Máte finančnú rezervu?

23. sep 2021

Ahojte baby, máte vytvorenú finančnú rezervu v tejto dobe inflácie a zdražovania? Aká je podľa vás taká ideálna?

ivkazba
23. sep 2021

Áno mám, vždy. Ideálna je aspoň 12 mesačných platov.

jakubvojcik
23. sep 2021

A takisto ideálna nie na bežnom účte alebo pod vankúšom. Odporucam využívať konzervatívne účty s nižším výnosom, ale takým aby pokryl infláciu a aby ste sa vedeli k peniazom rýchlo dostať a mali teda vysokú likviditu.

mistymay33
23. sep 2021

Ano, minimalne 3 mesacne platy, 12 je ideál, ale to je vo väčšine prípadov nereálne.

21oktober
23. sep 2021

@mistymay33 ja si myslím že je to reálne , len mnohí ľudia nevedia hospodáriť. Stačí mi vidieť koše v nákupných centrách.

bluka2
23. sep 2021

Nad tým som minule uvažovala, lebo som bola v tom, že ideálna je 6 platov. Ale fakt na čo? Čo sa také môže stať, aké nečakané výdavky, že by človek toľko peňazí potreboval? Ak príde o prácu, je podpora z ktorej sa dá žiť, normálne žiť, len teda si musíš odpustiť nejake výlety (a na nejake stále vyjde). Keď človek nemá pracu, tak ani toľko peňazí nepotrebuje - lebo ma zrazu čas variť, hľadať kde čo nájsť lacnejšie a ísť za tým aj ďalej a pod. Keď sa pokazí nejaký spotrebič, ako práčka a pod. to sú celkom minimálne položky aj keby človek rovno novú musel kúpiť (aj keď týchto veci sa iní vždy chcú za odvoz zbaviť - v tej situácii možno lepšie riešenie?). Za čas podpory sa väčšinou da práca nájsť, t.j. ak nenájdem tu ideálnu, beriem aj nejakú horšiu, kým ju nájdem. O zdravotný stav sa človek snáď priebežne stará, aby teda mohol pracovať.
Preto by ma zaujímali praktické príklady, na čo už niekto fakt tu rezervu vo výške niekoľkomesačneho platu využil.

21oktober
24. sep 2021

@bluka2 u nás napríklad na chorobu manžela a na udržanie jeho firmy a neskôr mojej v chode aj počas tých troch mesiacov čo umieral .
Na ťažké ochorenie detí ,kde jeden z rodičov musel odísť z práce a byť s dieťaťom v nemocnici a druhý ostať doma na materskej , rodičovskej s dalšími deťmi .
To nie je len čistá strata práce že si doma, lebo si doma .

viky7
24. sep 2021

@jakubvojcik a to su napr. ake ?

ivetz
24. sep 2021

@jakubvojcik Daj tip!

vevesh
24. sep 2021

@bluka2 z realnej skusenosti- narok na podporu je, ale vyplatena az po 6 mesiacoch- niekedy roku. Ak mas hypo a neustretovu banku, mas problem. Takisto ak sa nezaplati elektrika 2 mesiace, vypinaju ta (v nemecku nejde o drobne) a bez elektriky tazko, kedze aj pec je elektricka. Niektori na tu podporu nemaju narok (lebo nerobia na klasicke zmluvy alebo su/boli szco). A aj ked si zohnas lacne spotrebice- nejako ich previezst musis a to stoji tiez peniaz. A ako uz bolo spomenute- urazy, choroby, dlhotrvajuce liecenia atd. ti dost priskrti prijem a nie kazdy ma narok na socialku.

luccija
24. sep 2021

@bluka2 nie všetci majú podporu, nie všetci majú partnera ktorý to potiahne, čo taká žena samoživiteľka, ktorá ide na operáciu platničiek, iné vážne choroby...Nam teraz odišiel kotol 500 eur oprava, plus treba kúpiť zimné pneu 250 eur, plus do školy 100 eur...a ešte aj ja si platím školu...viem, že si žila v Afrike a máš rôzne skúsenosti, žiješ zaujímavo, ale rezerva musí byť vždy...

luccija
24. sep 2021

Ideálna rezerva je taká, aby si všetko nutné zaplatila a nepocítila tu stratu.

syslik81
24. sep 2021

k beznemu ucru mam sporiaci-nema velke uroky ale su to akoby peniaze bokom tammi odchadza kazdy mesiac mala ciastka .. vzdy ma ucili minimalne mesacny najom maj odlozeny ak by nahodou daco ..a postupne setri a nzvysuj ..a tak aj robim ... ked na nieco nemam nekupujem pokialrto nieje nutne ,. nemam ani veci na splatky ...

zero_hero
24. sep 2021

@bluka2 napr. ja mám v okoli rodinu, kde po spackanom pôrode dvojičiek, je jedno dieťa s ťažkou dmo a matka ani po 3 rokoch nemôže ísť do prace. Myslite, že plat jedného rodiča vystačí? Nehovoriac o matkách, ktoré majú bohužiaľ postihnuté dieťa a muž to nezvládol a od rodiny odišiel? Ťažké zdravotne diagnózy, rôzne nehody s následkom invalitidy alebo dokonca smrti… napísať “O zdravotný stav sa človek snáď priebežne stará, aby teda mohol pracovať.” mi príde strasne naivne a idealistické. Keby to takto fungovalo nebolo by toľko utrpenia kvôli zdraviu resp. “nezdraviu”…

syslik81
24. sep 2021

@bluka2 tak tot pisem malokedy ale.... vacsiu hovadinu ako si ty nappisala som uz dlho necitala .... stat sa moze vsetko- smrt v rodine jedneho z partnerov , vazne zdravotne komplikacie kt sa neda predist , elektronika nieje taka lacna zalezitost ako si napisala... podpora nepokryje vsetky vydavky ,,, deti rastu potrebuju peniaze na kruzky ... strava tiez nieje najlacnejsia ... mensie okresy nemaju ani tu podradnejsiu pracu aby clovek mohol prezit ... ak clovek byva v rodinnom dome su tam polozky ako strecha kotol zvierata etc ... ja som matka samozivitelka a nestacim sa cudovat kam vsade idu mesacne peniaze a toplatim len nevyhnutne veci ... plus mnohych zasiahla aj korona .. ja som bola nastastie doma len 2 mesiace ale aj tak to bolo zaujimave .. som z tych co setria .. a preto som aj prezila ale inak by ma to asi polozilo ..

ivangeline
24. sep 2021

Nikdy som na to nemyslela. My ideme dost peitomnostou. Aj ked sporime. Vzdy sa na nieco minie,no vlastne chvalabohu tych 6m platov mame. :D No uz im chcem dat ucel/zmysel... ze na co to teraz setrime. xD

mable123
24. sep 2021

Je dobre mať rezervu teraz i do budúcnosti... Niekto ju má väčšiu, menšiu, možno nič. Záleží od veku, výdavkov, zárobku, Tvojho štandardu... Niektorí ľudia nemajú rezervu a dokážu pomôcť iným a rozdať aj to málo čo majú, takže peniaze nie sú všetko... V dnešnej dobe sa točí všetko okolo peniazov, ale omnoho dôležitejšie sú vzťahy a dobrý pocit z toho, že niekomu pomôžeš.... Poznám ľudí kt. majú super vily, krásne autá ale keď s nimi ideš do kaviarne, tak horko ťažko majú problém zaplatiť za seba a nehovoriac že čakajú na výdavok 20 centov a boli by poslednými kt. by som požiadala o pomoc - pretože by to bolo jasné NIE. Čím má človek viac, tým je viac sebeckejší... Takže menej je viac 🙂

bluka2
24. sep 2021

Ok, vďaka za skúsenosti. Ako vidím, keď človek nemá partnera, ani firmu, ani hypo a žiadne pravidelne výdavky tohto typu (jasné, jesť sa musí), smrť k rodine neviem ako by ma negatívne finančne ovplyvnila (skôr dedenie je zisk), ani pôrod pred sebou ktorý sa môže pokaziť a pracuje v štáte, kde je podpora vyplatená hneď, tak stále si neviem aplikovať ani jednu z tých skúseností. Tým samozrejme nemyslím, ze lepšie ju nemať ako mať, len ma zaujímali tie prípady

bluka2
24. sep 2021

@zero_hero Plat jedného rodiča absolútne stači, aspoň zo skúsenosti posledných 7 rokov

vevesh
24. sep 2021

@bluka2 tak ja ti poviem skusenost osobnu- moj muz mal pracovny uraz, kde na pumpe branil predavacku, aby ju nozom nezabil dalsi opity zakaznik- pobili sa. Mal z toho zranenia, dlhsia rekonvalescencia, nemal narok na podporu, lebo to bol pracovny uraz. Poistka odmietla cokolvek vyplatit. Ten opity zakaznik dal na sud ublizenie na zdravi- tak sup peniaze na pravnika a sudy. Na socialku nebol narok, pravnik zadarmo tiez nebol narok, na plat nebol narok, lebo mal dostavat z poistky+ zdravotky, zdravotka odmietla zaplatit, lebo sa kona sud a dokym nebude vysledok, nedaju nic, takisto poistovna......a jest treba, byvat tiez, zdravotne nemas vsetko hradene, cize doplacat si este urcite veci+ rehabilitacia(lebo poistka nehradi, ak je sudne konanie), a ak sa ti pokazi pracka, si v haji zelenom.....aj taky je zivot a presne na taketo ucely sluzi rezerva, aby sa z teba nestal bezdomovec....
Ps: sud skoncil tak, ze po 3 rokoch nikto z nich nemal na nic narok, len my sme nemuseli platit sudne trovy (ale nasho pravnika ano🥴), muz nemohol uz v danom obore pracovat, tak mohol ist na socialku ( po 3 rokoch!), aby sa profesne preorientoval...

zero_hero
24. sep 2021

@bluka2 …vyhorena domácnosť, na total rozbité auto, nehoda s dlhou rehabilitáciou, rakovina, mozgová porážka (áno poznam chlapa, ktorý pred 40 dostal a do dnes je invalid a nepracuje) a toto sú len veci, ktoré neovplyvnis. Ďalšie prípady sú nesprávne rozhodnutia, za ktoré sa bohužiaľ platí….
😳 skutočne stačí plat jedného rodiča? V každých podmienkach a pri akomkoľvek plate? Očividne nemá význam púšťať sa do debát, lebo to pôsobí tak, že Vám stačí a Vám sa nikdy nič nestalo, že by ste potrebovali rezervu, tak nepotrebuje nikto 🤷‍♀️ je toľko životných situácii a príbehov, o ktorých by Vám vedeli rozprávať dlhé hodiny, ale Vy ste ich asi nezažili, tak budete mat svoj argument na všetko.

janeninka
24. sep 2021

@vevesh tak tento pribeh na v prvej minute riadne nahneval, teraz uz len smutno.. Nemam slov normalne.

K teme asi tolko ze oblasť financii a hospodarenia je velmi komplexna. Odraza sa nam v nej osobnost, schopnost emocionalnej regulacie, skusenosti a samozrejme okolnosti - deti, partner, rodicia, firma, pripadne zamestnanci..to su vsetko zavazkya ked ich clovek ma mal by mysliet aj na vacsiu rezervu.. Slobodny clovek sa predsa lahsie zoberie hocikam - nemam pracu ok idem dobrovolnicit na rok na farmu na novy zeland.. A hlavne si dosledky budem niest sam..
Ja rezervu mam, mne to dava iste bezpecie, necitila by som sa bez nej dobre.. Ale napr zivotnu poistku nemam, to zas viem ze su ludia na ktorych sa viem ked tak vo vaznych pripadoch spolahnut..

jakubvojcik
24. sep 2021

Moja finančná rezerva je 9-mesačná no a mám ju uloženú v IAD investments v prvom realitnom fonde. Je tam čistý výnos (po odratani ich ročného poplatku a dane) cez 3% a keď si pozriete jeho graf a stratégiu, tak uvidíte že nikdy nemal prepad, ani počas pandemie.

Takisto aj mojim klientom to odporucam, s tým že je tam vstupný poplatok 3% z vloženej sumy ale na to mám fintu s ktorou tomu viem predísť.

