Manžel zarába menej ako ja, ale nechce zmeniť prácu

23. júl 2023

Ahojte, som trochu na nervy z toho...máme 2 nehnutelnosti, kde bývame na striedačku - mesto/ dedina. Obaja s muzom pracujeme. Manzel je velmi šikovny, ale neznáša zmeny a tak pracuje vo firme, kde ho majitel zdiera. Zaraba o 100 eur menej ako ja. Ja pracujem v odveti, ktoré ma baví, moj plat je na mojej pozícii normálny. Problém je, ze ked poplatíme šeky, zostane nam na potraviny a pod.400 eur. Mame dve deti, skoro dospelé. Ked nemáme peniaze, vezmeme si z rezervy, ktoru máme. Rezerva je tak na 10 mesiacov bez prijmu. Co by ste mi radili? Manzel pracu zmenit nechce. Ja by som si mohla nájsť brigádu, alebo vymenit byt za menši? Situácia je takáto cca pol roka, ked sa nám radikalne zvýšili platby. Manžel ma ukludnuje že bude dobre, ale tá rezerva sa raz minie, a potom???

syslik81
23. júl 2023

a nemozete dat jednu nehnutelnost do podnajmu a mat to ako prijem a v druhej byvat? mensi byt neznamnea usetrenie vela penazi zhruba je to to iste plus budete namackany ..ak sa jedna o dost mensi byt

anjelicek26
23. júl 2023

Tak brigadu si mozes najst aj ty a vlastne aj deti... pri tom veku deti by to clovek nemal tlacit uz len na manzelovu hlavu... on sam musi pochopit, ze majitel je aky je a rozhodnut sa sam pre tu zmenu... ziaden natlak tam nepomoze, niektori ludia maju proste radi svoje rutiny aj za cenu nizsej mzdy... dve nehnutelnosti su luxus, ktory pri tychto podmienkach tiez treba zvazit... neda sa dochadzat?

listy456
23. júl 2023

to jak ta napadlo ze ty budes dalsiu brigadu tahat kym on bude hovorit ze dobre bude?? Co je vsetko na jeho hlave?? 😳😳 asi iny prispevok citam a deti trz pred dospelostou zapriahnut nech prispievaju do domacnosti kym studuju a vy mate 2 nehnutelnosti co jednu mozte prenajimat no to mi je len riesenie.... deti urcite netahat do toho to len vravim lebo to tu spomenuli a dakedy treba aj z komfortnej zony vyjst ale nie aby jeden dve roboty tahal ked vam nevychadza a druhy si.lepsiu najst moze.... no doba sa zhorsila takze aj rutinu menit treba... pokladat to na tvoju hlavu a hlavu deti to je zle riesenie ved to traja maju rutinu upravit aby jeden si ju nechat mohol??.... urcite nie

mamina7070
23. júl 2023

mat na stravu pre styroch dospelych 400 € (kde su naklady na zubarov lekarov studium rozvoj) a zivot dve nehnutelnosti je riadna hlupost

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ukulela
23. júl 2023

ja len ze kde je napisane, ze on musi nutne zarabat viac, ako ty? teba praca bavi, zarabas o stovku voiac. on je tiez spokojny - ale zaraba menej. je vobec realne, aby zarobil po zmene prace v rovnakom obore vyraZNE VIAC? zmente pracu obaja ... menila by si pracu ty za vyssi zarobok? pripadne skus pohladat muzovi nejake fusky ... a deti mali byt v lete uz par dni na brigade, aby si na vreckove zarobili same. A zasadna otazka - pytali ste si jeden a druhy vobec vyssi plat?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
23. júl 2023

@anjelicek26 neplnolete deti na brigadu aby prispievali do rodinneho rozpoctu, lebo rodicia nechcu vyjst zo svojej komfortnej zony? Nepoviem, keby tam bola ozajstna nudza, ale takto? To snad srandujes…

Pre autorku: pana manzela posadit k stolu a kreslit mu: toto su nase prijmy, toto su nase nutne vydavky, toto nam zostava a tolkoto stoja potraviny, hygiena, cestovne, zubar atd. Tolkoto sme zarabali pred rokom a taketo boli vydavky, tolko nam zostalo a tolko stal chlieb. Tento rok zarabame rovnako, ale ceny vsetkeho isli hore, takze nam to nestaci a za tvoje “dobre bude” sa deti nenajedia. Ake riesenie navrhujes, moj drahy manzel?
Zaroven by som mu pripomenula, ze deti v den 18.narodenin nekopnete do zadku nech sa staraju same, ale je asi nejaky predpoklad, ze budu chciet dalej studovat, takze vasa vyzivovacia povinnost bude trvat aj nadalej.
Tie dve nehnutelnosti musite mat? Nestaci na zivot jedna a druhu prenajimat? Ty mas ake moznosti zarabat viac (lebo detom uz netreba zadky utierat, takze mozes zmenit pracu, pracovny cas, tiez zvazit brigadu)?

autor
23. júl 2023

Finančne gramotna som dost. Len proste posralo sa to poslednych par mesiacov. Deti este nemaju 16 r., na brigadu ich nevezmú. Mne plat vyšší nevyjde, max.tak v meste 100 km dalej. A manzelova praca je špecificka. Je málo ludi, ktory to robiť vedia a ked vidia, že to robit vie, mal ponuky platu o tisícku viac

anjelicek26
23. júl 2023

@sissy27 tak pubertiaci mohli byt aj 16-19 rocne deti ze ano a islo mi o privyrobit si na vreckove a nemusiet to pytat od rodicov, lebo pri 400e mesacne na stravu a "vsetko" neostava absolutne nic... ano tuto sumu beriem ako nudzu, bohuzial... ved to je 25e/hlavu/tyzden...ja som od 16tich teda brigadovala kade tade a aj nasa dcera chodi na vylepsenie vreckoveho (strazi dvojcata kazdy druhy vikend)

Autorka proste tie dve nehnutelnosti vam financne nevychadzaju. Jednu budete musiet "pustit" alebo prenajat a zredukovat jednoducho zbytocne vydavky ako cestovanie medzi nehnutelnostami...

taminka1986
23. júl 2023

Naco su vam 2 nehnutelnosti na striedacku?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. júl 2023

Nazov témy mi zmenilo, a takto to vyznieva uplne inak...

sissy27
23. júl 2023

@anjelicek26 aj ja som brigadovala od 15, moja dcera tiez. Ale neexistuje, aby to bolo brane ako nieco, co usetri rodicom rozpocet. Toto nie je nudza, toto je lenivost a neschopnost dospelych. Nudza je vtedy, ked nemozu pracovat kvoli zdravotnemu stavu, dlhodobej starostlivosti o clena rodiny, ked im vichrica zhodi dom a vsetky peniaze idu na rekonstrukciu atd, nie to, ze ocko nema rad zmenu a “dobre bude”.

anjelicek26
23. júl 2023

@sissy27 ja len mam pocit, ze u nich nie je problem, ze zarobi jeden ci druhy malo - ale ze tahat a financovat dve nehnutelnosti je proste vysoka polozka pre kazdeho, ked teda ani jedna z nehnutelnosti neni prenajata... a podla mna nazor, ze "zarobi s fleku tisicku viac" je odhad, ona nevie, aky je on zamestnanec, ona pri nom v praci nesedi... aspon ja som teda videla uz kadeco, zena hrda na svojho muza aky je skvely uzasny dokonaly na firemnom vecierku a to taky neschopny chlap, ze koniec sveta, vsetci sme museli tahat za neho... kazdopadne oni si to musia doma poriesit a uplne najjednoduchsia cesta je znizit vydavky...dve nehnutelnosti nikto realne nepotrebuje, nie za cenu zit zo 400e mesacne styria...

jaroslav81
23. júl 2023

Netreba bývať v dvoch nehnuteľnostiach naraz...Mám presne takých známych.. Byt v meste a dom na dedine 10 km od mesta..
Raz sú tam a raz tam... Už to nezvládajú a chcú dat byt do prenájmu.

domkakvet
23. júl 2023

Tiez ma prve napadlo dat jednu nehnutelnost do najmu.

sissy27
23. júl 2023

@anjelicek26 no to je to, o com pisem vyssie - lenivost a neschopnost dospelych. Nebudu hladat vyssi prijem, nevzdaju sa luxusu dvoch nehnutelnosti, ona bude pindat, ze muz zaraba malo (pricom zarabaju rovnako), muz povie “dobre bude” a tak si ziju…

anjelicek26
23. júl 2023

@sissy27 asi tak... mne je luto tych deti, ja fakt neviem, ako sa da s 25e na tyzden prestravovat pubertiaka a to este nie su pokryte ziadne jeho ine potreby :( Takto vyrastat len aby "mali" dom a byt...

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viki_lv
23. júl 2023

1 nehnuteľnosť treba predať, to je už aky luxus pri vašej finančnej situácii mať 2 nehnuteľnosti... Ak nechcete predať, tak obaja by ste si mali nájsť lepšie platenú prácu. 100€ rozdiel v plate je nič

vamajka
23. júl 2023

Este stale mozete 1 nehnutelnost predat takze to je dalsia rezerva

ropucha6
23. júl 2023

No daj mu parkrat na veceru suche rozky, ze viac proste nemame. Na rezervu nesiahaj. Obaja sa mozte poobzerat po novej praci, ale hlavne by ste asi mohli riesit tie nehnutelnosti. Jednu kludne do prenajmu, vo vasej situacii je to luxus.

janai1
23. júl 2023

Ponúkali mu prácu s navýšením o 1000€ a on odmietol? 🤦‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikpa
23. júl 2023

Ak nemám na dve nehnuteľnosti tak ich neživim ale nechám jednu z nich zarábať. Treba dať do prenájmu alebo predať. Zázraky sa nedejú, človek nemôže mať vždy všetko.

samimami777
23. júl 2023

A to na čo pendlujete medzi 2 nehnuteľnosťami ?? Iba platiť energie , náklady na 2 domácnosti ak nemáte vysoké príjmy je hlúposť ako Brno. Ako tu už bolo spomenuté , dala by som jednu z nehnuteľností do podnájmu a máte hneď niekoľko stoviek k rozpočtu .

katkaseiner
24. júl 2023

Keď si písala že muž zarobí menej, myslela som že napíšeš aspoň rozdiel 500€ mesačne. V tomto prípade ale obaja malo zarábate - ja dochadzam 100km práve preto že v okolí sú málo platené práce. A to moji majú len 11 a 8. Tiež vlastníme 2 nehnuteľnosti ale jedna je na prenájom. 2 by sme neuzivili ani z 2 dobrých výplat. Ber to ako super pasívny príjem ale určite si obaja hľadajte lepšie platenú prácu. 400€ na stravu by sa mi minulo za 2 týždne a pritom aj týždeň pred výplatou som si istá že by sme chceli jesť...