Ahojte, mame byt na ktory mame este hypoteku. Vyska hypo je okolo 500e, ale po roku 2025 sa nam hypo znizi na 220e. Chceli by sme si kupit dom za 300K. Tak rozmyslam co sa viac oplati dat byt do najmi ci rovno predat a vyplatit banku? Prenajli by sme to za ca 800e
Tych 300k tiez nemame museli by sme pozicat a preplatili by sme to mozno o 150k.
Teraz dilema predat byt za ca 250K alebo prenajimat za 800e?
Momentálne celkom ficia prenájmy, keďže vlastne bývanie sa stáva pre mnohých mladých ľudí dosť nedostupné, naopak ceny nehnuteľností išli mierne dole, takže ja by som počkala, ak to samozrejme utiahnete
otazka znie- daju vam dalsiu hypo?
@amonet pôjdeme sa opýtať, ale ja si myslím ze áno. Mame niečo ušetrené. A končia nám dve vysoké pôžičky.
to je v poriadku len isli uroky hore a nove opatrenia nbs tiez nepustia vela ludi uz do dvoch hypo
Pokiaľ to nie je nevyhnutné, nepredávala by som. Ceny sú teraz dole, dopyt po najmoch vysoký (samozrejme v závislosti od lokality) a bude zrejme rásť, vzhľadom na vyššiu nedostupnosť hypoték.
Najom
Ja by som zatial nepredavala. Ak by sa situacia vei zhorsila predat mozes vzdy
A mas zratane, kolko mesacne zarobis pri pri prenajme?
Ja by som nepredala kým nemusím. Keď vás to bude tlačiť, potom predaj. V kľude si postavte dom a potom dajte do nájmu.
Otázka či vám vyjde hypotéka ak by ste nepredali...ani predaj nemusí byť zlá volba...ceny bytov sú stále vysoko a budú klesať...tj. o rok i o dva budú nižšie ceny bytov ako teraz, keďže celá makroekonomika v EU i v Číne bude v kybli....
Byt je starý alebo nový? Koľko izbový? Aké mesto? Ono to tak pekne znie, že prenajímať, ale nie je to úplne také ružové. Ak je to jedno-/dvojizbák v novostavbe v ba, tak potom radím prenájom. Štvorizbák v starom paneláku, tak tam by som to už zvážila. Každopádne, ja by som ten prenájom aspoň skúsila, veď keď to nepôjde, tak ho vždy môžete predať, čo ja viem o rok... Akurát je tu riziko, že ceny pôjdu dole. Keď ale máte pohodlne na splácanie dvoch hypoték, tak by som ten prenájom skúsila.
Išla by som najprv do banky zistiť či vám vôbec poskytnú druhú hypotéku vo výške akú potrebujete hlavne ak máte k tomu ešte "skoro vyplatené" vysoké pôžičky Lebo snívať o tom že budete v domčeku a z bytu budú "tiecť" peniaze do kapsy je pekné ale je otázka či vám vôbec 2 hypo dovolia a či by ste ich aj vedeli obe dlhodobo utiahnuť . Treba sa informovať v banke či je to vôbec vo vašej situácii možné a ak hej tak super, potom by som si sadla a urobila prieskum za koľko cca idú podnájmy v danom meste pri rozlohe, polohe a vybavení vášho bytu a podľa toho rozmýšľala či sa to oplatí alebo nie.
Realne prenajmes do plusu podla toho co pises za 150, minus naklady na byt,dane, minus opotrebenie, minus hluche mesiace... ste schopni utiahnut financne 2nwhnutelnosti ked nebude prenajate? Byty isli celkom dole, neprerobite na vyplateni hypoteky? Sadnut a ratat tam nic ine nevychadza. Predat sa da vzdy, otazne je za kolko