Máme zobrať hypotéku, alebo vydržať?

6. júl 2021

Ahojte ľudkovia.
S manželom sme pred covidom mali fajn zamestnania. Pekný plat, dokopy sme si zarobili okolo 4000€ mesacne a vdaka tomu sa nám podarilo našetriť na výstavbu domu. Medzičasom som otehotnela a kedže sme chceli čím skôr vypadnúť od našich, vzali sme si 2 spotrebáky, aby sme nemuseli hypoteku ns na 30 rokov. Ja mensi, este v case ked som pracovala a krasne sme si ich splacali a dokoncovali domcek. Manžel medzicasom prisiel kvoli korone o pracu a ja som skoncila s rodicovyskym. Po case si nasiel novu pracu, avsak s platom omnoho omnoho mensim.Momentalne zijeme z mesiaca na mesiac. Uplne do posledneho centa. Uz zijeme v dome, no je to v podstate stavba. Dokoncujeme velmi pomalicky. Chcem dat maleho do jasliciek a ja sa vratim do prace, no aj tak to bude o drzku. Do splatenia spotrebakov nam ostavaju 4 roky. Vydrzali by ste este zit 4 roky z vyplaty do vyplaty, alebo by ste predsa vzali hypoteku, refinancovali uvery, dokoncili domcek, no upisali sa na xy rokov?
Zaujíma ma väš názor.

liljana
6. júl 2021

Hypoteka ma nizsi urok ako spotrebak, mozte si dohodnut dobu fixacie 3-5 rokov, dlhsiu dobu splacania, aby ste mali nizsiu splatku a vyplatit hypo po 5 rokoch pri konci fixacie.
Vybrali ste si najhorsiu moznu cestu ... Ked ste vela zarabali, tak ste neriesili "detaily" a "drobne". Potom sa nieco stane a financne pomery v rodine sa zrazu zmenia.

cimage
6. júl 2021

ja by som zbehla za financnym poradcom a ten vam presne povie co je vo vasom pripade najlepsie riesenie, lebo sa v tom vyzna a pohybuje. Kazdemu vyhovuje nieco ine.

ruzasipova
6. júl 2021

Hypoteky maju nizsi urok ako spotrebak, ked uz. A mozete si dat dobu fixacie uroku a taktiez celu hypoteku splacat v mimoriadnych velkych splatkach alebo naraz.
Ale inak velmi vtipne pytat sa to ludi, ktori sa bezne zadlzia na xy rokov, aby mali kde byvat…..

maminkadeticiek
6. júl 2021

Urcite vziat hypoteku.Neviem coho sa bojite pri hypoteke na 30 rokov.To cislo je len strasiak,nic viac.VZDY VZDY je najrozumnejsie vziat si hypoteku na co najdlhsie obdobie,vzhladom na nizsie splatky a zafixovat ju. Vzdy sa da vlozit mimoriadna splatka a takto si postupne hypoteku skracovat ako si ju dat ma kratsie obdobie,alebo nebodaj spotrebak so sialenymi urokmi a potom sa dostat presne do takeho problemu v akom sa nachadzate.Takze si vezmite tu hypo,spotrebaky sa do nej vlozia a budete kludne dychat a ked sa vyhrabete z problemov mozete ju splacat aj mimoriadnymi splatkami rychlejsie.

nafka0483
6. júl 2021

Neviem na zaklade coho ste si vybrali prave spotrebaky s najhorsimi podmienkami, ked ste s takym prijmom mohli krasne splacat velmi velmi veeeelmi vyhodnu hypoteku. Nevadi, ze by ste ju vzali na vela rokov, pri vyrci fixacie by ste ju pokojne mohli vyplatit, alebo davat mimoriadne splatky, cize realne by ste sa neupisali na tak dlho, splatili by ste vtedy, ked by ste mali moznost.

Takze ano, urcite by som to cele prefinancovala hypotekou, budete mat nizsiu splatku ako na dva spotrebaky a bude sa vam lepsie fungovat.

zalka
6. júl 2021

Hypotéku nemusíš mať na 30 rokov, môžeš mať na 10 rokov alebo na menej presne ako spotrebák, ale ako spomínala liljana, tak by si minimálne na úrokoch ušetrila oproti spotrebáku.
A splatíš spotrebáky s odretými ušami o 4r a vezmeš dalšie aby ste mohli dokončiť domček?
Ja by som 100% šla do hypo, aby som sa zbavila spotrebákov a dokončila dom a mala nižšiu splátku.

maminkadeticiek
6. júl 2021

@liljana Tiez si myslim ze si vybrali najhorsiu cestu aka sa dala.Byvanie v takychto rozmeroch sa spotrebakom neriesi.To je samovrazda.

ajka0207
6. júl 2021

Nevidím dôvod prečo ste si brali spotrebaky? Majú vysoké úroky a hypotéka sa dá predsa krásne splatiť skôr, či už mimoriadnymi splátkami alebo jednorazovo. My sme brali hypo na 30 rokov, splácame dva a už len 25 rokov budeme (teda keby už platíme len predpísanú splátku, ale určite to znova skratime). Určite refinancujte a radšej odkladajte bokom ak vám zvýši. Spotrebak je hlúposť.

luliu
6. júl 2021

Podľa mňa ste už na začiatku spravili veľkú chybu, hypotéka je oveľa viac výhodnejšia ako spotrebak, nie ešte dva. Určite by som vzala hypotéku

katkaseiner
6. júl 2021

Všetko potrebné už zaznelo...teraz k tej hypo...ak vám to len tak tak do haliera vychádza, ktovie či teraz to hypo dostanete. Držím samozrejme palce, nájdite šikovného finančného poradcu a snáď sa podari. Hlavne tie spotrebaky preložiť na hypo

autor
6. júl 2021

zabudla som napisat, ze okrem toho, ze sme hypoteku ani nechceli, nemali sme ani na vyber. Dom je postaveny v Rakusku a obaja sme zamestnani na Slovensku.

autor
6. júl 2021

obaja sme boli zamestnani na Slovensku. Manzel ma uz pracu v Rakusku a takisto aj ucet.

nafka0483
6. júl 2021

Tak potom naco uvazujes o hypoteke, ked ste si ju nemohli vziat? Teraz by ste si ju uz vziat mohli?

autor
6. júl 2021

Lebo momentalne ju mozeme mat.

sasa1310
6. júl 2021

a dom ste presunuli na Slovensko? či chcete založiť inú nehnuteľnosť na Slovensku.

nafka0483
6. júl 2021

Ako by ste si ju teraz zobrat mohli? Napis trosku viac, ci to nie je zas nejaka hlupost, lebo vseobecne ano, hypoteka je 1000x lepsia moznost, len neviem ako ju dostanete ked pracuejet v rakusku a tam stoji aj dom.

vierocka888
6. júl 2021

Boze baby, ved čítajte, teraz už muž robí v rakusku tak aj hypo asi budu riešiť tam,nie?

gbgb
6. júl 2021

Refinancovala by som spotrebak. Tiez to mam tak. Na rodicaku mi ho refinancovali a este nastavili nizsie splatky nazaciatku, kym nebude mat dieta 3r. Chod do banky a ries.

deginko
6. júl 2021

Určite hypotéku,o Tom ani pochýb a čo keď bude na 30rokov..veď bude menšia splátka,tým pádom viete veľa peňazí odložiť jazdy mesiac a teda ju aj predčasne splatiť...

marci77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
6. júl 2021

A chces zostávať bývať v Rakúsku?možno stojí za zváženie predať a stavať na SK.A určite hypo je veľa ľudí, ktorí sa boja hypo a myslia si, že predražený spotrebak síce len na 6 -8 r je lepšia voľba.

liljana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vikterinka
6. júl 2021

Urcite to treba refinancovat. Potom ked nastupis do prace, hypo si navyste a dom dokoncite. Zo zakona mas moznost kazdy rok splatit 20% istiny hypoteky- bez poplatkov, pri skonceni fixacie aj cely uver ak chces. Takze splatit si uver mozes spokojne ak by sa vam neskor darilo viac. Ale povedala by som ze je to hlupost, pri dnesnych urokoch a inflacii. Ale to uz je na vas

hopsadobrandejsa
6. júl 2021

Je pravda, ze hypo je financny zavazok na dlhsi cas, ale s vyhodnejsim urocenim. Mohli ste vziat hypo, platit ovela menej na urokoch a z usetrenych penazi ste mohli davat mimoriadne splatky.

Problem je v tom, ze ste financie neriesili pretoze ste dostatocne zarabali, ale clovek musi ratat aj s alternativou co bude ak jeden z Vas o prijem pride.....ci budete schopni plnit si vase financne zavazky. Teraz sa ukazalo, ze nie ste.

Brat dva spotrebne uvery na stavbu domu je samovrazda. Urcite by som zobral hypo a refinancoval spotrebne uvery. V buducnosti ked budete mat lepsi prijem budete moct davat mimoriadne splatky a v konecnom dosledku vyplatite hypo skor.

evka8282
7. júl 2021

Dobry deň. Som finančna poradkyňa ak by ste chceli poradiť napište pozrieme sa na to čo sa da 😉. Pošlite sukromnu spravu