Ahojte, chceli by sme dať do prenájmu byt. No nie sme si istí, či nie je lepšie ho predať. Bojíme sa, že nám ho zničia..
Aké máte skúsenosti s prenájmom bytu? Na čo si davať pozor? Ako vybrať podnájomnikov? Ďakujem
záleží na koho natrafíš .... Známi riadne oľutoval .... po čase byt radšej predal...😉
Ešte pozor na občanov ZŤP, deti.... Nemusia ani platiť a zo zákona ich nemôžeš vyhodiť...
to je fakt tazko povedat. mozes natrafit na takych, co ti byt znicia, no aj na takych ktorych si budes chvalit, ako skvelo sa ti o byt staraju. proste ma to svoje rizika, ktore mozno odhadnut len tak nie je take lahke
@krkavcia_mater prenajať je dnes asi lepšie ako predať,kúpne ceny idú neustále hore.Všetko čoho sa obávaš si ošetri v nájomnej zmluve,ako napr.nakladanie so zariadením,starostlivosť o spotrebiče,úpravy v byte,dodržiavanie hygieny a dobrých susedských vztahov.Plus forma náhrady škody,nedoplatkov, preplatkov.Primeranú výšku kaucie.No a potom daj na pocit,spôsob komunikácie atd..Zmluvu neuzatváraj na dlhšie ako jeden rok a nezabudni v nej zdôrazniť možnosť navstev.My sme sa dohodli raz mesačne,študentský pár.No a dobre,že sa to tak osetrilo,v byte nevetrali a plesnelo okolie okien a balkóna.Sporak a chladnička zasvinené.Celkovo čistota nič moc,po upozornení už sa to neopakovalo.Samozrejme potom sme po nich vymalovali a drhli,ale to budeš asi po každom.Preto je dobré mať stáleho seriozneho nájomcu na x rokov a predlžovať zmluvu,ako každý rok niekto iný a po každom dávať do poriadku.Lebo aj po tom najcistotnejsom človeku budeš niečo dávať do poriadku.
To je zvláštna otázka. Veď predsa keď predás, máš zrazu na účte 100.000. Čo s tým budeš robiť? Keď prenajímas, máš stále byt (kapitál) a aj príjem z prenájmu
Prenajmi, ako píšu baby budeš mat stály príjem. Len pozor na nájomníkov to je ako lotéria, buď vychytáš normálnych ľudí alebo nie🤷🏼♀️ Kamoska napríklad prenajímala jednej rodinke s deťmi byt. V prvé mesiace chodila každý mesiac aj pozerať či je v byte všetko okej, platili na čas, tak po polroku si vraví že super. Prestala chodiť kontrolovať byt. No a keď im skončila zmluva, prišla do bytu a byt v dezolátnom stave... takze 🤷🏼♀️ Drzim palce nech natrafis na normálnych ľudí
Však to je najťažšie odhadnúť ľudí. Videla som zdevastované byty a podnájomníci pôsobili ako slušní ľudia..
Byt máme kompletne zrekomštruovný vratane elektrických obvodov. Všetky skrine a kuchyňa na mieru, zavedená klimatizácia... byt je v Bratislave, prenájom 3i bytu sa pohybuje 600€ vyššie, určite by sme dali kaucii vo výške dvoch nájmov.
Len ak budem mať po roku vydutú podlahu, obité zárubne, diery v stenách.. Neviem či mi to stojí za tie nervy
@krkavcia_mater tiez sme v podobnej situacii a asi zvitazi predaj nad prenajmom, raz sme uz prenajimali, byt bol za tyzden v hroznom stave, spinave steny, neporiadok a to nehovorim o nezodpovednosti a horsich situaciach, ktore mozu nastat. Mozno skuste prenajom a podla skusenosti uvidite, mozete natrafit na slusnych najomcov.
@basska_b a dane neplatíš...😉
@sasi_timi a to je ešte len lepší prípad...asi dva týždne dozadu písali na denníku N ? članok, ako jeden pán dal byt do prenájmu a viac sa nevie ku nemu dostať. Prenajal ho osobe ktorá má dieťa ZŤP, prestal platiť a vyhnať na ulicu ho nemôže NIK. A tak si veselo býva niekoľko rokov zadarmo....
@deti95060810 vyhodit ho nemozes, ale vymontovat si svoje vstupne dvere a okna najlepsie v zime napriklad mozes vzdy, viem ze to tak niektori robia
@krkavcia_mater my byt prenajimame, ale uplne nezariadeny,ked si znicia, znicia si svoje. Okrem toho je jednoduchsie odist z bytu s jednym ruksacikom ako odist odniekial kde si si uz vsetko zariadil sam, cize mas vacsiu istotu dlhodobeho prenajmu. A dva depozity ti da fakt malokto na to sa moc nespoliehaj,aspon nam tak bolo povedane v realitke
@krkavcia_mater my sme minuly rok dali do prenajmu - mlady par, obaja pracujuci a cele zle. Rozisli sa, ona zostala a vratila sa k ex, potom sa rozisla aj s nim, vratila sa k prvemu, medzitym jej robil bordel prvy, potom druhy...hotova telenovela. Za 10 mesiacov prenajmu raz cinkol najom na ucte bez problemov - inak stale, mozem tyzden neskor, na dvakrat a podobne. Ani sme na tom nejak nezarobili, ked zratam najom, hypo, energie, dan. Takze my sme teraz predali.
Ahoj, moji rodicia prenajimaju byt v BA. Ja to vzdy inzerujem cez FB a zo zaujemcov si uz vyberaju oni sami. Zmluvu mame pripravenu pravnikom a postupne ju vylepsujeme. Vo vseobecnosti doteraz natrafili vzdy na zodpovednych ludi, hoci skusenosti su vzdy vselijake. Ako priklad - hned prvi najomnici boli mladi par vo veku cca 25. V byte nebola postel, on sa ponukol, ze je stolar, ze on ai postel vyrobi, tak nasi kupili len matrace. Ake bolo ich prekvapenie, ked po case zistili, ze pankovi sa do vyroby postele nechce a spavaju na matracoch hodenych na zemi... Taktiez nam ukradli stary dreveny stolik (vraj sa znicil a oni ho vyhodili). Po tychto skusenostiach je uz v zmluve podrobne vymenovane, co je sucastou bytu. Ale inak nemaju zle skusenosti. Samozrejme, ked konci zmluva a najomnici ju nemaju zaujem predlzit, tak prestanu upratovat, to je klasika. Odporucam ti dat sa na FB do skupin o podnajomnikoch - najdes tam aj blacklist zlych podnajomnikov aj kopec rad na co si dat pozor.
@krkavcia_mater prenajmi cez realitku a máš to bez starosti.....vedia zmluvne ošetriť že nájomnú zmluvu môžeš ukončiť skôr v prípade ak ho potrebuješ na vlastné účely, takže nie je problém s vysťahovaním kohokoľvek....rovnako ako majiteľ sa môžeš dohodnúť že raz mesačne si prídeš pre nájomné do bytu a skontroluješ v akom je stave....samozrejme vopred sa berie depozižt a ten sa vracia len v prípade ak ti byt odovzdavú v pôvodnom stave.....samozrejme pred nájmom si ho celý pofoť aby si mala dokumentáciu v akom stave si ho prenajímala, ostatné záleží na nájomnej zmluve ako si ju ošetríš, preto som radila prenajať cez realitku lebo tie zmluvy vedia dobre ošetriť....
Dala by som ho do realitky ako byt pre manažérov a čakala kým sa neobsadí.
Môj názor prenajať, ale vyhnúť sa dôchodcom, ZŤP a deťom. Je to hrozné, ale taká je doba. Neverila by som, že niektorí dokážu aj vlastné deti využívať na neplatenie nájomného.
@mogaa realitka nezaručí absolútne nič. Skasnu províziu a tým je vec pre nich uzavretá. Nijakým spôsobom nemôžu zabezpečiť platenie nájomného riadne a včas.
pri prenájme je dôležitá kvalitne vypracovaná nájomná zmluva, ktorá zabezpečí aj prípadnú náhradu škôd v byte po ukončení prenájmu
@davida lebo však vieš aká je vymožiteľnosť práva tu na sK....
@krkavcia_mater ja prenajimam svoj byt v malom meste, mam dobre aj zle skusenosti. Stalo sa mi, ze mi najomnici za polroka v byte vyrobili nedoplatok 600€ na teplej vode, riesim to s nimi sudnou cestou. Je dolezite mat vypracovanu dobru zmluvu o prenajme - najlepsie od pravnika a zapracovat podmienky tak, aby sa najomnici nemohli z nicoho vykrucat.
@pivonka6 ale patria medzi chránených. Je pravda, co sa týka príjmu, je to fajn.
@deti95060810 Akoze dane neplatis? Platia sa samozrejme aj z prenajmu..
Dovolím si pridať sa do diskusie s otázkou - čo je normálne, prenajímať zariadený alebo nezariadený byt ? Či aspoň čiastočne zariadený ? Pýtam sa tiež ako potenciálny prenajímateľ.
@mike_bassett je to rôzne, väčšinou o zariadený je väčší záujem
@krkavcia_mater prenajimame byt cez realitku v BA a oni chodia byty co maju v sprave kontrolovat kazdy mesiac..dohodli sme sa ze nie je nutne aby nam chodili tak casto otravovat najomnicku...tiez mame zrekonstruovany byt, len kuchyna za 3tisic, ale vydrzi isto dlhsie ako nejaka lacna skladacka ...hlavne aj z dovodu ze tam budeme mat najomnikov a nechceme menit kazdu chvilu.
@mike_bassett urcite skor zariadeny...hlavne ale vkusne..ked vidim niektore najmy so zariadenim typu rusili sme zahradnu chatku a v najme sa zidu vsetky rarohy ... no hrozne ...urcite sa skor prenajme vkusne a moderne zariadeny byt..tym padom si vies aj viac vypytat a logicky sa ti nebudu hlasit ludia co na to nemaju peniaze (povacsine asociali)
Tak záleží, či potrebujete peniaze alebo nie. Ak je to byt v BA (v profile máš BA), tak ak by ma netlačili peniaze, tak radšej prenajmem, mám pasívny príjem + ceny bytov idú a ešte aj pôjdu hore, takže v budúcnosti predám lepšie ako teraz. A zničenie bytu... tak záleží, koho tam ubytuješ, o tom rozhoduješ ty a tvoj feeling.