieta a DB
verim, ze mate aj nieco nasetrene vsak? lebo vylohy nemate naozaj vobec vysoke, takze ak si zelate zalozit rodinu, tak je urcite dobre mat aj nasetrene
@klarissa25 ved ja ja, mozno maju jednoizbak alebo brali nejak malo penazi. ktovie kde to je, mozno dakde na vychode , smer Lucenec Roznava. tam to tak strasne nie je kedze je tam dost vysoka nezamestnanost...
220 hypo je naozaj v dnesnej dobe nic
@13uzivatelka11 presne tak, nech si zacnu setrit. nech utahuju opasky teraz, toboz ked ma prachy na ruku.
a z toho co pises by som vedela urcite mesacne usetrit krasne peniaze a nemusela tak mat strach, ako prezijem 3 roky na davke od statu
ale cosi kopec ludi je ako vy, tiez hypoteka, nizke prijmy, my sme tak vychovali jedno dieta, dopriali sme aj mobil, aj more, ale viac deti by sme neuzivili, jedine v chudobe a diskomforte, uz dnes mi pipali smsky od operatora, ze dviha ceny, kedze dan narasta od buduceho roka, firmy pripravuju na narast cien plynu, elektriny vsetkeho, jedno dieta zvladnete, ak po materskej budes opat pracovat
Tak v prvom rade si nájdi normálnu prácu aby si mala vôbec materskú a rodičak. Potom šetri a dieťa maj keď sa na to budete obaja cítiť. Nie je nič horšie spraviť dieťa lebo ostatní chcú.
U teba je skôr ten problém,že nebudeš mať nárok na žiadnu materskú a neviem či na tehotenské.Kedze pracuješ na čierno.Takze v prvom rade si treba nájsť normálnu pracu
Máme 3-izbovy pekný byt v Prievidzi, hypotéku sme brali ked sme mali 23 rokov a vtedy boli ešte lacnejšie nehnuteľnosti a fajn úroky, máme ešte 8 rokov fix na tejto mesačnej splátke nakoľko sme refinancovali fix keď išla prišla vojna a dobre sme urobili. Chceli sme väčší byt presne kvôli tomu že raz možno založíme rodinu.
Ja úspory mám momentálne cca 12000€ a priateľ má asi 3000€, čiže na budúcnosť myslíme, je pravda že v lete chodíme aj na dovolenku... Auto sme si kupili pred rokom za 10 000€, také 8 ročne aby nám ešte dlho slúžilo, platili sme to z úspor
Tiež somm rozmýšľala že nebudem 3 roky doma, že možno rok a pol, rok priateľ a potom naspäť do práce...
Každý mi len povie že nemám nad vecami veľmi premýšľať lebo potom si tú rodinu nikdy nezložíme, lebo vždy budem mať z niečoho strach zbytočne
@januska12323 rodičák dostáva každý bez ohľadu na prácu, nie?
Ja mam momentálne 450€ v hrubom a oenaize na ruku, ale myslela som že na rodičák má nárok každá matka
Na rodicak jasne. Ale teda myslim ze v prievidzi sa da najst aj normalna praca kde dostavas vsetko na paske a nie ma ruku
@januska12323 ....na minimálny rodičak bude mať nárok,aj keď nemá odvody.Co myslíš,prečo niektoré rodia deti jak na páse? Istá forma príjmu to je
@klarissa25 no sú tu ponuky tak max 5€ na hodinu v hrubom... Ja mam teraz 1300-1500€ v čistom, ale na ruku...
@doriiis okej to si úplne nepamätám, ale na materskú nebude mať nárok, nie?
@januska12323 ....podľa toho,či spĺňa narok
Mladšia nebudeš.. ja to cítim na sebe že čím som staršia, tým je to náročnejšie fyzicky. Prvé dieťa som mala v 22r. Teraz pri štvrtom v 30tke je to už na hrane. Kŕčové žily a všetko možné začína vykukat.. už nevládzem úplne rovnako ako okolo 20tky. Elasticitu kože sa znizuje..plodnosť sa znizuje. Zvyšuje sa šanca na postihnuté dieta. Ja by som tehotenstvo určite neodkladala. Neoplatí sa to.
A splátka 200€ za hypotéku je úplne že super nízka. S partnerom sa vezmite a kľudne do toho. 🙂
A inak dokiaľ nemáte dieťa je zbytočne mať nejakú poistku. Pre koho? Dospelý si poradia pri úmrtí aj sami.. jedine ak na invalitidu alebo nejaké zranenie kde je dlhá PN.
@doriiis pozerala som aj kalkulačky ktoré určujú výšku materskej a aj z tých mojich 450€ v hrubom to mám v zmluve by sa mi malo tiež niečo rátať, nie?
Možno časom mi v práci dajú lepšiu zmluvu... Pracujem v novej firme a šetria na nás, ja viem... Len keď ja tu ozaj nemám na výber z ničoho
@autorka
Budeš mať nárok aj na vyšší rodicak, - a ak odvadzas minimálne odvody tak aj na materskú 400€ (keď ti vyjde nižšia než rodicak, tak ti doplatia do jeho výšky na úrade práce). 🙂
Čiže ak máš minimálne odvody budeš mať cca 460€/mesiac s pridavkami 3 roky.
Myslím, že to vôbec nemáte zlé. Ešte sa zoberte. Hoc aj na úrade o svedkoch. A smelo do dieťaťa. Mladší ozaj nebudete a nemusí sa ani hneď zadariť. Aj dve deti stihnete, kým skončí fix na hypo. Malé deti nie sú az taká finančná záťaž, da sa nakúpiť na bazaroch takmer vsetko, potom budeš pracovať aj ty. Aj na materskej sa môžete prestriedat.
ja by som sa v prvom rade vydala. Či aj to už máš rozrátané, aby si mala materskú dlhšie rovnako ako výplatu na páske minimum a na ruku ináč?
@klarissa25 tak pravdepodobne máte iný príjem a aj inú nehnuteľnosť. Tvoj príspevok je úplne mimo.
@lenkakravcova mám 33, čakám prvé, tiež je to na hrane 😂😂😂😂
😂😂😂🤦♀️
@mateson2004 ako povies
Vyzeráte byt s priateľom zodpovední a finančné gramotni. Určite by som sa nebál ísť do dieťaťa. Manžel možno nech trošku skúsi zvýšiť príjem. Buď sa kariérne posunúť alebo aspoň občas nejaká brigáda.
A čoho sa bojis?hypo veľku nemáte, máte dobrý fix to už budes dávno v práci, máte úspory, ak by niečo....ste spolu 5 r zabyvani mate auto.V tvojom prípade by som sa nebála.Len ma zaujala tvoja zmluva to máš akože polovičný úväzok či ako?veď toľko nie je ani minimálna mzda.Horsie to bude, ak by si bola celé tehotenstvo PN.Vas plat spolu mi nepríde zlý na to, aby ste sa báli mať dieta
Tyyy brdo 450 v hrubom a zvysok na ruku? Mnoo Sen, mysli nato ked otehotnies a ako je zvykom na SK hned sa hodit na PN, ze PN Bude zobracenka z toho platu,pojdes na OCR tiez bieda, a RD neviem, ci budes mat vyssi pri takom to prime.
No hlavne si nerob deti len preto, že ti niekto hovorí, že už máš na to vek.. O dieťati začni uvažovať, až keď sama to tak budeš cítiť a budeš chcieť.. Ak po dieťati trocha už túžiš, začni si šetriť, aj keď 100€ odložis z výplaty