Je to celkom fajn voľba, spĺňa to svoj účel aj keď ma trosku stvu tie poplatky, no čistý výnos nad 3% a veľmi pekný vyvážený graf mi to vynahradzaju.

Okrem toho mám aj ja životne poistenie a takisto ho odporucam. Predsa len najhoršie veci čo by ovplyvnili životnú situáciu sú úrazy, choroby alebo smrť. Mal som veľa klientov ktori keď mi doniesli ich zmluvy som len pozeral ako im mohol finančný agent alebo pracovník poistenie take niečo uzatvoriť, bolo tam milión chýb a nedostatkov. Poisťovne neplnia iba v prípade nedostatočného krytia alebo nedodržania zmluvných podmienok. Preto si treba vybrať produkt a krytie ktoré Vám pokryje všetky vážne rizika a máte tam najmenej obmedzení (+ treba byt oboznámený s vašimi povinnosťami - to napríklad vždy posielam ako sumár a nikdy sa mi nestalo žeby poisťovňa nevyplnila mne alebo kleintom).

bluka2
24. sep 2021

@vevesh drsne, to beriem.
@zero_hero jasne,ak je minimalka, nebude stacit, ja som chcela ci z nejakeho prikladu si mozem vziat nieco pre seba. Mne osobne proste staci.
Na domacnost je poistene, auto mne osobne v meste netreba, o obavu menej

ofzuza
24. sep 2021

@jakubvojcik teraz uz aj tie 3% mas na hranici. Inflacia je uz tiez niekde tam.

zero_hero
24. sep 2021

@bluka2 prajem Vám, aby ste vždy boli v situácii, že stačí ☺️ Bodaj by mali takú situáciu všetci 🙏
Mna tak vo väčšom naučil šetriť až muž, tiež mi vždy stačilo, ale musím povedať, ľahšie sa človeku dýcha aj večer zaspáva, keď vie, ze keby niečo tak nejaka rezerva je 🤷‍♀️

bluka2
24. sep 2021

@zero_hero Vdaka, ale fakt nad tou nevyhnutnostou rezervy proste uvazujem, kedze v marci jedneho roku som prisla o vsetky hmotne veci vratane auta kvoli cyklonu, dalsi marec o rok prisla korona a nova praca kvoli tomu bola odrieknuta a zacala som robit az v dalsom marci (t.j. 2 roky uplna improvizacia) a proste necitim, ze by to mna alebo deti nejak ovplyvnilo napriek tomu, ze setrenie nie je moja oblubena cinnost 😉 takze mi z toho nejak vyslo, ze viac nez rezerva je dolezite investovat do svojich schopnosti a pracovat na svojej schopnosti nemat moc stres z necakanych udalosti, vediet si vystacit (spokojne) aj s malom, brat veci ako pridu

sandra811
24. sep 2021

Máme rezervu 12 mesačných platov

qetka
24. sep 2021

@bluka2 Ktm si moj otec vybavil invalidny, tak to trvalo. Na PN bol rok, zacal vybavovat hned ako sa dalo a predsalen tam bol nejaky cas, kym mu ho zacali vyplacat. Tiez babka, ked sla dochodku, tak par mesiacov nemala ziadny prijem. Nechapala som vtedy, ze ako to ma riesit clovek, ked je sam a nema uspory. Vyplatili to spatne, ale za ten cas jej platila vsetko mama. Ale to snad uz dnes takto nefuguje - neviem. No a teda my s muzom mame narok na pn aj podporu, ale ta ma maximalnu vysku a to by nam nepokrylo nase vydavky, hlavne hypoteku. Fakt je, ze by sme mohli predat byty a nemuseli by sme ju platit, ale zas kvoli tomu je dobre mat tu rezervu.

panelacikova
24. sep 2021

@ivkazba áno, to je ideálna. faktom je, že Slováci mnohí nevedia šetriť (aj keď majú z čoho). avšak aspoň 3 mesiace rezerva by mala byť povinnosť u každého človeka.

viky7
24. sep 2021

@jakubvojcik vedel by si napisat vic o tom, ako to funguje...? ako tam vlozit peniaze, nakolko mas na ne dosah co sa tyka vyberu .... 🙂