Máme predať dom na vlastnú päsť alebo cez realitku?

14. okt 2021

Dobrý deň, chceme po starých rodičoch predať dom s väčším pozemkom.
Je výhodnejšie to predať cez realitku, alebo hodiť na Bazos a podobne?
Aké s tým máte skúsenosti?
Čo sú + a čo - ?
Vďaka za odpovede

bossik
14. okt 2021

Samozrejme, dá sa to riešiť cez RK ale aj vo vlastnej kompetencii... Len treba mať znalosti a schopnosti takýto predaj aj dotiahnuť do konca. Ak toto človek zvláda, tak nie je problém. Nehnuteľnosť sa tým pádom predá lacnejšie (cena nebude navýšená o províziu pre RK). O dom bude teda teoreticky lepší záujem. Dôležité ale je, ako som už písal, mať vedomosti a schopnosti takto dom aj predať, teda zmluva, kataster a byť pripravený na iné prípadné požiadavky od kupujúcich. Ono to pre niekoho môže vyzerať hrozivo, že vlastne bez RK sa to ani nedá spraviť, áno, kto nemá žiadne vedomosti o zmluvách/katastri tak nech ide napríklad za realitnou kanceláriou. Ale kto tieto vedomosti má, vie si poradiť aj sám. Dokonca je tu aj tretia možnosť a to, že si zmluvu a návrh na vklad nechajú predávajúci a kupujúci vypracovať právnikom, táto služba v závislosti od rozsahu je spoplatnená okolo 100-300€ ale stále je to menej ako niekoľko tisíc € pre RK. Ak predaj ale zveríte RK tak Vám odpadne veľa starostí a prípadne aj stráveného času s kupujúcimi pri obhliadkách atď.. Je to na každom ako sa rozhodne, všetko má svoje Za aj Proti. 🙂

ivkazba
14. okt 2021

Napíšem ako človek s dlhoročnými skúsenosťami s realitami. Obidve alternatívy sú okej. Ak pôjdete do toho sami, odporúčam dať s vypracovať zmluvy právnikovi. Za žiadnych okolností neodporúčam robiť si ich sám. Drvivá väčšina problémov, ktorá nastáva po predaji nehnuteľností má súvis s tým, že ľudia chceli ušetriť a urobili si zmluvy sami, pretože si mysleli, že majú dostatočné právne povedomie. A potom zistia, že právnik by bol oveľa lacnejší, ako vzniknuté problémy.

Výhoda RK (pozor, iba v prípade, že si vyberiete dobrú RK) je, že dajú inzerciu aj na platené realitné portály, že budú mať zmluvy od právnika, že vyriešia za vás obhliadky a telefonáty od záujemcov, vybavia kataster a všetko okolo.

Toto si musíte zvážiť, čo je pre vás lepšia alternatíva. Ale ako som písala, za žiadnych okolností neodporúčam písať si zmluvu sám. V príspevku vyššie píše dotyčný, že ak to človek zvláda sám, nie je problém. Zažila som veľa takých, ktorí si mysleli, že to zvládajú a potom ťažko zaplakali. Neoplatí sa šetriť na zmluve.

simsalabim
14. okt 2021

Ja som uz davnejsie predavala byt. Ozvali sa mi realitky, ci si mozu ten byt dat do portfolia. Povedala som, ze ano, ale ziadne poplatky ja znasat nebudem. A oni ze ok. Velmi rychlo - v priebehu par dni - som uz mala obhliadky a hned bol onho zaujem. Velmi som ocenila, ze realitka mala vsetky formality zmaknute a pravne osetrene, ja som sa v pdostate o nic nemusela starat, jedine som bola v byte na obhliadke so zaujemcami a realitakom (realne asi s dvomi ci tromi, uz si nepamatam... byt sa naozaj hned predal). Poplatky realitke znasal jej klient - moj kupujuci.

bossik
14. okt 2021

@ivkazba samozrejme, tým, že som napísal, že ak to človek zvláda sám, myslel som to naozaj, preto som uviedol, že treba mať znalosti v zmluve, katastri a aj iných požiadavkách, ktoré môžu mať kupujúci a vedieť ich prípadne aj zakomponovať do zmluvy, takže stále platí, že kto tieto znalosti nemá nech využije RK alebo služby právnika. No zase netreba strašiť, že predaj bez RK a bez právnika nie je možný...to je zase druhý extrém, že to vlastne ani možné nie je. Je to možné tak aj tak. Všetko si treba ale dobre premyslieť a nespraviť nič uponáhľane. 🙂

anezka88
14. okt 2021

Ja som dom dala na bazos , ozvala sa realitka tak predávali oni. Ja som bola len rada. Predaj som mala bez starosti. Pripravili všetky zmluvy. Poriesili aj elektráreň a vodáreň pri predaji. Poplatky ktoré si pýtala realitka platil kupujúci.

ivkazba
14. okt 2021

@bossik nevravím, že predaj bez právnika či bez RK nie je možný. Ale ak sa ľudia dostanú po predaji do problému, že sa niečo pokašle, tak väčšinou sú to prípady, kde zmluvy neprešli právnikom či realitkou (alebo prešli zlou realitkou či právnikom, ktorý nemá skúsenosti s realitami). Pretože ľudia si mysleli, že tomu rozumejú. Množstvo ľudí má totiž pocit, že urobiť zmluvu nie je problém, veď na nete nájdeš kopec vzorov. Ja robím vyše 18 rokov finančníctvo a dlhé roky mám skúsenosti s realitami, mám preštudovaných X zákonov, ale aj tak som si dala zmluvu urobiť právnikovi.

anonym0001
14. okt 2021

Ja by som bez realitky nic nepredavala, ale ani nekupovala. Realitka zabezpeci cely servis a ruci za to, ze vsetko prebehne v poriadku.

luccija
14. okt 2021

@anonym0001 nie vždy..., ale ľudia si často myslia, že ak to má realitka na starosti všetko bude v pporiadku.Ja by som to dala na inzertný portál a realitky sa Ti samé ponúknu, vedia odpoveď ako to je s energiami kde čo prehlásiť..ako s úverom, zábezpekou...

oli18
14. okt 2021

@luccija čo zložité je podľa teba, s energiami? Ísť k poskytovateľom a prepísať odberateľa? 🙂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz