Máme vybrať 3-ročný alebo 5-ročný fix?

29. máj 2024

Budu nam refinancovat hypoteku akurat a otazka je ci si vybrat 3 rocny fix s o 40€ nizsou splatkou alebo 5r s vyssou.

Mam pocit ze na vyssie obdobie sa oplatilo refinancovat ked boli uroky nizsie nie teraz…. Hmm.

Otazka ale je akym smerom pojdu uroky dalsie roky? Neviete niekto ake su prognozy? Bude to stagnovat? Alebo dole? Hore?

egonsk
29. máj 2024

To ani vevericka netusi. Mne stupla splatka o 30% u SLSP, teraz v maji som mal vyrocne obdobie. Kolegovcom v inych bankach o 60 a 75% stupli ich splatky koncom minuleho a zaciatkom tohto roka - oni mali predtym povodne mensi urok ako ja.

autor
29. máj 2024

@egonsk hej no ale to zalezi aj od vysky istiny… co kukam tak slsp na najvyssie uroky teraz 😬

gemerka17
29. máj 2024

3 ročný jednoznačne 😀. Prognóza je, že na konci roka niektoré banky spekuluju znížiť úroky (nie drasticky). Preto sa rata, že o 3 roky keď skončí fix, skôr budete mat nižšiu úrokovú sadzbu.
Pokles urokov bude mať pomalú tendenciu.

autor
29. máj 2024

@gemerka17 tiez si to myslím 😍😀

patrik_chrappa
29. máj 2024

@gemerka17 Ak máte kryštálovú guľu, tak poprosím čísla do euro miliónov. ďakujem.

Zmena Úrokových sadzieb závisí od veľa faktorov.

Čo sa úrokovej sadzby týka, určite 5 ročnú, minimálne, pretože netušíme a nevieme čo môže prísť, prognózy a výhľady analytikov sú jedna ale realita je iná vec. Ľudia (Analytici) vraveli začiatkom roka, po prvom kvartáli atď....

Ak vám končí fix, využiť retenčné oddelenie v banke, ak môžete tak využiť nástroje ktoré ponúka štát (pomoc so zvýšenou splátkou na hypo), dať 5 ročný fix a keď pôjdu sadzby dole tak jednoducho stále viete refinancovať. Fixácia neznamená, že s hypotékou nemôžete hýbať. Prípadne ak chcete vedieť čo, kde a ako, tak napíšte správu 🙂

autor
29. máj 2024

@patrik_chrappa prispevok na zvysenie splatky nedostaneme lebo mame vyssi prijem ako je maximalny prijem dovoleny pre ten prispevok….

autor
29. máj 2024

@patrik_chrappa pozeram teraz podmienky prispevku. Ked sme dvaja/ dlznik a spoludlznik, narok na zvysenu splatku 75% alebo 150€ ziskava len jeden z nas. Ale na posudzovanie prijmu sme posudzovani obaja alebo len ten jeden komu vznikol narok? Lebo keby si to uplatnim len ja ako spoludlznik, ja idem na matersku o chvílu takze moj prijem drasticky klesne. Keby som sama posudzovana tak to vyjde ale keby zas spolu tak nemame narok lebo hrubu mzdu budeme mat spolu vyssiu ako uvadzaju cca 2000€

patrik_chrappa
29. máj 2024

Nárok na zvýšenú splátku vzniká iba na jednu zmluvu o úvere na bývanie, a ak ste tam dvaja - dlžník a spoludlžník tak sa posudzuje prijem oboch.
Pri dvojici je maximálny limit hrubej mzdy 4172,80€.
Vychádzam iba z hrubých údajov ktoré ste napísali, samozrejme je to individuálne aj vo vašom prípade (ak berieme do úvahy materskú po ktorej bude rodičovská) a vidím tam priestor nájsť to najlepšie riešenie, keďže tento nárok na zvýšenú splátku ma ďalšie "malé písmenka"
. Avšak to už je na vás 🙂

tundra
29. máj 2024

Brali sme hypo v r.2021 zafixovali sme na 10 rokov,vsetci mi tukali na celo,ci som normalny.Niekedy sa oplati plavat proti prudu😂😂😂💪Mame to za 1,15%.

patrik_chrappa
29. máj 2024

@tundra Presne tak, skvelé riešenie, tak ako aj všetci moji klienti majú hypotéky na 10r a viac zafixovane z čias 1% úrokov a presne dnes sú vysmiaty 🙂

ela90041
29. máj 2024

@tundra V roku 2021 brali 10r fix takmer vsetci, to nie je ziadny heroicky vykon. Luckeri su ti, ktori zobrali 1,25% na 20r fix.

ela90041
29. máj 2024

Nikto ti s istotou neodpovie, ako sa vyvinu uroky, ale ak sa nic mimoriadne negativne v Europe neudeje, malo byt to ist v kratkodobom horizonte dole, ale velmi pomalym tempom.

autor
29. máj 2024

@patrik_chrappa aha cize ked sa zvysuje aj limit tak by nám to mohlo vyjst. Materska mi konci v januari ale este je otazne ake obdobie sa posudzuje ale tak asi to skusime podat a uvidime. Dakujem 🙂

autor
29. máj 2024

@tundra tak gratulujem 🙂

gabca025
29. máj 2024

@tundra my mame dokonca fix na 20 rokov. Tiez sa na nas vsetci pozerali, co to robime a preco fix na tak dlho

ela90041
29. máj 2024

Momentalne sa berie do uvahy prijem z roku 2022. Je logicke ze to nemoze byt aktualny prijem, lebo to by zas bolo vyspekulovanych umelo znizenych prijmov… a teda skladat sa niekomu s mesacnym prijmom nad 4tis eur na hypoteku je mozne asi iba na Slovensku…

ela90041
29. máj 2024

@gabca025 nechapem ludi, co na vas pozerali, to fakt si ludia nevedia spocitat, ze ked si dam 20r fix, tak som 20 rokov v klude a nezasiahnu ma ziadne vykyvy a ekonomicke cykly…

tundra
29. máj 2024

@gabca025 nebrali sme hypo na Slovensku,10 rokov je dost,ale viem,ze moje naklady na byvanie sa nezmenia,to bol ciel a podarilo sa.Je mozne,ze to zase klesne,otazka je kedy a o kolko.20 rokov je uz riadne dlhy cas👍💪gratulujem😉.Mas niekoho v CH?

autor
29. máj 2024

@ela90041 v bratislave normalny plat dvoch pracujucich ludi po par rokoch praxe a s VS 🙂

autor
29. máj 2024

@ela90041 Za mna je to sprostost vobec ze s takymto niecim prisli a minaju verejne financie. Mali nechat trh si urobit co si mal urobit sám a nie dotovat.

ela90041
29. máj 2024

Ved presne o tom pisem, ze je to normalny plat, preco by som mala takych ludi dotovat

autor
29. máj 2024

@ela90041 a preco by si vobec ludi mala dotovat… hocikoho…

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz