Ahojte, chcela by som sa poradiť, lebo mam trochu obavy. Ja som doma so synom a manžel pracuje ako živnostník v stavebníctve. Dá sa povedať, že práce ma dosť v poslednej dobe, aj keď občas nejaké týždne bol dom, ale to aj kvôli iným veciam. Živnosť ma rok a ide o to, že ako živnostník nemá podnikateľský účet, ale využíva osobný účet v slovenskej sporiteľni. Účtovníčka mu vravela, že to tak môže byt.
Takže, keď dokončí nejakú zákazku, výstavy faktúru a peniaze mu prídu na tento účet. Ale viem, že ma na účte dosť veľa bežných obratov a aj nejaké za materiál. Príklad, že mu niekto pošle 2x 2000 eur a ma v poznámke uvedené strop na dome. Sú to peniaze, ktoré mu pošlú za materiál, debnenie a on ich potom vyberie a vyplatí v hotovosti. Mam trochu obavy, či by v budúcnosti nemohol mať nejaký problém z toho. Pri nejakej prípadnej danovej kontrole, alebo tak? Lebo dosť obratov je takých, aj za vyššie sumy, ktoré nedáva do účtovníctva. On to nejako nerieši, podniká rok, ale mam z toho obavy, aby nemal problémy z toho. Co si o tom myslite? Vraj mu účtovníčka povedala, že to čo si vyfakturovať za prácu, ma vytlačiť na papier a doniesť jej potom ku daňovému priznaniu. Nevadí, keď ma viac ďalších obratov za vyššie sumy, lebo podľa mňa by ťažko dokazoval, že to bolo za materiál?
No a samozrejme fakturuje sa (teda co ja sa s tým stretávam) aj material v stavebníctve. Potom vydavky nan sa účtujú tiez.
Budete v tom mat chaos. Preco si nezalozite osobitny alebo rovno podnikatelsky ucet zdarma v hociktorej banke? (mbank, fio,..)
@natalka1919 problem to nie je, kedysi taky ucet povinny bol aj pre szco, uz nie je.
Jediny problem moze byt na konci roka rozlisovat vydavky a prijmy suvisiace s jeho pracou (kedze ako szco najskor plati dan z rozdielu realne vydanych a prijatych penazi, nie podla sum na prijatych a vystavenych fakturach, aj ked este nie su vyrovnane).
Ale ak toto viete na vypisoch vyselektovat (napr. aj platby kartou za blocky s vecami pre firmu), tak je to v poriadku.
@natalka1919 teraz som si vsimla “Lebo dosť obratov je takých, aj za vyššie sumy, ktoré nedáva do účtovníctva.”
Preco ich nedava do ucto?
@moonlight1210 aby neplatil z toho daň alebo odvody..
Neviem, ak je to raz na účte už, bál by som sa nepriznať to, veď na výpise z banky je to čierne na bielom.. inak mať podnikateľský účet nie je povinný
@natalka1919 nie je povinnost mat podnikatelsky ucet, ale ja osobne som si zalozila osobny ucet vo fio a mam ho len pre tieto ucely (zivnost) kvoli prehladnosti 😉
K materialu musi mat fakturu rovnako ako k tej praci... preto by to pre uctovnicku a danove nemal byt problem si to vyclenit. Len je to zbytocna piplacka triedit bezny ucet, jednoduchsie by bolo mat na toto ucet osobitne a nemat medzi prijmami a vydavkami aj nakupy v potravinach...
@radkaradix aj manzel to ma tak, cista robota
@cubo2 prave preto. Ze to ma na ucte a dokonca aj s textom (aj ked ten nie je smerodatny pri kontrole).
Byt nim, ked uz chce takto setrit, tak na toto si zriadim ten ucet pre svoje ponikanie. A podla potreby poziadam ludi, aby mi uhradili na osobny, alebo na firemny ucet.
Bankove vypisy z firemneho potom v pohode prilozim do ucto ako podklad k financnym pohybom. Nebudu spochybnovane.
Len to chce kazdy mesiac pozriet prijmy a vydaje, ako vychadzaju. Aby si vedel dopredu riadit, kam pojdu nove prijmy. Nech nejde do straty.
Účtovníčka neskúma pohyby na osobnom ucte, chytí bloky, faktury a hlada uhrady, ostatne sa ignoruje. Nie je povinnosť dat vydavky do uctovnictva. O prijmoch je to ine, každý príjem musi mat dovod, doklad. Ked porata prijmy od zakaznikov na ucte, vsetky, ku všetkým musi byt faktura, vsetky musia byt v účtovníctve evidované.
Tiez ako sa tu píše som vzdy za založenie samostatného uctu... Vzdy. Okrem iného sa ucet používaný na podnikanie hlasi na daňový urad v určitých prípadoch. Za dalsie ak z akehokolvek dovodu sa dostane ucet di exekucie tak cely ucet je zablokovaný (stalo sa aj velmi "bonitnym" klientom, proste exektucis na 100eur kvoli zabudnutej hluposti... Alebo danivy urad neriesi vyzvy a ine srandy, do 2-3t ide exekucia rovno na účet). Teraz tieto problémy nemusia byt nejakou hrozbou, ale s rastucimi trzbami to budw treba riešiť. Okrem inehi stavebne prácu su medzi mojimi par klientami casto kontrolovane Du, kvoli prenosom daňovej povinnosti, prekročeniu limitov DPH a pod. Alebo krížove kontroly vyslovene na urcite faktury (dodávateľ x odberateľ).
Osobne, taketo prioady bez samostatneho uctu mam iba u malych podnikstelov, kt maju pravidelne faktúry, jednu dve mesacne, k tomu zakladne vydavky ako odvody, telefon. A to je všetko.
Vsetci ti tu pisu ako je to tazko v pohode. Ale ak ma manzel osobny ucet, tak ho ma uzatvoreny s bankou ako fyzicka osoba-nepodnikatel. A na beznom ucte nema mat prijmy z podnikatelskej cinnosti. Staci si precitat VOP banky. Aby sa mu nestalo, ze mu ten ucet vypovedaju.
Nerozumiem preco si neotvori ucet aj ako fyzicka osoba-podnikatel. Ved to bude mat ovela prehladnejsie.
@cherry_cherry lebo podnikatelsky ucet stoji 8 eur mesacne, to je 96 eur rocne. Iba preto, aby to mal "prehladnejsie"? Ak to vyslovene netreba, tak naco.. zivnostnici nemaju penazi na rozdavanie
@cubo2 no mbank ma zadara napr ale niekomu nevyhovuje...
V podstate ak nerobi 100 pohybov mesačne, co veľa szco neurobi tak je to zbytočné. Inak nestretla som sa s tým ze by nejaká banka zrusila ucet.
@liljana len tie sluzby 😂
@simca06022011 Staci, ak nacas odchadzaju a prichadzaju platby. 🙂 Nie kazdy ma potrebu vysedavat na pobocke a trkotat s pracovnikmi na pobocke. 🙂
@liljana nejde vobec len o to :D ale nebudem sa hadat, nie kazdemu to postacuje
oficialne nepotrebuje, ale moze si spravit. Napriklad v mBank ho moze mat uplne zadarmo, maju specialne ucty pre zivnostnikov. Volaju to "podnikatelsky ucet", aj ked pre pravnicke osoby to nie je. Keby mal s.r.oo cku, tak potom je zase zdarma ucet vo FIO banke. Ja mam aj firemne aj sukromne ucty uz viac ako 10 rokov v oboch tychto bankach a nikdy mi nic nechybalo. Ze nedostanem cukrik pri navsteve kamennej pobocky? :D
@cubo2 https://www.financnykompas.sk/podnikatelsky-ucet
Porovnanie cien podnikatelskych uctov. Netreba si vybrat ten najdrahsi.
A nie je to iba kvoli tomu, aby to mal prehladnejsie, ale kvoli tomu, ze podnikanim ma osobnom ucte porusuje VOP banky. A moze sa mu stat, ze mu ten ucet proste zrusia.
tak ono ked ma len zivnost, nemusi si zakladat podnikatelsky ucet ale dalsi osobny, ktory bude pouzivat len na platby, ktore ma vyfakturovane a zbytok na iny ucet, aj ked je nam vsetkym jasne, ze sa jedna o kratenie dani.... kedze dostava dalsie prachy, na ktore nevystavuje faktury.
@natalka1919 nemusí mať podnikateľský účet ale nie je to dobré riešenie...je lepšie ho mať a oddeliť podnikanie od súkromných veci a je to priehladnejsie ...
Účtovníčka povedala ze to nie je problem (naozaj nie je), myslis ze keby bol, nepovedala by mu nech si urobí druhy ucet? Nie je ziadna povinnosť zivnostnika mat podnikatelsky ucet. Vyssie ibraty na súkromnom ucte teda ppatby velmi nerozumiem... Alebteda problém moze mat ak bude mat príjmy ku ktorym nema vystavené faktury.
A inak uctovnicka z osobneho uctu uctuje iba uhrady k veciam c účtovníctve. Ostatne neriesi.